Butter Chicken: Z tym przepisem pójdzie jak po maśle
Indie na talerzu, spokój w kuchni. Wypróbuj butter chicken przepis, który przygotujesz w 40 minut, nawet jeśli dopiero zaczynasz got...
Ghee masło klarowane to idealny produkt do smażenia. Masło klarowane wytwarza się poprzez długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów (klarowanie). Ghee ma wiele zalet – przede wszystkim charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia. Proces klarowania usuwa z masła białko oraz inne substancje, pozostawiając sam tłuszcz zwierzęcy.
Ghee masło klarowane to idealny produkt do smażenia. Masło klarowane wytwarza się poprzez długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów (klarowanie). Ghee ma wiele zalet – przede wszystkim charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia. Proces klarowania usuwa z masła białko oraz inne substancje, pozostawiając sam tłuszcz zwierzęcy.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 3700 kJ / 883 kcal |
| Tłuszcze: | 99 g |
| w tym nasycone: | 67,4 g |
| Węglowodany: | 0 g |
| z których cukrów: | 0 g |
| Białka: | 0,8 g |
| Sól: | 0 g |
Ghee, znane również jako masło klarowane lub szmelc, to czysty tłuszcz mleczny, przygotowywany poprzez powolne klarowanie masła. Podczas tego procesu woda odparowuje, a powstająca piana zawiera białka mleka, cukry i inne substancje, które znajdują się w zwykłym maśle. Efektem końcowym jest naprawdę czysty tłuszcz o żółtym kolorze i przyjemnym maślanym zapachu. Ghee ma wysoką temperaturę dymienia, wynoszącą około 240 °C, dzięki czemu podczas pieczenia lub smażenia nie dochodzi do przypalania.
Ghee można stosować podobnie jak zwykłe masło. Doskonale nadaje się do przygotowania zup, sosów i zapraw. Użyj ghee do smażenia warzyw lub na końcu posmaruj nim dania, aby wzmocnić ich smak. Ghee można również zabrać w podróż, ponieważ nie wymaga przechowywania w lodówce.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 3700 kJ / 883 kcal |
| Tłuszcze: | 99 g |
| w tym nasycone: | 67,4 g |
| Węglowodany: | 0 g |
| z których cukrów: | 0 g |
| Białka: | 0,8 g |
| Sól: | 0 g |
Indie na talerzu, spokój w kuchni. Wypróbuj butter chicken przepis, który przygotujesz w 40 minut, nawet jeśli dopiero zaczynasz got...
Zapach pieczonej strucli należy do najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Delikatne ciasto, soczyste jabłka, chrupiące orzechy i ...
Výborné
Świetnie
super krásně voní
super ładnie pachnie