Tuńczyk NEKTON we własnych kawałkach soku 1000 g
Przyzwoita ilość białka, mało tłuszczu, żadnych węglowodanów. Praktyczna karma dla sportowców i osób na diecie! Na pewno znajdzie się na to miejsce w Twoim menu i nie ma znaczenia, czy kupisz tuńczyka na magazynie.
Kurier DHL Express (platność z wyprzedzeniem) | 14,90 zł |
---|---|
Kurier DHL Express (dobírka) | 19,90 zł |
DHL - odbiór w punkcie (dobírka) | 14,90 zł |
DHL - odbiór w punkcie (platność z wyprzedzeniem) | 9,90 zł |
Tuńczyk we własnym soku 1000 g - ekonomiczne opakowanie w super cenie
- Zawiera 950 g mięsa.
- Składniki: tuńczyk (tuńczyk w paski - Katsuwonus pelamis), woda pitna, sól kuchenna
- Przechowywanie: od +2 do +28 stopni
Zalety tego opakowania:
- łatwe do otwarcia bez ryzyka obrażeń
- możliwość natychmiastowego podania bez konieczności kapania
- wyższa jakość dzięki delikatnej metodzie konserwacji
- oszczędność miejsca do przechowywania
- mniej materiału opakowaniowego
Co powinieneś wiedzieć o tuńczyku w puszce?Nie jest konieczne wprowadzanie tuńczyka w puszce przez długi czas. Na pewno o tym wiesz, nie masz ochoty na kurczaka ani wołowinę i chcesz odmiany, więc udajesz się do działu rybnego w supermarkecie. Oferta specjałów rybnych jest dość szeroka, więc jest w czym wybierać, jest niestety tylko jeden kurczak, a do tego najczęściej sięgamy po pierś z kurczaka, ponieważ mają one najniższą zawartość tłuszczu. Wprowadzenie Taki tuńczyk lub łosoś w puszce to dość praktyczne danie, gdy po prostu nie masz wystarczająco dużo czasu lub apetytu na gotowanie. Dostajesz potrzebną dawkę białka i o to nam chodzi. Po złowieniu z morza tuńczyk waży średnio 500 kg i mierzy około 2 metry, dzięki czemu można z niego zrobić naprawdę dużą ilość konserw. Ale tuńczyk nie jest podobny do tuńczyka, istnieje wiele różnych gatunków, które różnią się wielkością i wagą, ale dla nas jest to zazwyczaj najważniejsza rzecz, jaką zawiera takie mięso z tuńczyka. Świeży czy z puszki? Ogólnie rzecz biorąc, to, co świeże, jest również najlepsze, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość białka i ważnych składników odżywczych. Ta zasada dotyczy również tuńczyka. Zawartość białka waha się od 20 do 23 g na 100 g, w zależności od metody przetwarzania. Świeży tuńczyk to świeży tuńczyk, ale wartości wariantu konserwowego różnią się tylko nieznacznie, więc można zdecydować się na ten typ ze względów ekonomicznych. To mięso rybne zawiera minimum węglowodanów i dlatego jest doskonałe w okresach niskowęglowodanowych lub dietetycznych, ponieważ na etykiecie można przeczytać: węglowodany 0,00 g. Ogólnie mówi się, że ryby są bardzo tłuste, ale nie zawsze tak jest w przypadku mięsa. znajdziesz około 1 g tłuszczu na 100 g tuńczyka, wystarczy dokładnie przestudiować etykietę na puszce, nawet tutaj wartości mogą się różnić w zależności od puszki. Skoncentruj się na tłuszczach W przeciwieństwie do świeżego tuńczyka w puszce, tzw. Wariant light, do produkcji konserw używa się typu niskotłuszczowego, a dodatkowo mięso gotowane jest w osolonej wodzie lub gotowane na parze przed włożeniem do puszki, przez co traci dużą część tłuszczu. Wybierając wariant we własnym soku na obiad czy kolację, nie musisz martwić się o zjedzenie większej ilości tłuszczu, nawet jeśli nie jest to aż tak duża różnica. Z supermarketu z pewnością zauważyliście, że tuńczyk w puszce może „pływać” zarówno we własnym soku, jak iw różnego rodzaju oleju (oliwka, słonecznik). Pytanie brzmi, jaki to rodzaj oleju? Prawdopodobnie musielibyśmy sprawdzić jakość puszki bezpośrednio od producenta, ponieważ zwykle nie znajdziesz żadnych informacji na etykiecie. Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu się, to lepiej kupuj tuńczyka we własnym soku, będziesz mieć pewność, co jesz, a jeśli nie jesteś miłośnikiem „suszonego” smaku, możesz dodać do niego swój jakościowy olej i stworzyć własną odmianę tuńczyka w oleju. Jeśli nic więcej, to przynajmniej nie będziesz chory, bo przywykłeś do swojego ulubionego olejku. A co z witaminami i minerałami? Mięso z tuńczyka może być korzystne dla kulturystów, a także innych sportowców i osób nie uprawiających sportu z innych powodów. Warto wspomnieć o zawartości witamin i minerałów. A co z aminokwasami? Również pod względem zawartości aminokwasów tuńczyk wypada całkiem nieźle. Podobnie jak inne pokarmy zawierające białka zwierzęce, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Oprócz tuńczyka można je znaleźć w tłustych rybach, takich jak łosoś, sardynki, pstrągi, inne ryby, czy oczywiście w mięsie, jajach, produktach mlecznych itp. Zaletą tłustych ryb jest często wymieniana duża zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Jednak nasz konserwowany tuńczyk stracił większość tłuszczu podczas produkcji, więc pod względem zawartości wymienionych kwasów nie należy do faworytów żywieniowych. Oczywiście wyprzedził go łosoś, sardynki, makrela, miecznik i kilka innych potworów morskich. Jeśli chcesz zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dodaj trochę wysokiej jakości oleju do tuńczyka. Czy mogę się zatruć rtęcią? Być może słyszałeś, że ryby morskie, zwłaszcza ryby drapieżne, zawierają większe ilości rtęci, która może zagrażać życiu. To prawda, że tuńczyk codziennie, nawet jeśli ci się podoba, prawdopodobnie nie będzie najlepszy, ale w normalnych ilościach nie jest szkodliwy. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i karmiące oraz małe dzieci, dla których tuńczyk nie jest odpowiednim pokarmem. W takim przypadku najlepiej spożywać tuńczyka raz w tygodniu. Ale jeśli nie należysz do żadnej z tych kategorii lub nie cierpisz na żadną chorobę, która mogłaby zostać zaostrzona przez rtęć, to jest mniej lub więcej powodów do niepokoju. Pamiętaj, że kulinarne przysmaki można wyczarować nawet ze zwykłych konserw. Wystarczy rozejrzeć się po internecie lub w książce kucharskiej z rybami. Taki makaron z tuńczykiem i pomidorami może przewyższać nawet doskonałe dania mięsne, a głód można odpędzić pospiesznie przygotowaną pastą z tuńczyka z jajkiem. Więc idź dalej i nie bój się eksperymentować. |
Zawartość żywności:
Mięso z tuńczyka jest bogate w białko i niskotłuszczowe (mniej tłusty gatunek tej ryby jest używany do produkcji konserw). Ponadto jest źródłem fosforu, żelaza, potasu, jodu, cynku czy witamin (E, A, B…).
Efekty zdrowotne:
Oczywiście stosowanie świeżego tuńczyka jest lepsze dla zdrowia (w przypadku prawie wszystkich potraw to, co świeże, jest również cenniejsze dla naszego organizmu). Mimo to możliwe jest włączenie tuńczyka do własnego soku na zdrowej diecie (jak wszędzie, ale i tutaj obowiązuje znana zasada - wszystko z umiarem). Osoby, które ograniczają sól kuchenną do swojej diety, zdecydowanie powinny unikać tuńczyka w puszce (i innych konserw). Kobiety w ciąży lub karmiące oraz małe dzieci powinny również zachować szczególną ostrożność podczas spożywania tuńczyka (ta grupa powinna spożywać tuńczyka maksymalnie raz w tygodniu). Wiadomo, że ryby morskie (zwłaszcza drapieżne) mogą zawierać większe ilości niebezpiecznej rtęci.
Recenzje użytkowników
Méně výrazná chuť než verze ve oleji, ale o to zdravější. Produkt velice praktický na přípravu. Spokojenost.
Super chuť a rádi objednáváme
Výtečná záležitost
Najlepsi????????
Pravidelný nákup. Chutná výborně. Zmizí u nás bleskurychle :-)