DARMOWA DOSTAWA do paczkomatów przy zakupach od 100 zł! | PREZENT do zamówień od 200 zł
Wskazówki i przepisy dotyczące użytkowania:
- Owsianka - płatki wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem roślinnym lub zwierzęcym
- Zupy kremowe - do zupy jarzynowej dodać płatki, chwilę gotować i dokładnie wymieszać
- Wypieki - przygotowując chleb, naleśniki, herbatniki czy dalamanis, zastąpić 1/4 ilość mąki płatkami
- Smoothie - wymieszaj ulubione owoce z wodą, napojem roślinnym lub mlekiem, dodaj gotowane płatki, nasiona, jogurt, syrop, warzywa lub cokolwiek innego do smaku
- Pasztety, burgery, pieczeń mięsna - płatki lekko wymieszaj z duszonymi lub pieczonymi warzywami, gotowanymi roślinami strączkowymi, dodaj jajka, smażoną cebulę, zioła, czosnek, sól i wodę według potrzeb, smaż lub zapiekaj w piekarniku
- Smażone warzywa - lekko podsmażone warzywa polać wodą, dodać płatki (tylko trochę do zagęszczenia), gotować i mieszać kilka minut, doprawić sosem sojowym, umeoctem i delikatnymi drożdżami, do smaku można dodać tofu lub tempeh
- Ciasteczka bez pieczenia - płatki wymieszaj z namoczonymi suszonymi owocami, olejem kokosowym i syropem, możesz dodać nasiona, orzechy, suszony kokos, karob lub cynamon; uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych, karobie lub sezamie
Amarantus jest pseudozbożem, co oznacza, że nie jest trawą zbożową, ale w kuchni stosuje się go w ten sam sposób. Ziarno oraz mąka z niego wykorzystywane są głównie w przemyśle spożywczym, tak samo jak jego liście. Ale czasami jest również używany jako pasza w rolnictwie. Mąka służy głównie do przygotowania ciast i makaronów dla osób z celiakią. Mąka z amarantusa wzbogaca nie tylko wypieki, ale także np. kakao.
Roślina, z której pochodzi amarant, nazywa się szarłatem. Uprawiany był w Ameryce Środkowej już 4000 lat pne przez Azteków i Inków. Obecnie amarantus jest uprawiany głównie w tropikach, gdzie zboże zbierane jest do trzech razy w roku. Jedno ziarno ma bardzo małe wymiary i wagę.
Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.
Składniki: płatki amarantusa*.
Może zawierać śladowe ilości glutenu.
*produkt kontrolowanego rolnictwa ekologicznego
Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze do 20 ° C i wilgotności względnej do 65%.