Kategorie

Jak przygotować zdrową granolę? Co powinna zawierać?

Jak przygotować zdrową granolę? Co powinna zawierać?

Szukasz zdrowej wersji śniadania lub lekkiej przekąski? Być może słyszałeś już o granoli, czyli „nowoczesnym musli”, które nasyci cię i jednocześnie dostarczy niezbędnych składników odżywczych.

Ręka na serce, świeżo upieczony chleb z plasterkiem szynki to miły pomysł na śniadanie, ale ciągle jeść to samo też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Co powiesz na zmianę i zastąpienie chleba miseczką zdrowej granoli z orzechami i owocami? Nawiasem mówiąc, granola jest świetnym przykładem na to, że zdrowe jedzenie może być nie tylko pożywne, ale i bardzo smaczne.

Słowo granola powstało właściwie przypadkiem. Jako pierwszy oferował granolę w postaci płatków owsianych z mąką grahamową lekarz James Caleb Jackson swoim gościom w sanatorium. Nazywał ją wtedy granula. Kilka lat później podobny przepis opracował znany dziś producent zbóż John Harvey Kellogg. Aby uniknąć sporów z Jamesem, nazwał swoje dzieło granola.

Co to jest granola?

Wiele osób na pierwszy rzut oka nie zauważa różnicy między granolą a musli. I to jest zupełnie w porządku, ponieważ oba produkty są do siebie bardzo podobne. Zarówno musli, jak i granola bazują na pełnoziarnistych lub owsianych płatkach. Największa różnica tkwi w sposobie przygotowania. Podczas gdy musli spożywa się na surowo, granola podawana jest po obróbce cieplnej, czyli po upieczeniu.


Proces przygotowania jest niezwykle prosty. Podstawę z pełnoziarnistych lub owsianych płatków należy najpierw połączyć z tłuszczem. Nie z byle jakim – doskonale nada się np. olej kokosowy, który nada płatkom wyjątkowy smak i aromat. Tak przygotowana mieszanka jest następnie polewana miodem i pieczona.


Możesz zauważyć, że podczas przygotowywania granoli nie wspomnieliśmy o owocach ani orzechach. I to jest zupełnie w porządku. Granola jest zazwyczaj „czystsza” niż musli, dlatego podczas pieczenia dodawanie dodatkowych składników nie jest konieczne. Wszystko dodaje się dopiero po upieczeniu. Wtedy możesz uzupełnić granolę np. truskawkami lub innymi liofilizowanymi owocami.



Jak granola trafiła do nas?

W naszym regionie przez długi czas o granoli mówiło się niewiele. Nie dlatego, że nie istniała, lecz dlatego, że preferowaliśmy inne formy owsianych mieszanek, np. wspomniane już musli. W Stanach Zjednoczonych granola jest znana od dwóch stuleci. Odkrył ją lekarz i dietetyk James Caleb z Nowego Jorku.


Dr Caleb dostrzegł korzyści płynące z wartości odżywczych granoli. Dlatego postanowił uczynić ją częścią terapii w uzdrowisku, gdzie pomagał swoim klientom pokonać różne dolegliwości. Szybko zauważył, że granola rzeczywiście wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Jak wybrać najlepszą granolę?

Znasz już skład granoli i jej pochodzenie. Przyjrzyjmy się teraz, jak odróżnić jakościową granolę od niezdrowej podróbki. Dobra granola powinna mieć minimalną ilość składników. Zwróć szczególną uwagę na obecność sztucznych aromatów, barwników i innych chemicznych dodatków, które absolutnie nie powinny znajdować się w granoli.


Wypróbuj na przykład naszą bezglutenową granolę orzechową z miodem. Nie tylko dodaliśmy do niej wysokiej jakości miód pszczeli, ale wzbogaciliśmy ją także o trio pysznych orzechów – nerkowce, migdały i orzechy pekanowe.



Nie wyobrażasz sobie życia bez czekolady? Nie miej wyrzutów sumienia – my też nie! Dlatego stworzyliśmy dla Ciebie czekoladową granolę z borówkami, która nasyci i ucieszy o każdej porze dnia. Tym razem wysokiej jakości olej kokosowy i syrop klonowy uzupełniliśmy o trzy rodzaje ciemnej czekolady z Belgii i Peru oraz ekstrakt waniliowy Bourbon Madagascar. Idealną kompozycję dopełnia obecność liofilizowanych borówek, będących źródłem karotenu, błonnika, witaminy C i wapnia.


Jeśli jesteś miłośnikiem truskawek, na pewno ucieszy Cię nasza bezglutenowa granola truskawkowa. Oprócz liofilizowanych truskawek dodaliśmy do niej płatki kokosowe, orzechy nerkowca i miód.

RADA GRIZLY 👉 Chcesz stworzyć w swoim domu świąteczną atmosferę? Nic prostszego. Nasza świąteczna granola przeniesie Cię prosto do wioski Świętego Mikołaja na północy Finlandii. Po otwarciu opakowania poczujesz zapach czekolady, cynamonu, przyprawy piernikowej i suszonych jabłek. A ten smak… Tego nie da się opisać, to trzeba przeżyć! Przy okazji świąteczna granola Grizly to także świetny jadalny prezent dla Twoich bliskich. Zapakowaliśmy ją w piękne opakowanie z motywem świątecznym, które na pewno sprawi radość.




Autor artykułu

Lukáš Pancurák

Jestem miłośnikiem podróży, dobrego jedzenia i czasu spędzonego w dobrym towarzystwie. Jestem też doświadczonym dziennikarzem i copywriterem. Jeśli nie odkrywam nowych miejsc, prawdopodobnie piszę i tworzę treści. Lubię poszerzać horyzonty w różnych dziedzinach, ponieważ uważam, że życie to niekończąca się nauka.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!