Pakowanie
Dostępne
dostarczymy 9. 10.
#
Dostawa od 11,49 zł
Czy znasz już sól himalajską? Jeśli nie, wypróbuj, poprawisz swoje zdrowie i wyśmienicie smakujesz, ale nawet w tym przypadku nie zaleca się spożywania więcej niż 5g soli dziennie. Soja himalajska to podstawa zdrowej diety.
Popis
GRIZLY Sól himalajska gruboziarnista 500 g
- Skład: gruba sól himalajska 100%
- Przechowywanie: w temperaturze 20-45 ° C i wilgotności 54-87%.
- Klasyfikacja prawna: Himalajska jadalna sól kamienna
- Kraj pochodzenia : Pakistan
- Opakowanie : próżniowe
- Zalecane dawkowanie : 1-5 g dziennie (ok. Maksymalnie 1 łyżeczka)
Dlaczego ostatnio jest tyle soli?
Sól himalajska, znana w regionie jako „białe złoto”, zawiera 84 naturalne składniki i niezbędne dla zdrowia minerały , w tym magnez, potas, wapń, sód, fosfor i żelazo. Typowy różowy kolor wynika z niewielkiej ilości tlenku żelaza (rdzy). Cynk, selen, jod i miedź są obecne w soli w śladowych ilościach. Dlatego sól himalajska jest powszechnie uważana za zdrową, ponieważ nie zawiera żadnych chemikaliów ani dodatków oraz ponieważ jest substancją występującą naturalnie. Sól ta jest zwykle sprzedawana w postaci gruboziarnistej , ale można ją również kupić w postaci drobno zmielonej lub w dużych blokach, które można wykorzystać do unikalnych sposobów serwowania kulinarnych specjałów. Niezależnie od formy, cenne zalety minerałów są zawsze dostępne.
Sytuacja w spożyciu soli w Czechach: Średnie dzienne spożycie w naszym kraju wynosi 12 g. Duża ilość soli jest „ukryta” w przetworzonej żywności, na co większość ludzi nie pozwala. Statystyki pokazują, że to właśnie w tych ukrytych źródłach spożywamy do 80% soli. Dla przypomnienia wspomnę o tych najważniejszych: serach (zwłaszcza przetworzonych), kiełbasach, marynatach, daniach instant, przyprawach oraz niektórych wodach mineralnych.
Wiemy również, że tylko około 10% to dodatek soli podczas gotowania i solenia, a 10% soli występuje naturalnie w żywności.
Sól himalajska w punktach:
- Pomaga zaopatrywać organizm w wodę i ważne, czyste minerały
- tworzy w organizmie środowisko zasadowe
- utrzymuje równowagę między kwaśnym i zasadowym środowiskiem organizmu
- wspomaga procesy metaboliczne
- utrzymuje stały stosunek wszystkich pierwiastków w organizmie człowieka
- zawiera żelazo: ważne dla hematopoezy
- zbilansowany stosunek sodu i potasu: prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (przekazywanie impulsów nerwowych)
Składniki
Wartości odżywcze |
i 100 g |
wartość energetyczna |
12 kJ / 3 kcal |
Tłuszcze |
<0,4 g |
w tym nasycone |
0,3 g |
Węglowodany |
<0,1 g |
z których cukrów |
0,05 g |
Błonnik |
<0,5 g |
Białka |
0,94 g |
Sól** |
94,1 g |
Wapń |
205 mg (25,6%) * |
Potas |
618 mg (30, 9%) * |
Żelazo |
105,4 mg (752,9%) * |
* wartości referencyjne dochodu
** tylko w postaci naturalnie występującego sodu