Orzech brazylijski to jądro w kapsule, w której znajduje się 12–22 nasion z twardą skorupą i białym jądrem. Ma delikatny, słodkawy i maślany smak, a jego dodatkową zaletą jest z pewnością zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Jest również znany z wysokiej zawartości selenu.
Selen wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, układu odpornościowego i wspomaga wzrost komórek. Dla zdrowia ludzkiego organizmu jest więc bardzo ważny. Niedobór selenu może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania tarczycy.
Jak wygląda przedawkowanie orzechami brazylijskimi?
Jeden orzech brazylijski zawiera około 68–91 mikrogramów selenu, co może pokryć aż 165% zalecanej dziennej dawki. Zalecana dawka to 1–2 orzechy brazylijskie dziennie. Ryzykiem spożycia nadmiernej ilości może być zatrucie zwane toksycznością selenową.
Objawy przedawkowania orzechami brazylijskimi:
- mdłości
- zmęczenie
- utrata włosów
- problemy trawienne
- inne poważne problemy zdrowotne
GRIZLY RADA 👉 Orzechy brazylijskie nie muszą być spożywane tylko w całości, dostępne są również orzechy brazylijskie w postaci kawałków lub orzechy brazylijskie pokrojone w plastry. Wystarczy wybrać.
Jak uniknąć przedawkowania orzechami brazylijskimi?
Przestrzegaj zalecanej dziennej dawki orzechów brazylijskich, czyli 1–2 dziennie. Jeśli tego przestrzegasz, ryzyko przedawkowania jest minimalne. Wiemy, że czasem trudno się oprzeć, ale spróbuj powstrzymać się od nadmiernego jedzenia orzechów brazylijskich i naprawdę jedz maksymalnie 2 sztuki dziennie.
Możesz również namoczyć orzechy w wodzie, aby pozbyć się niechcianych substancji dla organizmu. Orzechy w wodzie zmiękną, ale jeśli na chwilę włożysz je do piekarnika, znów będą chrupiące.
Zalety orzechów brazylijskich
- są dobre dla mózgu
- są korzystne dla zdrowia tarczycy
- mogą wspierać pozytywny nastrój
- wspierają zdrowy poziom cholesterolu
- mają właściwości przeciwzapalne
Więc smacznego, ale pamiętaj – wszystko z umiarem!