Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml

57 recenzji

Shoyu to tradycyjny sos sojowy wytwarzany z soi, pszenicy i substancji fermentującego. Ma mocny aromat i lekko słodki smak. W niewielkich ilościach pogłębia i wzmacnia smak każdej potrawy.

Czytaj więcej
Wegańskie
Bez dodatku cukru
Bez oleju palmowego
Produkty alternatywne
14,53 zł w tym VAT
29,06 zł / l
szt.
< 5 szt. na magazynie
Wysyłka i płatność
Dostawa od 15,99 zł (InPost Paczkomaty)
Szacowana data dostawy 22. kwietnia
InPost Paczkomaty 15,99 zł
Najlepsza dostawa na adres 18,99 zł
GLS - dostawa na adres 16,99 zł
Kurier DHL Express 20,99 zł
DHL POP - odbiór w punkcie 19,99 zł
Pobranie 9,99 zł
Korzyści premium
dla lojalnych klientów
Bezpłatne prezenty i próbki przy zakupie
Dostawa do domu
i do punktów odbioru
Ekologiczne pakowanie Twoich przesyłek

 Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml

Shoyu pochodzi z Chin i ma 2800 lat. Stopniowo rozprzestrzenił się w całej Azji Południowo-Wschodniej i jest obecnie tradycyjną częścią kuchni azjatyckiej. Nie ma on nic wspólnego ze zwykłym tanim „sosem sojowym”. Shoyu nie zawiera wzmacniaczy smaku, barwników ani sztucznych słodzików.

Oprócz czterech podstawowych smaków (słodki, gorzki, słony, kwaśny) jest jeszcze piąty smak - umami. Nazywa się go „pysznym”, „smakiem dojrzałości” i podkreśla smak potraw. Ten piąty smak zawarty jest również w produktach fermentowanych - w tym w sosie sojowym shoyu.


Różnica między Shoyu i Tamari:
Shoyu i tamari są często zamienne, przy czym tamari lepiej zachowuje swój smak i aromat podczas obróbki cieplnej. Z kolei Shoyu polecany jest do końcowego aromatyzowania gotowego dania. Nie jest to jednak żelazna zasada.

  • Są produkowane w inny sposób - tamari powstaje jako produkt uboczny przy produkcji klasycznej pasty miso
  • Tamari jest wytwarzane z naturalnych składników bezglutenowych
  • Tamari jest ciemniejsze, gęstsze i ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak

Produkcja shoyu :Do wyprodukowania sosu sojowego shoyu potrzebne są ziarna soi, pszenica, substancja fermentująca koji (Aspergillus oryzae) i sól.

  1. Soję najpierw gotuje się, a następnie miesza z prażoną i grubo pokruszoną pszenicą. Do tej mieszaniny dodaje się środek do fermentacji koji. Jego zadaniem jest rozpoczęcie procesu fermentacji.
  2. Mieszankę umieszcza się w specjalnym pomieszczeniu inkubacyjnym o nazwie Muro na trzy dni, w którym łatwiej jest utrzymać temperaturę i wilgotność potrzebną do prawidłowego rozpoczęcia fermentacji.
  3. Następnie mieszaninę miesza się z solą morską i wodą i umieszcza w dużych cedrowych kadziach.
  4. Kadzie shoyu dojrzewają przez 18-24 miesiące, mieszanka jest regularnie mieszana.
  5. Gdy mieszanina jest dojrzała, jest prasowana, a następnie filtrowana.
  6. Na koniec sos jest podgrzewany do 80° C przez godzinę. Ta pasteryzacja jest częścią tradycyjnego procesu produkcyjnego. Należy uważać, aby nie zniszczyć cennych enzymów.

Składniki : woda, ziarna soi (26,1%), pszenica (15,8%), sól morska (14,1%), alkohol (0,8%), substancja fermentacyjna (Aspergillus oryzae).

Alergeny: gluten, soja

Przechowywanie: w chłodnym i suchym miejscu. Chronić przed światłem słonecznym.

Klasyfikacja prawna: Produkt sojowy - aromat płynny

Średnia ocena
4.96
ocenione przez 57 użytkowników
5
4
3
2
1

 

Wartości odżywcze / 100 ml

Wartość energetyczna:

300 kJ / 70 kcal

Tłuszcz:

0,3 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone:

0,0 g

Węglowodany:

8,7 g

w tym cukry:

2,0 g

Białko:

8,7 g

Sól:

13,66 g

Średnia ocena
4.96
ocenione przez 57 użytkowników
5
4
3
2
1
06.06.2023

02.03.2023

29.11.2022

11.09.2022

11.09.2022

Ładowanie produktów
© 2014–2024 GRIZLY.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone | Polityka Cookie
Stworzone przez

Jestem tu nowy

Z członkostwem premium otrzymujesz:

Ikonka visačky

Korzysntiejsze ceny

Na wybrane TOP produkty

Ikonka náklaďáku

Darmową wysyłkę

juŻ od 150 zł

Ikonka dárku

Korzyści VIP

Gwarancja 100% satysfakcji

Chcę zostać premium członkiem
Adres

Przetwarzamy Wasze dane osobowe w celu dostosowania naszych usług do Waszych indywidualnych potrzeb. Korzystamy przede wszystkim z elektronicznych kanałów marketingowych, gdzie analizujemy dane i oceniamy odpowiednie wyniki. Przekazujemy również dane podmiotom trzecim w celu analizy (np. IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Są to agencje marketingowe i analityczne. Dane osobowe możemy przetwarzać przez okres 36 miesięcy od daty ich przekazania. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i przysługuje Państwu prawo do sprostowania i usunięcia danych osobowych, jak również do kontroli tych danych przez naszą firmę.         

z Klikając 'Utwórz konto', zgadzasz się na Polityka prywatności a se Regulamin.
Chronione przez Google reCaptcha | Polityka prywatności | Regulamin