Kategorie

Kakao gwałtownie drożeje

Kakao gwałtownie drożeje

Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?

Kakao staje się więc powoli towarem ekskluzywnymZnaczący udział w tym zjawisku ma niekorzystna pogoda w zachodniej Afryce, skąd pochodzi około 70% światowej produkcji kakao. Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej, gdzie rośnie większość kakaowców, borykają się ze zmianami klimatycznymi i zjawiskiem El Niño. To znacznie wpływa na klimat tropików i subtropików. W regionie występują silne deszcze, ekstremalne upały i choroby. To wszystko nie służy kakaowcom, rosnącym tylko w wąskim pasie wokół równika, ponieważ są bardzo podatne na zmiany pogody. Niskie dostawy kakao dotykają świat już trzeci rok z rzędu.

Tylko dla Twojej orientacji, żaden inny surowiec nie drożeje obecnie szybciej. Jeszcze na początku 2023 roku tona kakao kosztowała około 2 000 dolarów, następnie cena wzrosła do 8 000 dolarów, a obecnie utrzymuje się na już wspomnianych 10 000 dolarów.

Kakao cenniejsze niż złoto

W tym roku jednak sytuacja osiągnęła swój szczyt. Od początku roku cena kakao podwoiła się, a po raz pierwszy w historii tona kakao kosztuje 10 000 dolarów. W porównaniu do roku ubiegłego mamy więc niewiarygodny 400% wzrost cenyDla miłośników czekolady to zdecydowanie nie są dobre wieści. Oznacza to bowiem, że cena czekolady i innych słodyczy czekoladowych może wzrosnąć nawet o dziesiątki procent.

Podobne podwyżki nie ominęły niestety również nas w Grizly, choć długo się im opieraliśmy. Dlatego wiele produktów ma teraz nowe, wyższe ceny. Dotyczy to na przykład migdałów w białej czekoladzie i kokosieorzechów nerkowca w ciemnej czekoladzie czy żurawiny w jogurcie.

Co z tym zrobić?

Pewnie zastanawiasz się, jakie jest rozwiązanie tej nieprzyjemnej sytuacji. Niestety, nie da się tego jednoznacznie powiedzieć, niemniej jednak jest kilka możliwości. Na przykład Brazylia i Ekwador jako kolejni producenci kakao starają się zwiększyć jego produkcję. Będzie to jednak chwilę trwać, ponieważ nowo zasadzone kakaowce będą owocować dopiero za kilka lat.


Z tego samego powodu na rynku pojawia się nowy trend, a mianowicie produkcja czekolady bez użycia kakao. W przypadku gorzkiej czekolady na przykład zamiast kakao wykorzystuje się jęczmień i roślinę karobową, która ma jadalne ciemne strąki ze słodkim miąższem i dużymi twardymi nasionami. Być może znasz je pod nazwą chleba świętojańskiego lub karobu. Alternatywę ma również czekolada mleczna, do produkcji której używa się między innymi suche mleko owsiane i orzechy tygrysie.



Autorka artykułu

Martina Minaříková

Odkąd nauczyłam się pisać, właściwie nie robię nic innego. Najpierw pisałam wypracowania w szkole, potem prace seminaryjne na studiach, a teraz mam ogromne szczęście, że pisanie stało się poniekąd moją pracą. Piszę o wszystkim, o czym tylko można, ale obecnie jestem po uszy zanurzona w świecie orzechów, suszonych owoców i kremów orzechowych.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!