Musli na noc, albo też inaczej "overnight müsli" możesz wieczorem zalać wodą lub mlekiem, a rano masz pyszne i pożywne śniadanie pełne składników odżywczych. Ale uwaga, nazwa może być myląca, nie musisz namaczać musli w mleku albo wodzie przez całą noc, godzina wystarczy!
Popis
GRIZLY Musli przez noc strudel jabłkowy 600 g
- Klasyfikacja administracyjna: musli
- Składniki: Płatki owsiane , suszone jabłka, plastry migdałów, rodzynki sułtańskie (rodzynki, olej słonecznikowy), cynamon
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie: Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania
Cechy i zalety: Musli przez noc (również Bircher lub overnight muesli) zostało opracowane przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Bircher-Brennera. Pierwotnie było przeznaczone dla jego pacjentów. Do dziś jednak pozostaje popularnym śniadaniem w Szwajcarii i Niemczech, jest to bardzo zdrowy i smaczny przysmak. Bazą są płatki owsiane, które są bogatym źródłem węglowodanów, ale także błonnika, cennych witamin (zwłaszcza z grupy B i E) oraz składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo i fosfor. Banan nadaje mieszance egzotyczny, subtelnie słodki smak, a także wysoką zawartość błonnika, witamin i potasu. Mąka orzechowa, składająca się wyłącznie z suchych, prażonych orzeszków ziemnych, niesie ze sobą korzyści płynące z orzechów w postaci zdrowych tłuszczów, błonnika i białka. Połączenie cukru kokosowego i kakao w proszku tworzy czekoladową nutę i doskonałe połączenie smaków.
Sposób użycia: Musli na noc to pyszne, pełnowartościowe śniadanie i sycąca przekąska. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców i masła orzechowego.
Sposób przygotowania: Ponieważ musli nie jest porcjowane, to od Ciebie zależy, jak dużą porcję wybierzesz i będziesz mógł zjeść. Przesyp mieszankę do słoika lub miseczki, dodaj mleko, napój roślinny, biały jogurt z syropem lub wodę i wstaw do lodówki na co najmniej 30-60 minut (lub nawet na całą noc) i gotowe!
WSKAZÓWKA Grizly: Jeśli wolisz śniadanie na ciepło, zalej musli gorącą wodą (ok. 80°C), odstaw na 5 minut i masz pyszną owsiankę.
Składniki
Wartości odżywcze / 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1489 kJ / 354 kcal |
Tłuszcz: | 9,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1 g |
Węglowodany: | 56,7 g |
w tym cukry: | 15,2 g |
Błonnik | 8,9 g |
Białko: | 10,4 g |
Sól: | 0,01 g |