Tuńczyk NEKTON we własnych kawałkach soku 1000 g

106 hodnocení

Przyzwoita ilość białka, mało tłuszczu, żadnych węglowodanów. Praktyczna karma dla sportowców i osób na diecie! Na pewno znajdzie się na to miejsce w Twoim menu i nie ma znaczenia, czy kupisz tuńczyka na magazynie.

Bez lepku
Bez přidaného cukru
Bez éček
Bez oleju palmowego
-12%
40,58 zł
35,69 zł vč. DPH
35,69 zł / kg
1 ks
na magazynie
Zákaznická linka a pomoc s nákupem
725 473 077 (Po-Pá 6:00 - 20:00)
Doprava a platba
Doprava od 9,90 zł (DHL - odbiór w punkcie)
Szacowane dni dostawy 12. marca
Kurier DHL Express (platność z wyprzedzeniem) 14,90 zł
Kurier DHL Express (dobírka) 19,90 zł
DHL - odbiór w punkcie (dobírka) 14,90 zł
DHL - odbiór w punkcie (platność z wyprzedzeniem) 9,90 zł
Až 10% slevy pro registrované
Dárky a vzorky k nákupu zdarma
Přes 20 výdejních míst po celé ČR
ECO zabalení vašich zásilek

Tuńczyk we własnym soku 1000 g - ekonomiczne opakowanie w super cenie

  • Zawiera 950 g mięsa.
  • Składniki: tuńczyk (tuńczyk w paski - Katsuwonus pelamis), woda pitna, sól kuchenna
  • Przechowywanie: od +2 do +28 stopni

Zalety tego opakowania:

  1. łatwe do otwarcia bez ryzyka obrażeń
  2. możliwość natychmiastowego podania bez konieczności kapania
  3. wyższa jakość dzięki delikatnej metodzie konserwacji
  4. oszczędność miejsca do przechowywania
  5. mniej materiału opakowaniowego

Co powinieneś wiedzieć o tuńczyku w puszce?

Nie jest konieczne wprowadzanie tuńczyka w puszce przez długi czas. Na pewno o tym wiesz, nie masz ochoty na kurczaka ani wołowinę i chcesz odmiany, więc udajesz się do działu rybnego w supermarkecie. Oferta specjałów rybnych jest dość szeroka, więc jest w czym wybierać, jest niestety tylko jeden kurczak, a do tego najczęściej sięgamy po pierś z kurczaka, ponieważ mają one najniższą zawartość tłuszczu.

Wprowadzenie

Taki tuńczyk lub łosoś w puszce to dość praktyczne danie, gdy po prostu nie masz wystarczająco dużo czasu lub apetytu na gotowanie. Dostajesz potrzebną dawkę białka i o to nam chodzi. Po złowieniu z morza tuńczyk waży średnio 500 kg i mierzy około 2 metry, dzięki czemu można z niego zrobić naprawdę dużą ilość konserw. Ale tuńczyk nie jest podobny do tuńczyka, istnieje wiele różnych gatunków, które różnią się wielkością i wagą, ale dla nas jest to zazwyczaj najważniejsza rzecz, jaką zawiera takie mięso z tuńczyka.

Świeży czy z puszki?

Ogólnie rzecz biorąc, to, co świeże, jest również najlepsze, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość białka i ważnych składników odżywczych. Ta zasada dotyczy również tuńczyka. Zawartość białka waha się od 20 do 23 g na 100 g, w zależności od metody przetwarzania. Świeży tuńczyk to świeży tuńczyk, ale wartości wariantu konserwowego różnią się tylko nieznacznie, więc można zdecydować się na ten typ ze względów ekonomicznych. To mięso rybne zawiera minimum węglowodanów i dlatego jest doskonałe w okresach niskowęglowodanowych lub dietetycznych, ponieważ na etykiecie można przeczytać: węglowodany 0,00 g. Ogólnie mówi się, że ryby są bardzo tłuste, ale nie zawsze tak jest w przypadku mięsa. znajdziesz około 1 g tłuszczu na 100 g tuńczyka, wystarczy dokładnie przestudiować etykietę na puszce, nawet tutaj wartości mogą się różnić w zależności od puszki.

Skoncentruj się na tłuszczach

W przeciwieństwie do świeżego tuńczyka w puszce, tzw. Wariant light, do produkcji konserw używa się typu niskotłuszczowego, a dodatkowo mięso gotowane jest w osolonej wodzie lub gotowane na parze przed włożeniem do puszki, przez co traci dużą część tłuszczu. Wybierając wariant we własnym soku na obiad czy kolację, nie musisz martwić się o zjedzenie większej ilości tłuszczu, nawet jeśli nie jest to aż tak duża różnica. Z supermarketu z pewnością zauważyliście, że tuńczyk w puszce może „pływać” zarówno we własnym soku, jak iw różnego rodzaju oleju (oliwka, słonecznik). Pytanie brzmi, jaki to rodzaj oleju? Prawdopodobnie musielibyśmy sprawdzić jakość puszki bezpośrednio od producenta, ponieważ zwykle nie znajdziesz żadnych informacji na etykiecie. Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu się, to lepiej kupuj tuńczyka we własnym soku, będziesz mieć pewność, co jesz, a jeśli nie jesteś miłośnikiem „suszonego” smaku, możesz dodać do niego swój jakościowy olej i stworzyć własną odmianę tuńczyka w oleju. Jeśli nic więcej, to przynajmniej nie będziesz chory, bo przywykłeś do swojego ulubionego olejku.

A co z witaminami i minerałami?

Mięso z tuńczyka może być korzystne dla kulturystów, a także innych sportowców i osób nie uprawiających sportu z innych powodów. Warto wspomnieć o zawartości witamin i minerałów.
Mówiliśmy już o zasadzie, że to, co świeże, jest cenniejsze. W tym przypadku dotyczy to nie tylko ilości tłuszczu, ale także witamin i minerałów. Witaminy E, A i niektóre z serii B można znaleźć we wszystkich wariantach, najwięcej ze świeżego tuńczyka. Jeśli chodzi o minerały, to nawet w tym przypadku najliczniejsza jest odmiana świeża. W mięsie tuńczyka znajdziesz żelazo, fosfor, magnez, cynk, potas i jod. Ponadto produkt konserwowy jest znacznie bogatszy w zawartość sodu dodawanego podczas produkcji. Z tuńczykiem w puszce i świeżym z pewnością niczego nie zepsujesz w swojej diecie, docenisz również szybkość przygotowania różnorodnych potraw.

A co z aminokwasami?

Również pod względem zawartości aminokwasów tuńczyk wypada całkiem nieźle. Podobnie jak inne pokarmy zawierające białka zwierzęce, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Oprócz tuńczyka można je znaleźć w tłustych rybach, takich jak łosoś, sardynki, pstrągi, inne ryby, czy oczywiście w mięsie, jajach, produktach mlecznych itp. Zaletą tłustych ryb jest często wymieniana duża zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Jednak nasz konserwowany tuńczyk stracił większość tłuszczu podczas produkcji, więc pod względem zawartości wymienionych kwasów nie należy do faworytów żywieniowych. Oczywiście wyprzedził go łosoś, sardynki, makrela, miecznik i kilka innych potworów morskich. Jeśli chcesz zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dodaj trochę wysokiej jakości oleju do tuńczyka.

Czy mogę się zatruć rtęcią?

Być może słyszałeś, że ryby morskie, zwłaszcza ryby drapieżne, zawierają większe ilości rtęci, która może zagrażać życiu. To prawda, że tuńczyk codziennie, nawet jeśli ci się podoba, prawdopodobnie nie będzie najlepszy, ale w normalnych ilościach nie jest szkodliwy. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące oraz małe dzieci, dla których tuńczyk nie jest odpowiednim pokarmem. W takim przypadku najlepiej spożywać tuńczyka raz w tygodniu. Ale jeśli nie należysz do żadnej z tych kategorii lub nie cierpisz na żadną chorobę, która mogłaby zostać zaostrzona przez rtęć, to jest mniej lub więcej powodów do niepokoju. Pamiętaj, że kulinarne przysmaki można wyczarować nawet ze zwykłych konserw. Wystarczy rozejrzeć się po internecie lub w książce kucharskiej z rybami. Taki makaron z tuńczykiem i pomidorami może przewyższać nawet doskonałe dania mięsne, a głód można odpędzić pospiesznie przygotowaną pastą z tuńczyka z jajkiem. Więc idź dalej i nie bój się eksperymentować.

Zawartość żywności:

Mięso z tuńczyka jest bogate w białko i niskotłuszczowe (mniej tłusty gatunek tej ryby jest używany do produkcji konserw). Ponadto jest źródłem fosforu, żelaza, potasu, jodu, cynku czy witamin (E, A, B…).

Efekty zdrowotne:

Oczywiście stosowanie świeżego tuńczyka jest lepsze dla zdrowia (w przypadku prawie wszystkich potraw to, co świeże, jest również cenniejsze dla naszego organizmu). Mimo to możliwe jest włączenie tuńczyka do własnego soku na zdrowej diecie (jak wszędzie, ale i tutaj obowiązuje znana zasada - wszystko z umiarem). Osoby, które ograniczają sól kuchenną do swojej diety, zdecydowanie powinny unikać tuńczyka w puszce (i innych konserw). Kobiety w ciąży lub karmiące oraz małe dzieci powinny również zachować szczególną ostrożność podczas spożywania tuńczyka (ta grupa powinna spożywać tuńczyka maksymalnie raz w tygodniu). Wiadomo, że ryby morskie (zwłaszcza drapieżne) mogą zawierać większe ilości niebezpiecznej rtęci.

Průměrné hodnocení
4,89
hodnotilo 106 uživatelů
5
4
3
2
1

Recenzje użytkowników

Průměrné hodnocení
4,89
hodnotilo 106 uživatelů
5
4
3
2
1
08.01.2021

Méně výrazná chuť než verze ve oleji, ale o to zdravější. Produkt velice praktický na přípravu. Spokojenost.

23.11.2020

Super chuť a rádi objednáváme

06.11.2020

Výtečná záležitost

05.11.2020

Najlepsi????????

25.07.2020

Pravidelný nákup. Chutná výborně. Zmizí u nás bleskurychle :-)

Načítání produktů
© 2014–2021 GRIZLY.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone
Stworzone przez FEO

Jestem tu nowy

OTRZYMUJESZ KORZYŚCI

Do 10% zniżki na każdy zakup
Im więcej kupisz, tym większy rabat na wszystkie zakupy.
Prezenty urodzinowe
Co roku będziesz cieszyć się urodzinowymi rabatami i kuponami na smaczne niespodzianki.
Większe zakupy z kuponami na posiłki elektroniczne
Zbierz dowolną liczbę punktów na koncie i wykorzystaj je do opłacenia większych zakupów.
Przegląd wydarzeń i konkursów
Nie przegapisz już wydarzeń specjalnych, a e-maile dostaniesz także zdrową inspirację.
Adres

Vaše osobní údaje zpracováváme s cílem přizpůsobit naše poskytované služby Vašim individuálním potřebám. Využíváme primárně elektronické marketingové kanály, kde data analyzujeme a vyhodnocujeme relevantní výsledky. Údaje předáváme k analýze i třetím stranám ( např.: IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Jedná se o marketingové a analytické agentury. Osobní údaje můžeme zpracovávat po dobu 36 měsíců od jejich udělení. Souhlas je dobrovolný a máte právo na opravu a výmaz osobních údajů, stejně tak i kontrolu těchto údajů naší společností.

Všeobecné podmínky

Klikając 'Utwórz konto', zgadzasz się na Ochrona prywatności a se Regulamin.
Chronione przez Google reCaptcha | Ochrona prywatności | Regulamin