PRZYGOTOWANIE:
- Oddzielamy żółtka od białek. Z białek i jednej łyżki cukru ubijamy sztywną pianę. Następnie przygotowujemy żółtka, resztę cukru i wszystko ubijamy na puszystą masę.
- Do masy z żółtek stopniowo dodajemy mąkę pistacjową, dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 210 stopniach około 8 minut.
- Gorące ciasto zdejmujemy z blachy i zwijamy w roladę.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Mascarpone ubijamy z cukrem (niekoniecznie), następnie ubijamy śmietanę i wszystko razem mieszamy.
- Roladę smarujemy dżemem, a następnie kremem pistacjowym.
- Zwijamy roladę, smarujemy ją pozostałym kremem i dekorujemy liofilizowanymi owocami, w naszym przypadku malinami.
RADA GRIZLY 👉 Roladę można udekorować także innymi liofilizowanymi owocami niż maliny. Warto wypróbować na przykład truskawki, wiśnie czy borówki. Jeśli całe owoce wydają się zbyt duże, warto sięgnąć po liofilizowane owoce w formie proszku lub drobinek. W ofercie mamy na przykład truskawki lub jeżyny.

