Tydzień Męki Pańskiej: Jak nazywa się każdy dzień
W Wielkim Tygodniu każdy dzień ma swoją nazwę i jest poświęcony innej czynności. Wiecie, co jeść w Zielony Czwartek albo co piec w Białą Sobotę? Chętnie wam to zdradzimy.
czytaj dalejWielkanocne smakołyki trochę inaczej
Tym razem zamiast klasycznych wielkanocnych czekoladowych figurek postaw na porządną porcję orzechów i słodkich owoców.
czytaj dalejWeganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?
Weganizm staje się coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Nie chodzi jednak tylko o wybór jedzenia, ale o kompleksową filozofię, która dąży do minimalizacji cierpienia zwierząt i wpływu na środowisko naturalne.
czytaj dalejCeliakia: Co to jest i jakie ma objawy? Jak stosować dietę bezglutenową?
Mieć „alergię” na gluten to nic przyjemnego. Nie oznacza to jednak, że nie można prowadzić pełnowartościowego życia. Wręcz przeciwnie!
czytaj dalejJak wekować orzechy i przedłużyć ich trwałość
Wekowanie orzechów to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie ich trwałości i zachowanie smaku na dłużej.
czytaj dalejDlaczego warto jeść pistacje? 8+ korzyści zdrowotnych
Jeśli szukasz szybkiej, zdrowej i jednocześnie smacznej przekąski, mamy dla Ciebie prawdziwy hit! Są nim pistacje – zielone jadalne nasiona owoców drzewa pistacjowego.
czytaj dalejCo to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje
Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
czytaj dalejJak przygotować zdrową granolę? Co powinna zawierać?
Szukasz zdrowej wersji śniadania lub lekkiej przekąski? Być może słyszałeś już o granoli, czyli „nowoczesnym musli”, które nasyci cię i jednocześnie dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
czytaj dalejKtóre orzechy są najzdrowsze i jak je łączyć?
Orzechy są niesamowicie zdrowym produktem, bogatym w składniki odżywcze, zdrowe tłuszcze i białka. I zdecydowanie powinny być częścią zrównoważonej diety.
czytaj dalejZnasz wspaniałe korzyści stosowania kolagenu morskiego?
Ruch i zdrowa dieta to nie wszystko. Czasem naszemu organizmowi warto pomóc również przyjmowaniem suplementów diety. Jednym z najlepszych wyborów jest bez wątpienia kolagen. Czym on jest i dlaczego powinien być stałym elementem naszego życia?
czytaj dalejZdrowe orzechy włoskie: 3 główne korzyści i działanie
Orzechy włoskie zdecydowanie warto włączyć do swojej diety, ponieważ mają bezpośrednio dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
czytaj dalejTOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia
Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.
czytaj dalejJak wygląda przedawkowanie orzechami brazylijskimi i jak go uniknąć
W przypadku orzechów brazylijskich szczególnie ważne jest przestrzeganie zalecanej dziennej dawki, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przedawkowania. Ile orzechów brazylijskich możemy więc zjeść dziennie? Dowiesz się w kolejnych linijkach.
czytaj dalejJak obrać i pozbyć się skórek z orzechów laskowych
Obieranie orzechów laskowych może być nie lada wyzwaniem. Dlatego mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak uporać się z tym szybko i bez problemów.
czytaj dalejDlaczego warto jeść orzechy, część druga: Orzechy brazylijskie dostarczają selenu, a orzechy makadamia zdrowych tłuszczów
W drugiej części naszej serii o korzyściach zdrowotnych orzechów stopniowo przedstawimy pekany, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, orzechy makadamia i orzechy piniowe.
czytaj dalejDlaczego warto jeść orzechy, część pierwsza: Migdały są bogate w błonnik, pistacje dostarczają energii
Pierwsza część naszego cyklu dotyczącego korzyści zdrowotnych związanych z orzechami zabierze Cię do świata orzechów nerkowca, migdałów, pistacji, orzeszków ziemnych i laskowych.
czytaj dalejCzym nasze kremy orzechowe mogą Cię przekonać?
Wyraźnym smakiem, swoim składem odżywczym, a przede wszystkim niezliczoną ilością sposobów, jak można je wykorzystać w kuchni.
czytaj dalejKakao gwałtownie drożeje
Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?
czytaj dalejMalowanie jajek wielkanocnych według naszych babć
Wielkanoc powoli się zbliża, więc najwyższy czas na malowanie jajek. Spróbuj w tym roku ekologicznej wersji i przygotuj naturalne pisanki.
czytaj dalejLodowato dobre owoce liofilizowane
Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.
czytaj dalejWykwit w kremach orzechowych: Co to jest i jak powstaje?
Małe białe kropki, które mogą pojawić się na powierzchni kremów orzechowych, nie są szkodliwe dla zdrowia. To tzw. wykwit cukrowy lub tłuszczowy. Podpowiemy, jak się go pozbyć.
czytaj dalejWskazówki i porady, jak najlepiej obrać migdały
Obrane migdały są doskonałe nie tylko do wypieków. Istnieje kilka sposobów na szybkie i efektywne obieranie migdałów. Naucz się ich i Ty!
czytaj dalejGRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach
Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.
czytaj dalejDlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?
W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.
czytaj dalejOrzechy makadamia – królowe królestwa orzechów
Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.
czytaj dalejOrzechy Nerkowca: Tajemnice ich pochodzenia i uprawy
Nerkowce to pyszne przysmaki i ważne źródło składników odżywczych. Pochodzą z Ameryki Południowej, ale obecnie są uprawiane w różnych tropikalnych regionach na całym świecie.
czytaj dalej33 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca
Dlaczego warto włączyć orzechy nerkowca do swojej diety? Oto 33 interesujące fakty, które powinieneś wiedzieć o orzechach nerkowca.
czytaj dalejJak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?
Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.
czytaj dalejWegetarianizm - Nowoczesny styl życia na fali
Co wszystko należy do wegańskiego menu. I jak zróżnicowana może być dieta wegan. Możesz przeczytać to wszystko i wiele innych ciekawych rzeczy w nowym artykule.
czytaj dalejSilna czwórka orzechów: migdały, nerkowce, pekany i orzechy laskowe
Orzechy nerkowca, migdały, pekan i orzechy laskowe to najpopularniejsze orzechy wszechczasów. W tym artykule dowiesz się, dlaczego wszyscy je kochają, a także jak z nich korzystać.
czytaj dalejOrzechy i ich zastosowanie w kuchni
Lubisz orzechy? Przyjdź i przeczytaj ciekawy artykuł o różnorodnym zastosowaniu orzechów.
czytaj dalejJak wybrać odpowiednie ciastko na wyjazd?
Jeździsz na rowerze po okolicy? Na wędrówkę po górach? Planujesz wycieczkę krajoznawczą? Na pewno będziesz musiał uzupełniać energię w ciągu dnia.
czytaj dalejCzy orzechy nerkowca to nie tylko pyszny przysmak, ale także zdrowa żywność?
Orzechy nerkowca to smaczny przysmak, nie ma co do tego wątpliwości. Ale mają wiele innych zalet. W tym artykule dowiesz się, dlaczego w diecie znajdują się orzechy nerkowca.
czytaj dalejRóżne zastosowania gryki
Że jeszcze nie próbowałeś gryki? Że jest dla Ciebie zbyt nieciekawe, że jest zbyt „na zewnątrz”? Więc uważaj! Pozwól, że cię wprowadzę w błąd
czytaj dalejPrzełamujemy bariery dotyczące roślin strączkowych
Ze względu na swój skład rośliny strączkowe powinny stanowić istotną część naszej diety. Niestety tak nie jest, ich zużycie w naszym kraju jest bardzo niskie.
czytaj dalejSkąd wziąć odpowiednie składniki odżywcze
Co właściwie oznacza zbilansowana dieta i jaki jest optymalny stosunek podstawowych składników odżywczych (węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy, minerały i woda)?
czytaj dalejCo powiesz na płatki
Myślisz o śniadaniu, które rano doda Ci odpowiedniej energii? Płatki to z pewnością właściwy wybór. Ale które wybrać?
czytaj dalejWłaściwości i zalety oleju kokosowego
Zanim wyjaśnimy różnice między różnymi rodzajami oleju kokosowego, chcielibyśmy opowiedzieć trochę o historii kokosa.
czytaj dalejTrzy kolorowe gatunki komosy ryżowej
Czarny, biały czy czerwony? Wszystkie trzy gatunki mają podobne właściwości odżywcze i korzyści, są bezglutenowe, bardzo lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu.
czytaj dalej