Jelínek Antonín Miód domowy Kwiat 980 g
MED Květový od pszczelarza Antonína Jelínka z Dětkovic. Miód pochodzi z obszaru Velký Kosír, który jest znaczącym szczytem w podjednostce geomorfologicznej Bouzovská vrchovina - najbardziej wysuniętej na południe podjednostce Zábřežské vrchovina.
Kurier DHL Express (platność z wyprzedzeniem) | 14,90 zł |
---|---|
Kurier DHL Express (dobírka) | 19,90 zł |
DHL - odbiór w punkcie (dobírka) | 14,90 zł |
DHL - odbiór w punkcie (platność z wyprzedzeniem) | 9,90 zł |
Miód kwiatowy od pszczelarza Antonína Jelínka z Dětkovic 980 g
od pszczelarza Antonína Jelínka z Dětkovic. Miód pochodzi z obszaru Velký Kosír, który jest znaczącym szczytem w podjednostce geomorfologicznej Bouzovská vrchovina - najbardziej wysuniętej na południe podjednostce Zábřežské vrchovina.
Tam pszczoły mają spokój i czyste powietrze, dlatego nasz MED jest taki dobry.
Miód to gęsty, słodki i lepki płyn, tworzony przez pszczoły (lub inne owady) poprzez zbieranie i zagęszczanie słodkich soków - zwłaszcza nektaru z kwiatów (tzw. Miód kwiatowy) i odchodów owadów (tzw. Spadzi), które wydzielają np. Mszyce. Zbiór i przetwarzanie spadzi prowadzi do produkcji miodu spadziowego lub miodu leśnego. [1] Ciemność miodu leśnego jest spowodowana barwnikami zawartymi w soku drzew leśnych.
Wiele osób traktuje miód - jeden z głównych produktów pszczół jako zwykłą przyjemną słodycz. Chociaż dzisiaj posiadamy wiele cennej i naukowej wiedzy na temat miodu i jego związku z fizjologią żywienia i ogólnie ochroną zdrowia ludzkiego, nie byliśmy jeszcze w stanie zmniejszyć wysokiego spożycia cukru buraczanego, które w Czechach wynosi około 40 kg na osobę rocznie. Spożycie miodu jest bardzo małe, nawet najniższe w porównaniu z sąsiednimi krajami w naszej republice - około 25 dkg na osobę rocznie. Ta równowaga skłania nas do myślenia. Należy wziąć pod uwagę konsekwencje nadmiernego przeciążenia organizmu człowieka podczas rozpadu disacharydów cukru buraczanego, nie tylko ze względu na obciążenie enzymatyczną aktywnością przyswajania tego związku chemicznego, ale także w związku z dzisiejszymi chorobami. Fizjolodzy przypisują dziś wysokiemu spożyciu cukru buraczanego znaczną część winy za pochodzenie i przebieg tzw. Chorób cywilizacyjnych, a zwiększające się spożycie cukru uważają za największe zło w żywieniu człowieka.
Natomiast miód pszczeli zawiera głównie cukry proste, glukozę - cukier gronowy i fruktozę - cukier owocowy, w różnych ilościach i proporcjach w zależności od źródła wypasu pszczół. Organizm ludzki używa tych cukrów prostych prawie bez wysiłku i bez obciążenia enzymatycznego; konwersję cukrów w całym cyklu chemicznym zapewniają pszczoły.
Ponadto miód zawiera:
- dekstryny
- oligosacharydy, które są cukrami składającymi się z więcej niż dwóch do dziesięciu cukrów prostych
- woda
- białka, które w miodzie stanowią 0,1 - 0,5%. Ich zawartość różni się w zależności od pochodzenia miodu.
- enzymy
- inhibin
- witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
- zapachy
- barwniki - karoten,
- flawonia
- ziarna pyłku
- różne minerały: wapń, fosfor, potas, sód, chlor, siarka, magnez, żelazo, krzem, mangan itp.
- mleczko pszczele
- wolne kwasy organiczne
- aminokwasy
Recenzje użytkowników
velká spokojenost,velmi jemný a chutově vynikající med
Med je spíš pastový, ale cestoval v zimě, tak to je možná tím. Chuťově je výborný.