Wyprzedaż magazynowa! Rabat 20 % na produkty z kategorii wyprzedaż magazynowa. Kod: WYPRZEDAZ20
Quiche z cukinii
I zaczynamy:
Mąkę przesiej do miski, posol i wymieszaj. Do wymieszanej mąki dodać jajka, masło i wszystko rozgnieść na okruchy. Następnie ułóż miękkie ciasto, ale uważaj na długie ugniatanie, które jest niepożądane w przypadku tego ciasta. Możesz wyregulować konsystencję ciasta dodając mąkę lub łyżkę zimnej wody.
Przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki do odpoczynku.
W międzyczasie cukinię przekrój wzdłuż na pół. Jeśli cukinia jest starsza lub zbyt duża, odetnij jej środek nasionami. Potnij skrobakiem na cienkie sznurki. Wsyp do miski, posol i odstaw na chwilę, aby woda opuściła cukinię. Wysuszyć mieszankę cukinii szmatką lub serwetką.
Ubij jajka w misce i dodaj krem z kurkumy i migdałów. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
Wypoczęte ciasto rozwałkować na cienką warstwę, ostrożnie przełożyć na wałek do foremki na quiche i docisnąć do krawędzi.
Wyłóż spód formy papierem do pieczenia, a następnie włóż do ciasta fasolę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez około 15 minut.
Ułóż spiralnie paski startej cukinii na dnie wstępnie upieczonej skórki. Zacznij od środka i idź do krawędzi. Nie zwijaj zbyt mocno sznurków cukinii i zostaw miejsce na nadzienie. Następnie wlej przygotowany napój i piecz w piekarniku około 30 minut, aż górna warstwa ostygnie.
Receptura została stworzona przez Countrylife.