DARMOWA DOSTAWA do paczkomatów przy zakupach za minimum 100 zł!
Sałatka z komosą ryżową, malinami i kozim serem
I zaczynamy:
Najpierw dokładnie spłukujemy wrzątkiem pod komosą ryżową. Następnie przelej do garnka razem z 500 ml wody i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie w garnku nie powinno już pozostać wody. Ugotowaną quinę ostudź i przełóż do miski.
Pokrój warzywa na mniejsze kawałki. Włożyć do miski ugotowanej komosy ryżowej i dodać 1 całe awokado, obrane i pokrojone w kostkę. Ostrożnie dodaj 100 g malin i 40 g koziego sera. Ostrożnie wymieszaj, aby maliny nie były zbyt zgniecione. Chcemy tylko, aby dodały smaku i soku do naszej sałatki.
W małej misce wymieszaj składniki na dressing. Wszystko razem ubijamy i próbujemy.
Przygotowany dressing zalać Quiną i warzywami, wymieszać i chwilę odpocząć. W międzyczasie możemy pokroić drugie awokado, które tym razem przeciąć na pół, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki.
Na talerze wyłożyć 2 garście wypłukanej mieszanki sałat, polać komosą ryżową i warzywami. Zawsze dodajemy pół awokado, resztę świeżych malin i kozi ser. Na koniec ostrożnie polej łyżeczką octu balsamicznego i posyp sezamem i nasionami lnu.
Przepis przygotowała dla nas Bára http://www.zpekacku.cz/