GRIZLY

Sól himalajska różowa 500g 500 g

Pakowanie

500 g

1,95 zł

1,66 zł z kodem PIECZENIE15

3,90 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 17. 12.

#

Dostawa od 12,00 zł

GRIZLY Sól himalajska różowa 500g - czy znasz już sól himalajską? Jeśli nie, wypróbuj, poprawisz swoje zdrowie i wyśmienicie smakujesz, ale nawet w tym przypadku nie zaleca się spożywania więcej niż 5g soli dziennie. Soja himalajska to podstawa zdrowej diety.

Popis

GRIZLY Sól himalajska różowa 500g

  • Skład: sól himalajska 100%
  • Przechowywanie: w temperaturze 20-45 ° C i wilgotności 54-87%.
  • Klasyfikacja prawna: Himalajska jadalna sól kamienna
  • Kraj pochodzenia : Pakistan
  • Opakowanie : próżniowe
  • Zalecane dawkowanie : 1-5 g dziennie (ok. Maksymalnie 1 łyżeczka)

Dlaczego ostatnio jest tyle soli?

Sól himalajska, znana w regionie jako „białe złoto”, zawiera 84 naturalne składniki i niezbędne dla zdrowia minerały , w tym magnez, potas, wapń, sód, fosfor i żelazo. Typowy różowy kolor wynika z niewielkiej ilości tlenku żelaza (rdzy). Cynk, selen, jod i miedź są obecne w soli w śladowych ilościach. Dlatego sól himalajska jest powszechnie uważana za zdrową, ponieważ nie zawiera żadnych chemikaliów ani dodatków oraz ponieważ jest substancją występującą naturalnie. Sól ta jest zwykle sprzedawana w postaci gruboziarnistej , ale można ją również kupić w postaci drobno zmielonej lub w dużych blokach, które można wykorzystać do unikalnych sposobów serwowania kulinarnych specjałów. Niezależnie od formy, cenne zalety minerałów są zawsze dostępne.

Sytuacja w spożyciu soli w Czechach: Średnie dzienne spożycie w naszym kraju wynosi 12 g. Duża ilość soli jest „ukryta” w przetworzonej żywności, na co większość ludzi nie pozwala. Statystyki pokazują, że to właśnie w tych ukrytych źródłach spożywamy do 80% soli. Dla przypomnienia wspomnę o tych najważniejszych: serach (zwłaszcza przetworzonych), kiełbasach, marynatach, daniach instant, przyprawach oraz niektórych wodach mineralnych.
Wiemy również, że tylko około 10% to dodatek soli podczas gotowania i solenia, a 10% soli występuje naturalnie w żywności.

Sól himalajska w punktach:

  • Pomaga zaopatrywać organizm w wodę i ważne, czyste minerały
  • tworzy w organizmie środowisko zasadowe
  • utrzymuje równowagę między kwaśnym i zasadowym środowiskiem organizmu
  • wspomaga procesy metaboliczne
  • utrzymuje stały stosunek wszystkich pierwiastków w organizmie człowieka
  • zawiera żelazo: ważne dla hematopoezy
  • zbilansowany stosunek sodu i potasu: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (przekazywanie impulsów nerwowych)

Składniki

Wartości odżywcze

i 100 g

wartość energetyczna

12 kJ / 3 kcal

Tłuszcze

<0,4 g

w tym nasycone

0,3 g

Węglowodany

<0,1 g

z których cukrów

0,05 g

Błonnik

<0,5 g

Białka

0,94 g

Sól**

94,1 g

Wapń

205 mg (25,6%) *

Potas

618 mg (30, 9%) *

Żelazo

105,4 mg (752,9%) *

* wartości referencyjne dochodu

** tylko w postaci naturalnie występującego sodu