DARMOWA DOSTAWA do paczkomatów przy zakupach od 100 zł! | PREZENT do zamówień od 200 zł
- Klasyfikacja administracyjna : Zboża i produkty zbożowe
- Skład : Kasza gryczana - łamana 100%
- Kraj pochodzenia : Polska
- Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
- Opakowanie :Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Cechy i zalety: Kasza gryczana wywodzi się z Himalajów. Przybył do nas w XII wieku, a swoją nazwę zawdzięcza pogańskim najeźdźcom, którzy rozprzestrzenili go na Europę. Jest to jedna z naturalnie bezglutenowych i lekkostrawnych potraw. Jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, ale także błonnika, który przyczynia się do prawidłowego trawienia i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Zawiera również cenne witaminy, zwłaszcza z grupy B i E oraz minerały, z których najważniejsza jest rutyna.
Zastosowanie : Kasza gryczana świetnie smakuje na słono i na słodko. Kasza gryczana łamana jest idealna do przygotowania owsianki, można ją mieszać ze świeżymi lub suszonymi owocami (śliwki, morele, żurawina) lub orzechami (migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie) i nasionami (len, chia, słonecznik). Istnieje wiele wariantów. Możesz też spróbować z kakao, miodem lub syropem. W ten sposób przygotujesz bogate i wartościowe pod względem odżywczym śniadanie lub przekąskę. Naslano można stosować jako przystawkę przyprawioną ziołami i czosnkiem lub suszonymi pomidorami. Można go również wykorzystać do przygotowania dania głównego, mieszając z pieczonymi warzywami, grzybami lub mięsem.
Sposób przyrządzenia : Kaszę gryczaną opłucz, i następnie gotuj podobnie jak ryż (15-20 minut), gdy około dwóch części wody na część gryki. Aby uzyskać delikatniejsze przygotowanie, wystarczy gotować przez 5 minut, a następnie pozostawić pod przykryciem przez około 30 minut.
W naszym magazynie znajdziesz również inne ciekawe przepisy i pomysły.