Jak wybrać odpowiednią mąkę? Poradnik zakupowy Grizly
Bezglutenowe mąki, zdrowe pieczenie i klasyka. Migdałowa, kokosowa, owsiana, gryczana czy z sorgo? Czasem trudno się w tym połapać –...
Bezglutenowa mąka z prażonych pistacji ma kolor od jasnobrązowego do zielonego z domieszką żółtego. Nada Twoim deserom naprawdę wyjątkowy smak i aromat.
Bezglutenowa mąka z prażonych pistacji ma kolor od jasnobrązowego do zielonego z domieszką żółtego. Nada Twoim deserom naprawdę wyjątkowy smak i aromat.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 2395 kJ / 572 kcal |
| Tłuszcze: | 45,8 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 5,65 g |
| Węglowodany: | 28,3 g |
| z których cukrów: | 7,7 g |
| Białka: | 21 g |
| Sól: | 0 g |
Cechy i zalety: Mąka pistacjowa jest naturalnie bezglutenowa. Jest wytwarzana z obranych pistacji przez prażenie gorącym powietrzem. Następnie pistacje są siekane i na koniec drobno mielone na mąkę. Ma kolor od jasnobrązowego do zielonego z mieszanką żółtego, smaku i aromatu typowego dla pistacji. Jest bardzo bogata w minerały (zwłaszcza żelazo i miedź, ale także magnez, cynk i selen), a także witaminy z grupy B i E. Pistacje mają również wysoką zawartość błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9.
Zastosowanie: Mąka z pistacji może być używana jako zdrowsza alternatywa dla zwykłej mąki. Można ją bezpośrednio zastąpić lub zmieszać z klasyczną mąką. Mąkę pistacjową używamy głównie do wypieków, w ciastach, słodyczach, kremach i deserach. Doskonała do aromatyzowania owsianki, smoothie lub mleka.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 2395 kJ / 572 kcal |
| Tłuszcze: | 45,8 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 5,65 g |
| Węglowodany: | 28,3 g |
| z których cukrów: | 7,7 g |
| Białka: | 21 g |
| Sól: | 0 g |
Bezglutenowe mąki, zdrowe pieczenie i klasyka. Migdałowa, kokosowa, owsiana, gryczana czy z sorgo? Czasem trudno się w tym połapać –...