Olej kokosowy do kuchni i łazienki: Rodzaje i jak go używać
Olej kokosowy w ostatnich latach coraz częściej trafia na pierwsze miejsce wśród popularnych produktów – i słusznie. Ma doskonały sk...
Oliwa z oliwek extra virgin jest produkowana na zimno na Krecie w najbardziej tradycyjny mechaniczny sposób z oliwek. Jest to najwyższej jakości oliwa z oliwek na rynku.
Oliwa z oliwek extra virgin jest produkowana na zimno na Krecie w najbardziej tradycyjny mechaniczny sposób z oliwek. Jest to najwyższej jakości oliwa z oliwek na rynku.
| Wartość energetyczna: | 3389 kJ / 824 kcal |
| Tłuszcze: | 92 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe: | 14 g |
| jednonienasycone kwasy tłuszczowe: | 72 g |
| wielonienasycone kwasy tłuszczowe: | 5,5 g |
| Węglowodany: | 0 g |
| z których cukrów: | 0 g |
| Białka: | 0 g |
| Sól: | 0 g |
| Składniki: | oliwa z oliwek extra virgin 100% (Oliwa najwyższej jakości uzyskana bezpośrednio z oliwek wyłącznie metodami mechanicznymi.) |
|---|---|
| Kraj pochodzenia: | kraje UE |
| Opakowanie: | Butelka ze szkła ciemnego, korek z nalewakiem. |
| Przechowywanie: | Przechowywać w temperaturze pokojowej do 25°C, chronić przed bezpośrednim światłem i ciepłem. Ewentualne zmętnienie w wyniku chłodzenia poniżej 7°C nie jest wadą jakościową – znika po ogrzaniu do temperatury pokojowej. |
Oliwa z oliwek extra virgin jest tłoczona na zimno wyłącznie za pomocą metod mechanicznych w krajach Unii Europejskiej, gdzie oliwki wciąż przetwarzane są w tradycyjny i bardzo delikatny sposób w małych ilościach. Oliwa z oliwek to jeden z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej. Dzięki temu, że oliwa extra virgin poddawana jest minimalnemu przetwarzaniu, zachowuje intensywny, lekko gorzkawy smak. Oznaczenie "extra virgin" gwarantuje najwyższą jakość i najbardziej wyrazisty smak. Tylko 10% światowej produkcji oliwy stanowi oliwa tej jakości. Można ją używać do sałatek, marynat, dressingu lub doprawiania serów. Nadaje się także do gotowania, zapiekania i pieczenia (szczególnie pieczywa wytrawnego).
| Wartość energetyczna: | 3389 kJ / 824 kcal |
| Tłuszcze: | 92 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe: | 14 g |
| jednonienasycone kwasy tłuszczowe: | 72 g |
| wielonienasycone kwasy tłuszczowe: | 5,5 g |
| Węglowodany: | 0 g |
| z których cukrów: | 0 g |
| Białka: | 0 g |
| Sól: | 0 g |
| Składniki: | oliwa z oliwek extra virgin 100% (Oliwa najwyższej jakości uzyskana bezpośrednio z oliwek wyłącznie metodami mechanicznymi.) |
|---|---|
| Kraj pochodzenia: | kraje UE |
| Opakowanie: | Butelka ze szkła ciemnego, korek z nalewakiem. |
| Przechowywanie: | Przechowywać w temperaturze pokojowej do 25°C, chronić przed bezpośrednim światłem i ciepłem. Ewentualne zmętnienie w wyniku chłodzenia poniżej 7°C nie jest wadą jakościową – znika po ogrzaniu do temperatury pokojowej. |
Olej kokosowy w ostatnich latach coraz częściej trafia na pierwsze miejsce wśród popularnych produktów – i słusznie. Ma doskonały sk...