RABAT 20% na wszystkie produkty z kategorii Zdrowe przekąski z kodem: PRZEKASKI20
Owsianka z grzybami, szpinakiem i jajkiem w koszulce
Jeśli nie lubisz grzybów, możesz je zamienić na warzywa.
I zaczynamy:
Powoli rozpuścić ghee na patelni i lekko podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, dodać sól i pieprz. Następnie dodaj szpinak i pozostaw do wyschnięcia.
Przygotuj owsiankę z płatków w rondelku. Zasada jest taka, że na płatki zawsze nakładamy podwójną ilość wody. Sól, zagotuj i chwilę gotuj. Owsianka powinna być miękka.
Teraz przygotujmy zagubione jajka. Na patelnię wyłożyć warstwę wody o wysokości ok. 10 cm i podgrzać tuż poniżej punktu wrzenia. Dodaj małą kroplę octu do wody. Wbij jajka do perforowanej kadzi, aby pozbyć się najbardziej płynnej części białka. Ostrożnie wrzucamy jajka z kadzi do wody, którą obracamy łyżką w wir i zamykamy. Połknąć przez około 3 do 4 minut, w zależności od wielkości jajka. Ryba dziurkowana chochlą i osuszyć na ręczniku papierowym.
Wymieszaj owsiankę ze szpinakiem, cebulą i grzybami. Podawaj z zagubionym jajkiem, solą i pieprzem według własnego uznania.
Przepis z Countrylife.