Dla wielu osób z celiakią największym wyzwaniem jest dieta bezglutenowa. Czy oznacza to, że trzeba zrezygnować z ulubionych potraw? Absolutnie nie! Przyjrzyjmy się temu, jak można się odżywiać zdrowo, różnorodnie i jednocześnie nie szkodzić swojemu organizmowi.
Szacuje się, że ponad połowa osób z celiakią nie jest w ogóle zdiagnozowana. Jest to spowodowane m.in. myleniem jej objawów z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Wśród dorosłych dominuje również przekonanie, że celiakia dotyczy wyłącznie dzieci. To jednak mit – celiakia może rozwinąć się w każdym wieku.
Co to jest celiakia
Celiakia często jest określana jako alergia na gluten, ale jej mechanizm jest bardziej skomplikowany. W rzeczywistości jest to choroba autoimmunologiczna, która atakuje jelito cienkie. U osób z celiakią organizm wytwarza przeciwciała przeciwko glutenowi – białku obecnemu w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Reakcja ta uszkadza kosmki jelitowe, które odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
Jakie są objawy celiakii
Podobnie jak w przypadku wielu innych chorób, objawy celiakii mogą być różne i zależą od tego, jak organizm reaguje na gluten. Do najczęstszych należą:
- znaczna utrata masy ciała,
- chroniczne zmęczenie,
- problemy trawienne, w tym częste bóle brzucha, biegunki lub zaparcia,
- zmiany skórne,
- bóle stawów.
Jeśli dieta bezglutenowa dotyczy Ciebie lub kogoś z Twojej rodziny, z pewnością zainteresuje Cię fakt, że w Grizly mamy w ofercie wiele produktów bezglutenowych. Od makaronów i mąk po słodycze, pieczywo i wiele innych. Aby ułatwić zakupy, wystarczy zaznaczyć filtr „Bez glutenu” i odkryć swoje ulubione smaki w zaledwie kilka kliknięć.
Jakie pieczywo zawiera gluten
Czy osoby z celiakią mogą jeść pieczywo? Jeśli chodzi o zwykłe pieczywo dostępne w sklepach – niestety nie. Pszenica i żyto to główne źródła glutenu, podobnie jak jęczmień, który dodatkowo jest wykorzystywany w produkcji piwa i whisky.
Ogólnie rzecz biorąc, pieczywo pszenne, żytnie i jęczmienne – w tym chleb, bułki, bagietki, makarony, pizza, ciasta i herbatniki – nie jest odpowiednie dla osób z celiakią. Ostrożność należy zachować także przy produktach owsianych. Sam owies naturalnie nie zawiera glutenu, ale często jest nim zanieczyszczony. Dlatego warto wybierać owies oznaczony jako bezglutenowy.
Jakie pieczywo nie zawiera glutenu
Chcesz na śniadanie zjeść chrupiącą bułkę? To możliwe! Wystarczy sięgnąć po pieczywo na bazie mąki orzechowej, ryżowej lub kukurydzianej, które naturalnie nie zawiera glutenu. Jeśli szukasz zamiennika dla chleba i bagietek, polecamy mąkę ryżową, która ma neutralny smak.
A jeśli chcesz przygotować coś na słodko, warto eksperymentować z mąkami orzechowymi – na przykład z mąką z nerkowców lub pistacji. Nadadzą wypiekom wyjątkowego smaku i będą świetnym dodatkiem do makaronów czy sałatek. Zainspiruj się na naszym Niedźwiedzim blogu, gdzie znajdziesz wiele przepisów z mąk orzechowych. Możesz spróbować przygotować bezglutenową pistacjową roladę lub batony Twix z mąki migdałowej.
Jak długo organizm oczyszcza się z glutenu
Jeśli osoba z celiakią przypadkowo spożyje gluten, może doświadczyć problemów trawiennych. Ważne jest, aby jak najszybciej usunąć gluten z organizmu.
Czas regeneracji jelit zależy od stanu zdrowia, ilości spożytego glutenu oraz długości jego konsumpcji. Szacuje się, że całkowita odbudowa jelit trwa od 2 do 12 miesięcy. Proces ten można przyspieszyć poprzez ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej i zwiększenie spożycia błonnika oraz probiotyków, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową.
Na te oznaczenia warto zwracać uwagę!
Jeśli stosujesz ścisłą dietę bezglutenową, przygotuj się na dokładne analizowanie etykiet produktów spożywczych. Poświęcenie czasu na ich czytanie jest kluczowe dla Twojego zdrowia. Szczególną uwagę zwróć na następujące oznaczenia:
Bez glutenu
Produkt jest całkowicie bezpieczny i zawiera maksymalnie 20 mg/kg glutenu.
Bardzo niska zawartość glutenu
Produkt może być wyprodukowany z surowców zawierających gluten (np. pszenica, żyto, owies), ale poziom glutenu został zredukowany do minimum lub zastąpiony naturalnie bezglutenowymi składnikami. Maksymalna zawartość glutenu wynosi 100 mg/kg. Takie produkty mogą być oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub opisem „odpowiednie dla osób z celiakią”.
Może zawierać śladowe ilości glutenu
To oznaczenie jest stosowane zapobiegawczo i oznacza, że produkt mógł mieć kontakt z glutenem podczas produkcji. Poziom glutenu powinien być minimalny, ale należy zachować ostrożność – unijne przepisy nie regulują dokładnie tej wartości. W Polsce maksymalna zawartość glutenu w produktach oznaczonych takim symbolem wynosi 50 mg/kg.