Wyprzedaż magazynowa! Rabat 20% na produkty z kategorii wyprzedaż magazynowa. Kod: WYPRZEDAZ20
Kakao gwałtownie drożeje
Ostatnio być może zauważyłeś wiadomości o tym, że cena kakao gwałtownie rośnie. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Kakao staje się więc powoli towarem ekskluzywnym. Co za tym stoi?
Znaczący udział w tym zjawisku ma niekorzystna pogoda w zachodniej Afryce, skąd pochodzi około 70% światowej produkcji kakao. Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej, gdzie rośnie większość kakaowców, borykają się ze zmianami klimatycznymi i zjawiskiem El Niño. To znacznie wpływa na klimat tropików i subtropików. W regionie występują silne deszcze, ekstremalne upały i choroby. To wszystko nie służy kakaowcom, rosnącym tylko w wąskim pasie wokół równika, ponieważ są bardzo podatne na zmiany pogody. Niskie dostawy kakao dotykają świat już trzeci rok z rzędu.
W tym roku jednak sytuacja osiągnęła swój szczyt. Od początku roku cena kakao podwoiła się, a po raz pierwszy w historii tona kakao kosztuje 10 000 dolarów. Tylko dla Twojej orientacji, żaden inny surowiec nie drożeje obecnie szybciej. Jeszcze na początku 2023 roku tona kakao kosztowała około 2 000 dolarów, następnie cena wzrosła do 8 000 dolarów, a obecnie utrzymuje się na już wspomnianych 10 000 dolarów. W porównaniu do roku ubiegłego mamy więc niewiarygodny 400% wzrost ceny.
Dla miłośników czekolady to zdecydowanie nie są dobre wieści. Oznacza to bowiem, że cena czekolady i innych słodyczy czekoladowych może wzrosnąć nawet o dziesiątki procent. Podobne podwyżki nie ominęły niestety również nas w Grizly, choć długo się im opieraliśmy. Dlatego wiele produktów ma teraz nowe, wyższe ceny. Dotyczy to na przykład migdałów w białej czekoladzie i kokosie, orzechów nerkowca w ciemnej czekoladzie czy żurawiny w jogurcie.
Co z tym zrobić?
Pewnie zastanawiasz się, jakie jest rozwiązanie tej nieprzyjemnej sytuacji. Niestety, nie da się tego jednoznacznie powiedzieć, niemniej jednak jest kilka możliwości. Na przykład Brazylia i Ekwador jako kolejni producenci kakao starają się zwiększyć jego produkcję. Będzie to jednak chwilę trwać, ponieważ nowo zasadzone kakaowce będą owocować dopiero za kilka lat.
Z tego samego powodu na rynku pojawia się nowy trend, a mianowicie produkcja czekolady bez użycia kakao. W przypadku gorzkiej czekolady na przykład zamiast kakao wykorzystuje się jęczmień i roślinę karobową, która ma jadalne ciemne strąki ze słodkim miąższem i dużymi twardymi nasionami. Być może znasz je pod nazwą chleba świętojańskiego lub karobu. Alternatywę ma również czekolada mleczna, do produkcji której używa się między innymi suche mleko owsiane i orzechy tygrysie.