Ciastka Twix o smaku czekoladowo-karmelowym nie wymagają długiego przedstawiania. Ta chrupiąca pyszność, która kusi połączeniem karmelu i ciastek, oblana pyszną czekoladą, podbiła serca niejednego miłośnika słodyczy. A co powiesz na to, aby przygotować takie pyszności w domu? Domowe ciastka Twix są jeszcze smaczniejsze i dodatkowo bezglutenowe! Do ich przygotowania będziesz potrzebować m.in. mąki migdałowej. Więc do dzieła!
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki na spód mieszamy ręcznie lub w robocie kuchennym i wykładamy na blachę lub do formy do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 25 minut (aż się lekko zarumieni). Po upieczeniu spód będzie nadal miękki, ale nie martw się, po ostudzeniu składniki ładnie się połączą.
- Składniki na masę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut, mieszając, aby masa się nie przypaliła.
- Gorącą mieszankę wylewamy na (nawet jeszcze gorący) upieczony spód i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy chrupiącą warstwę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym i wylewamy do formy, która chłodziła się w lodówce.
- Deser pozostawiamy w lodówce na całą noc, a następnie przystępujemy do dekoracji. My użyliśmy naszej mieszanki liofilizowanych owoców, ale dekoracja zależy tylko od Ciebie. Możesz wybrać np. mrożone maliny lub truskawki. Pokrój wybrane owoce w kostki, paski lub inne kształty i gotowe.
RADA OD KRISTÝNY 👉 Jeśli jesteś zwolennikiem diety wegańskiej, zamiast klarowanego masła użyj tłuszczu roślinnego, a w mig masz przepis na wegańskie bezglutenowe ciastka Twix!
Smacznego!