Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje
Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
czytaj dalejJak przygotować zdrową granolę? Co powinna zawierać?
Szukasz zdrowej wersji śniadania lub lekkiej przekąski? Być może słyszałeś już o granoli, czyli „nowoczesnym musli”, które nasyci cię i jednocześnie dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
czytaj dalejKtóre orzechy są najzdrowsze i jak je łączyć?
Orzechy są niesamowicie zdrowym produktem, bogatym w składniki odżywcze, zdrowe tłuszcze i białka. I zdecydowanie powinny być częścią zrównoważonej diety.
czytaj dalejZnasz wspaniałe korzyści stosowania kolagenu morskiego?
Ruch i zdrowa dieta to nie wszystko. Czasem naszemu organizmowi warto pomóc również przyjmowaniem suplementów diety. Jednym z najlepszych wyborów jest bez wątpienia kolagen. Czym on jest i dlaczego powinien być stałym elementem naszego życia?
czytaj dalejZdrowe orzechy włoskie: 3 główne korzyści i działanie
Orzechy włoskie zdecydowanie warto włączyć do swojej diety, ponieważ mają bezpośrednio dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
czytaj dalejTOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia
Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.
czytaj dalejJak wygląda przedawkowanie orzechami brazylijskimi i jak go uniknąć
W przypadku orzechów brazylijskich szczególnie ważne jest przestrzeganie zalecanej dziennej dawki, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przedawkowania. Ile orzechów brazylijskich możemy więc zjeść dziennie? Dowiesz się w kolejnych linijkach.
czytaj dalejJak obrać i pozbyć się skórek z orzechów laskowych
Obieranie orzechów laskowych może być nie lada wyzwaniem. Dlatego mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak uporać się z tym szybko i bez problemów.
czytaj dalejZapiekane bezglutenowe płatki z jabłkami
Ten pyszny jabłkowy deser zachwyci wszystkich miłośników słodkości bez glutenu!
czytaj dalejBezglutenowa rolada pistacjowa
Zapraszamy do wspólnego przygotowania wyśmienitej rolady pistacjowej z liofilizowanymi malinami. Mogą się na nią skusić nawet osoby z celiakią, ponieważ jest pieczona z bezglutenowej mąki pistacjowej.
czytaj dalejNocna owsianka: 4 szybkie przepisy
Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!
czytaj dalejŚwiąteczne śniadanie: Owsianka z jabłkami i cynamonem
Ciesz się świątecznym porankiem w spokoju i harmonii. Jego magia zaczyna się przy stole, na którym będzie pachnieć owsianka z musem jabłkowo-cynamonowym, uzupełniona o filiżankę gorącego kakao.
czytaj dalejChrupiące śnieżne choinki
Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.
czytaj dalejKruche ciasteczka z kremami orzechowymi z Grizly
Nie masz czasu piec kilku rodzajów ciasteczek jak Twoja sąsiadka? Nie szkodzi! Przygotuj tylko jedno ciasto i wyczaruj z niego całą kolekcję świątecznych ciasteczek, wzbogaconych naszymi kremami orzechowymi.
czytaj dalejRodzinny przepis na domową chałkę
Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?
czytaj dalejCiasteczka migdałowe
Tradycyjne ciasteczka maślane w nietradycyjnej formie. Upiecz z nami ciasteczka maślane z mąką migdałową.
czytaj dalejKurkumowe latte
Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.
czytaj dalejKuleczki orzechowe w białej czekoladzie
Szybkie, niepieczone ciasteczka o aromacie pistacji i czekolady. Zacznij przygotowywać pyszne orzechowe kulki w białej czekoladzie i nie pożałujesz.
czytaj dalejCzekoladowe ciasto cukiniowe ze świeżymi owocami
Masz w domu nadmiar cukinii i po prostu nie wiesz, co z nią zrobić? W takim razie zabierz się za przygotowanie luksusowego ciasta cukiniowego z mascarpone i świeżymi owocami.
czytaj dalejKokosowy pudding z nasionami chia
Zdrowych, a przede wszystkim szybkich śniadań lub przekąsek nigdy nie jest za dużo. Przygotuj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z cykorii i owoce. Zaczynamy.
czytaj dalejLodowato dobre owoce liofilizowane
Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.
czytaj dalejPrzepisy z masłem orzechowym – naleśniki z greckim jogurtem, masłem orzechowym i owocami
Przygotuj rodzinie czy przyjaciołom puszyste naleśniki z greckiego jogurtu z masłem orzechowym i owocami. Zobaczysz, że szybko znikną! Przepis jest przy tym prosty.
czytaj dalejWykwit w kremach orzechowych: Co to jest i jak powstaje?
Małe białe kropki, które mogą pojawić się na powierzchni kremów orzechowych, nie są szkodliwe dla zdrowia. To tzw. wykwit cukrowy lub tłuszczowy. Podpowiemy, jak się go pozbyć.
czytaj dalejPrzepisy z mąki migdałowej – czekoladowy lava cake
Fenomenalny fondant czekoladowy, znany także jako lava cake, zachwyci nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Dzięki naszemu przepisowi wyczarujesz go w kilka chwil.
czytaj dalejWskazówki i porady, jak najlepiej obrać migdały
Obrane migdały są doskonałe nie tylko do wypieków. Istnieje kilka sposobów na szybkie i efektywne obieranie migdałów. Naucz się ich i Ty!
czytaj dalejGRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach
Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.
czytaj dalejDlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?
W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.
czytaj dalejPachnąca babka dyniowa
Pachnące ciasto dyniowe to po prostu uosobienie jesieni, a do tego można je przygotować w kilka minut.
czytaj dalejOrzechy makadamia – królowe królestwa orzechów
Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.
czytaj dalejOrzechy Nerkowca: Tajemnice ich pochodzenia i uprawy
Nerkowce to pyszne przysmaki i ważne źródło składników odżywczych. Pochodzą z Ameryki Południowej, ale obecnie są uprawiane w różnych tropikalnych regionach na całym świecie.
czytaj dalejWołowina kung pao z ryżem
Klasyk kuchni syczuańskiej z mięsa, smażonych orzeszków ziemnych i pikantnego sosu słodko-kwaśnego.
czytaj dalejPorada na prezent walentynkowy: kruche ciasteczka maślane
Kruche ciasteczka o pełnym maślanym smaku, otulone delikatną polewą czekoladową - trudno o lepszy prezent na Walentynki.
czytaj dalej33 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca
Dlaczego warto włączyć orzechy nerkowca do swojej diety? Oto 33 interesujące fakty, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca.
czytaj dalejSłone śniadanie – wskazówki na zbilansowany początek dnia
Wskazówki i przepisy na zbilansowane pikantne śniadanie, które doda energii na cały poranek.
czytaj dalejJak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?
Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.
czytaj dalejChurros z czekoladowym dipem
Pyszny przysmak, który pieści kubki smakowe i na pewno zakochasz się w pierwszym smaku.
czytaj dalejPączki z lukrem orzechowym
Dla wielbicieli pączków i masła orzechowego mamy pyszny smak, w którym z pewnością zakochają się Wasze Maluchy.
czytaj dalejWegetarianizm - Nowoczesny styl życia na fali
Co wszystko należy do wegańskiego menu. I jak zróżnicowana może być dieta wegan. Możesz przeczytać to wszystko i wiele innych ciekawych rzeczy w nowym artykule.
czytaj dalejNie pieczone kulki z mąki migdałowej
Prosty przepis, który możesz przygotować bez użycia piekarnika. Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale smakując kulki z pewnością docenisz czas poświęcony na ich przygotowanie.
czytaj dalejKurczak Azjatycki
Dla miłośników kuchni azjatyckiej ten szybki przepis będzie nie lada gratką.
czytaj dalejSilna czwórka orzechów: migdały, nerkowce, pekany i orzechy laskowe
Orzechy nerkowca, migdały, pekan i orzechy laskowe to najpopularniejsze orzechy wszechczasów. W tym artykule dowiesz się, dlaczego wszyscy je kochają, a także jak z nich korzystać.
czytaj dalejKrokiety migdałowe
Przygotuj niekonwencjonalny dodatek na obiad lub kolację. Możesz zrobić wszystko w kilka minut, używając kilku składników.
czytaj dalejKiedy artyści nie mają co jeść, pieką z GRIZLY
Przygotuj znakomity Makovník z serii słodyczy GRIZLY według Honzy Ťoupalíka z Teatru Morawskiego w Ołomuńcu.
czytaj dalejCiastko migdałowe
Podaruj sobie obfite śniadanie lub przekąskę, które przygotujesz w kilka minut.
czytaj dalejPęknięte ciasteczka migdałowe
Uczyń swoje posiedzenie przy kawie lub herbacie słodkim miejscem, które możesz żartobliwie przygotować w domu w kilka minut.
czytaj dalejLody Matcha Ice Tea
Jak możemy odświeżyć się latem niż lody? Przygotuj go w domu z herbatą Matcha.
czytaj dalejZimny mecz Frappé
Spróbuj letniego orzeźwienia z herbatą Matcha BIO i za chwilę przygotuj lodową frappe, którą możesz skosztować według swojej wyobraźni.
czytaj dalejSkrzydełka z kurczaka z czosnkiem i octem balsamicznym
Skrzydełka z kurczaka, do których można przygotować pyszną marynatę z balsamem i ziołami.
czytaj dalejMakaron z pomidorami i orzechami nerkowca
Przygotuj lekki i szybki makaron z orzechami nerkowca, który za chwilę masz idealnie doprawiony.
czytaj dalejOrzechy i ich zastosowanie w kuchni
Lubisz orzechy? Przyjdź i przeczytaj ciekawy artykuł o różnorodnym zastosowaniu orzechów.
czytaj dalejJak wybrać odpowiednie ciastko na wyjazd?
Jeździsz na rowerze po okolicy? Na wędrówkę po górach? Planujesz wycieczkę krajoznawczą? Na pewno będziesz musiał uzupełniać energię w ciągu dnia.
czytaj dalejCzy orzechy nerkowca to nie tylko pyszny przysmak, ale także zdrowa żywność?
Orzechy nerkowca to smaczny przysmak, nie ma co do tego wątpliwości. Ale mają wiele innych zalet. W tym artykule dowiesz się, dlaczego w diecie znajdują się orzechy nerkowca.
czytaj dalejNieopieczone kulki daktylowe
Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na niewypieczone kulki daktylowe. Jest to niezwykle łatwe i nie potrzebujesz prawie niczego.
czytaj dalejNaleśniki z mąki migdałowej
Nadszedł Dzień Dziecka! Przygotuj dla dzieci specjalne naleśniki z mąki migdałowej, po czym po prostu odkurzą.
czytaj dalejHummus z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Przygotuj pyszny domowy hummus z suszonymi pomidorami.
czytaj dalejDorsz z pikantną prażoną czerwoną soczewicą
Zainspiruj się przepisem na zdrowy, lekki lunch.
czytaj dalejŚlimaki z ciasta francuskiego z pesto
Wypróbuj prosty przepis na ślimaki, w którym możesz użyć pesto i składników według własnego uznania.
czytaj dalejChleb z nasionami
Przygotowaliśmy dla Państwa przepis na pyszny domowy chleb, który jest zdrowy i pełen nasion.
czytaj dalejRóżne zastosowania gryki
Że jeszcze nie próbowałeś gryki? Że jest dla Ciebie zbyt nieciekawe, że jest zbyt „na zewnątrz”? Więc uważaj! Pozwól, że cię wprowadzę w błąd
czytaj dalejGofry bezglutenowe
Przygotuj domowe gofry jako słodkie weekendowe śniadanie, które zachwyci całą rodzinę.
czytaj dalejBezglutenowe kostki słonecznika
Mieszanki chlebowe można wykorzystać nie tylko do wypieku chleba w domowym piekarniku czy w piekarniku, ale także do wypieków o charakterze Dalamana.
czytaj dalejKruszonka orkiszowa z owocami
Ciepła kruszonka ogrzeje nas zimą, a latem można ją skropić soczystymi owocami.
czytaj dalejPieczone naleśniki razowe z czosnkiem niedźwiedzim
Naleśniki to świetny wybór zarówno na słodko, jak i na słono. Nie ma ograniczeń dla Twojej wyobraźni i możesz wypełnić je swoimi ulubionymi składnikami.
czytaj dalejKuskus z surówką z pieczonej papryki
Lekka sałatka, której pieczona papryka nadaje letni, soczysty smak.
czytaj dalejSpaghetti z bakłażanem i mozzarellą
Kto nie chciałby spaghetti? Ten wariant z bakłażanem to zdrowa alternatywa dla każdego, kto chce urozmaicić swoją dietę.
czytaj dalejPaski kurczaka z sałatką z czarnej soczewicy i awokado
Szybki i obfity obiad, który dostarczy Ci wielu niezbędnych witamin.
czytaj dalej5 zdrowych i szybkich obiadów dla całej rodziny
Wymyślenie przepisów, które przypadną do gustu każdemu, a na dodatek nie zajmują zbyt wiele czasu, czasami dają niezłą robotę. Mamy dla Ciebie inspirację!
czytaj dalejBezglutenowe naleśniki z mąki z tapioki
Zrób zdrowe bezglutenowe naleśniki z mąki z tapioki. Wspaniale rośnie i zwiększa objętość, dzięki czemu naleśniki będą puszyste jak chmurki.
czytaj dalejChleb z pastą z tuńczyka
To taki czeski klasyk. Smaczne, zdrowe, a przy pomocy pikantnych rzodkiewek i chrupiących nasion promowane klasą.
czytaj dalejKanapka z awokado
To śniadanie wypełni nas na cały poranek i być może znasz kogoś, kto nie pokocha awokado.
czytaj dalejOmlet z jajkiem faszerowanym
Ten omlet jest wystarczająco pożywny, więc nie potrzebujesz żadnych ciastek. Celiakie również potrafią oddać się temu i jednocześnie zadowolić Cię na cały poranek.
czytaj dalejKasza jaglana z owocami
Trochę inna owsianka. Naturalnie bezglutenowe, a jeśli używasz mleka roślinnego, również wersja bez laktozy.
czytaj dalejNaleśniki bananowe z cynamonem i twarożkiem
Chociaż te naleśniki nie są tak kwaśne jak u babci, to nie zawierają cukru, a dzięki białku dostarczają nam dobrej jakości białko.
czytaj dalej7 śniadań dla Twojego zdrowia!
Śniadanie to podstawa każdego dnia, każdy o tym wie. Ale co powiesz na to, że nadal jesz śniadanie? Zainspiruj się naszym menu i stwórz z nami pyszne śniadanie.
czytaj dalejObieraczki do orkiszu
Pomysł na niedzielne śniadanie, kiedy Twój dom pachnie obieraczkami i masz do tego kakao - na pewno wrócisz do dzieciństwa ze wspomnieniami.
czytaj dalejProste ciasto z komosy ryżowej
Ciasto z komosy ryżowej jest jak bułka. Możesz go zjeść na lunch lub przekąskę. Czy na gorąco czy na zimno.
czytaj dalejLuksusowe praliny czekoladowe
Stwórz luksusowe praliny czekoladowe, które możesz podarować np. Jako prezent do słodzenia. Nie tylko pięknie wyglądają, ale na pewno będą świetne!
czytaj dalejSuszone morele z mascarpone i pistacjami
Spróbuj naszej ulubionej przystawki! Świetnie sprawdzą się jako gratka dla gości, którą można przygotować w kilka minut.
czytaj dalejZupa Minestrone - smak według pory roku
Każdy, kto zna tradycyjną włoską zupę minestrone z pewnością wie, że składniki zmieniają się w zależności od pory roku, ale nie ma „właściwego” przepisu na to, jak powinna smakować - jest to zupa według Twojego gustu.
czytaj dalejZupa z soczewicy nie tylko na Nowy Rok
Zupa z soczewicy jest w naszym kraju tradycyjnie na Nowy Rok. Ale możesz to zrobić, kiedy tylko masz na to ochotę, a my mamy dla Ciebie przepis.
czytaj dalejDomowa zupa pomidorowa
Która zupa najbardziej przypomina dzieciństwo? Cóż, bosko! Przygotuj go na weekendowy obiad, cała rodzina będzie się śmiać.
czytaj dalejMini pizza orkiszowa
Pizza jako zdrowsza przekąska lub obiad. Przygotowanie nie jest skomplikowane i spodoba się całej rodzinie.
czytaj dalejNiepieczone ciasto z masłem orzechowym
Każdy z pewnością doceni zdrowy deser. Spróbuj niewypieczonego ciasta z masłem orzechowym GRIZLY. Szybko się przygotowuje i świetnie smakuje!
czytaj dalejOwsianka z grzybami, szpinakiem i jajkiem w koszulce
Słodka owsianka to dziś normalne śniadanie, ale dlaczego by nie spróbować owsianki przysłanej? Słona owsianka nie musi być tylko na śniadanie, ale także jako obiad czy kolacja.
czytaj dalejSos do spaghetti z dyni
Przepis dla miłośników dyni. Przygotuj sos, który możesz nałożyć na spaghetti, makaron lub po prostu mięso.
czytaj dalejMakaron Soba z sosem miso - orzechowym
Jeśli chcesz spróbować ciekawego, ale jednocześnie prostego przepisu, makaron soba powinien być Twoim ulubionym!
czytaj dalejKlasyczne kokosy
Co za wakacje bez kokosów! Tej dobroci nie może zabraknąć na stole. Przygotuj orzechy kokosowe według klasycznej receptury.
czytaj dalejNiewypieczona rolka kokosowa
Ciasteczka niewypieczone cieszą się dużą popularnością, także dlatego, że można je zrobić w ostatniej chwili i nadal będą pyszne i delikatne.
czytaj dalejBezglutenowe łapy niedźwiedzia
Święta Bożego Narodzenia obejmują pieczenie, a GRIZLY muszą to być pewne łapy niedźwiedzia! Wypróbuj z nami swoje ulubione słodycze, a po prostu narzekasz.
czytaj dalejChai owsiany z chlebem świętojańskim
Jesień już tu jest i jeśli masz ochotę na rozgrzewkę, przygotuj domowej roboty herbatę.
czytaj dalejKasza jaglana z pyłem
Pracharanda, to suszone plasterki owoców pokruszone na pył. Tradycyjna pracharanda była wytwarzana z gruszek i używana jako słodzik.
czytaj dalejNapój dyniowy z imbirem
Halloween jest tutaj, a wraz z nim dużo dyń. Skosztuj nieodpartego napoju dyniowego z imbirem i syropem klonowym przyozdobionym nasionami konopi.
czytaj dalejBanan z kremem migdałowym
Kolejna ciekawa inspiracja na słodkie śniadanie jest tutaj! Banan z kremem migdałowym, kokosem i migdałami jest odpowiedni, gdy masz ochotę na zdrowe odżywianie.
czytaj dalejHummus z pieczonymi jesiennymi warzywami
Hummus nie jest już egzotyczny i będzie interesujący nie tylko na Halloween. Możesz się nim bawić, używając wysokiej jakości składników.
czytaj dalejSałatka z soczewicy z awokado i serem
Skupiamy się najczęściej na sałatkach liściastych, czyli próbować sałatek z soczewicy, które doskonale nas satysfakcjonują, a jednocześnie są pełne wartościowych składników odżywczych.
czytaj dalejPrzełamujemy bariery dotyczące roślin strączkowych
Ze względu na swój skład rośliny strączkowe powinny stanowić istotną część naszej diety. Niestety tak nie jest, ich zużycie w naszym kraju jest bardzo niskie.
czytaj dalejPyszne domowe gofry
Czy masz w domu gofrownicę? Nie zostawiaj go bezczynnie i rób świetne domowe gofry z mąki migdałowej i mleka kokosowego.
czytaj dalej