DARMOWA DOSTAWA do paczkomatów przy zakupach od 100 zł! | PREZENT do zamówień od 200 zł
Kremowa zupa dyniowa
Kremowa zupa z prażonej dyni i czerwonej soczewicy nie tylko pieści i syci, ale także przyjemnie oczaruje zmysły zapachem anyżu gwiazdkowatego, cynamonu i imbiru.
I zaczynamy:
Umyj dynię, usuń pestki i pokrój w nagietki. Nagietki dyniowe wymieszać z 2 łyżkami oleju, grubą solą, przyprawami prowansalskimi, dokładnie wymieszać i delikatnie zapiec w temperaturze 170 ° C.
Cebulę pokroić z grubsza i dusić na oleju. Dodać czerwoną soczewicę, imbir, anyż, cynamon, podsmażyć razem z cebulą i zalać 1 litrem wody. Gotuj przez 15 minut.
Z bulionu wyjąć przyprawy, dodać upieczoną dynię, gotować i mieszać do uzyskania gładkości.
Zupę można przyozdobić na talerzu i doprawić kwaśną śmietaną i prażonym sezamem.
Receptura została stworzona przez Countrylife