Kategorie

Blog

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac: Centrum rumuńskiej tradycji

Cozonac, deser, który musi być obecny na każdej rumuńskiej uroczystości, to znacznie więcej niż tylko słodycz – to symbol hojnej gościnności i rodzinnych spotkań. Ten pachnący i puszysty placek z różnorodnymi nadzieniami z orzechów, kakao, galaretki lub słodkiego twarogu jest stałym elementem na odświętnych stołach, a każda wersja odzwierciedla regionalne preferencje smakowe i indywidualne modyfikacje kucharzy.

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska: Serce wielkanocnego stołu w rumuńskiej tradycji

Paska to nie tylko deser, ale symbol odrodzenia i nadziei. Jest nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu, który odzwierciedla bogactwo rumuńskiej tradycji kulinarnej i ducha wspólnoty. Co roku przygotowanie i degustacja paski jednoczy rodziny i przyjaciół, odnawia więzi duchowe i ludzkie podczas obchodów najświętszego święta chrześcijaństwa.

Wegański pistacjowy sernik

Wegański pistacjowy sernik

Ten wegański sernik dosłownie rozpływa się w ustach. A to wszystko dzięki temu, że do jego przygotowania wykorzystasz nasz wspaniały krem pistacjowy.

Cytrynowy kuskus wegański

Cytrynowy kuskus wegański

Szybki, smaczny i przede wszystkim wegański cytrynowy kuskus zachwyci smakiem i błyskawicznym czasem przygotowania. Przygotuj go już dziś!

Wiśniowy RAW tort

Wiśniowy RAW tort

Delektuj się bez ograniczeń i wyrzutów sumienia! Tym wspaniałym wiśniowym tortem mogą się rozkoszować absolutnie wszyscy – niezależnie od tego, czy preferujesz wegański sposób odżywiania, jesteś celiakiem, czy stosujesz dietę bezlaktozową.

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm: Co to oznacza i jak na niego przejść?

Weganizm staje się coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Nie chodzi jednak tylko o wybór jedzenia, ale o kompleksową filozofię, która dąży do minimalizacji cierpienia zwierząt i wpływu na środowisko naturalne.

Bezglutenowe marokanki

Bezglutenowe marokanki

Lubicie marokanki? My też! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ich może nietypową wersję – bez glutenu i bez dodatku cukru.

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Co to jest mąka orzechowa i jej główne rodzaje

Wypróbuj orzechową alternatywę dla zwykłych mąk pszennych i ciesz się ich wyjątkowym smakiem oraz delikatnością. Dzięki nim sezon zdrowego pieczenia i nieskończonego podjadania może trwać właściwie bez przerwy, nie tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc.

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

TOP 5 korzyści kombuchy dla naszego zdrowia

Cudowny napój, który coraz częściej podbija kuchnie entuzjastów zdrowego stylu życia oraz półki supermarketów. Jednak nie każda kombucha jest taka sama. Czym właściwie jest kombucha? Wszystko wyjaśnimy szczegółowo w poniższym artykule.

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Bezglutenowa rolada pistacjowa

Zapraszamy do wspólnego przygotowania wyśmienitej rolady pistacjowej z liofilizowanymi malinami. Mogą się na nią skusić nawet osoby z celiakią, ponieważ jest pieczona z bezglutenowej mąki pistacjowej.

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!

Chrupiące śnieżne choinki

Chrupiące śnieżne choinki

Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.

Rodzinny przepis na domową chałkę

Rodzinny przepis na domową chałkę

Cukierniczka Klára, uczestniczka czeskiego konkursu cukierniczego, podzieliła się z nami prawdziwym rodzinnym skarbem! A jest nim przepis na domową chałkę. Czy Ty też go wypróbujesz?

Kurkumowe latte

Kurkumowe latte

Wypróbuj nasz przepis na pyszne kurkumowe latte, czyli złote mleko, które rozgrzeje i wzmocni Twoją odporność.

Chlebek pistacjowy

Chlebek pistacjowy

Na pewno znasz dobrze chlebek bananowy. A co powiesz na spróbowanie chlebka pistacjowego? Z białą czekoladą, borówkami i domowym kremem pistacjowym zmienia się w nieodparty przysmak.

Kokosowy pudding z nasionami chia

Kokosowy pudding z nasionami chia

Zdrowych, a przede wszystkim szybkich śniadań lub przekąsek nigdy nie jest za dużo. Przygotuj mleko kokosowe, nasiona chia, syrop z cykorii i owoce. Zaczynamy.

Truskawkowe kostki

Truskawkowe kostki

Pyszne ciasto orkiszowe z warstwą słodkiego budyniu i truskawek ucieszy każdego miłośnika owocowych smaków.

Tort orzechowy

Tort orzechowy

Na tym torcie będą się delektować zarówno Ty, jak i całe Twoje szerokie grono znajomych – o ile coś z niego zostanie. Połączeniu orzeszków ziemnych i czekolady trudno się oprzeć. Co więcej, przygotowanie tortu orzechowego zajmuje tylko chwilę.

Kakao gwałtownie drożeje

Kakao gwałtownie drożeje

Może w ostatnim czasie zauważyłeś informacje o szybkim wzroście cen kakao. W rezultacie wzrastają ceny czekolady i innych produktów czekoladowych. Co za tym stoi?

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Lodowato dobre owoce liofilizowane

Odkryj magię owoców liofilizowanych, czyli owoców suszonych mrożeniem! Podobnie jak świeże, są aromatyczne, pełne witamin i minerałów, a ponadto wspaniale chrupią.

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

GRIZLY w nowych szatach, a właściwie opakowaniach

Nadszedł czas na zmianę! Właśnie dlatego zaczęliśmy stopniowo pakować przysmaki GRIZLY w zupełnie nowe opakowania. Nie tylko wyglądają naprawdę świetnie, ale mają również wiele innych doskonałych cech - są ponownie zamykane i pomagają zachować maksymalną jakość i świeżość zapakowanego produktu.

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

Dlaczego warto włączyć migdały do swojego jadłospisu?

W dzisiejszym zabieganym trybie życia, kiedy staramy się połączyć pracę, rodzinę i zdrowie, nie jest łatwo znaleźć właściwe produkty spożywcze, które pomogą nam osiągnąć równowagę. Poszukiwanie ich może jednak przynieść wielokrotne korzyści – jednym z żywieniowych hitów są migdały.

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia – królowe królestwa orzechów

Orzechy makadamia, niezależnie od używanego terminu, są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych na świecie. Może na pierwszy rzut oka nie wydają się tak popularne, ale ich wyjątkowy smak masła natychmiast zachwyci każdego, kto je spróbuje. Skąd pochodzą i jakie są ich właściwości? Oto odpowiedź.

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Jak zrobić słodkie, ale zdrowe śniadanie?

Deser czy śniadanie? A jeśli to jedno i drugie? Podaruj sobie słodkie śniadanie, którego nie musisz żałować. Dajemy Ci proste wskazówki, które sprawią, że Twoje śniadanie będzie zdrowsze, bardziej pożywne i zadowoli Cię na dłużej.

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Nie pieczone kulki z mąki migdałowej

Prosty przepis, który możesz przygotować bez użycia piekarnika. Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale smakując kulki z pewnością docenisz czas poświęcony na ich przygotowanie.

Krokiety migdałowe

Krokiety migdałowe

Przygotuj niekonwencjonalny dodatek na obiad lub kolację. Możesz zrobić wszystko w kilka minut, używając kilku składników.

Zimny mecz Frappé

Zimny mecz Frappé

Spróbuj letniego orzeźwienia z herbatą Matcha BIO i za chwilę przygotuj lodową frappe, którą możesz skosztować według swojej wyobraźni.

Właściwości i zalety oleju kokosowego

Zanim wyjaśnimy różnice między różnymi rodzajami oleju kokosowego, chcielibyśmy opowiedzieć trochę o historii kokosa.

Zanim wyjaśnimy różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami oleju kokosowego, chcielibyśmy opowiedzieć Wam trochę o historii kokosa. Jak trafił do nas ten cenny owoc i jakie są jego zastosowania? Twój Niedźwiedź Przewodnik do zdrowego sposobu życia odkrył to wszystko i wiele więcej dla Ciebie.
 

Możesz czytać:

  • Pochodzenie kokosa
  • Podstawowe rodzaje olejków kokosowych
  • Składniki
  • Cechy i zalety
  • Sposoby użytkowania
  • Podsumowanie

Pochodzenie kokosa

Owoc kokosa występuje w strefie tropikalnej na całym świecie. Rosną one na palmach kokosowych, które technicznie nazywane są drzewami kokosowymi (Cocos nucifera). Ich pochodzenie jest związane z człowiekiem i jego eksploracją świata od ponad 3000 lat i nie jest do końca pewne, skąd się wzięły i dokąd powędrowały. Chodzi tu o dwa główne obszary, a mianowicie wybrzeże Pacyfiku i Ocean Indyjski, czyli Sri Lankę, Malediwy, ale także Filipiny, Malezję, Indonezję i Tajlandię, gdzie do dziś są one powszechnie uprawiane. Orzechy kokosowe zostały wprowadzone do Europy w średniowieczu przez portugalskich żeglarzy.

Orzech kokosowy waży około 2,5 kg i mierzy 20-30 cm. Składa się z twardej skorupy, białego miąższu i wody kokosowej. Od czasów starożytnych ludzie byli świadomi korzyści płynących z owoców kokosa i ich szerokiego zastosowania. Z muszli wyrabiali miski i różne naczynia, ale także np. miotły. Woda kokosowa świetnie gasi pragnienie i jest pełna witamin i minerałów. Miąższ kokosa jest bardzo pożywnym źródłem energii i może być spożywany na surowo. Suszony jest obecnie powszechnie znany w postaci startego kokosa, lub pokrojonego w plastry lub kostkę. Miąższ jest również używany do produkcji mleka kokosowego i oleju kokosowego.

Podstawowe rodzaje olejków kokosowych

Jak właściwie produkowany jest olej kokosowy? Ze względu na metodę produkcji olej kokosowy dzieli się na dwa podstawowe rodzaje.

A. Rafinowany olej kokosowy

Jest wytwarzany z suszonych ziaren kokosa w procesie rafinacji.

Rafinacja to proces czyszczenia, w którym bielenie zachodzi w bardzo wysokich temperaturach, ale także utrata typowego aromatu i smaku kokosa oraz zerwanie składników odżywczych. Ten rodzaj oleju kokosowego ma zwykle znacznie niższą cenę.  

B. Nierafinowany olej kokosowy

Produkowany jest ze świeżej pulpy metodą tradycyjną, mielenia na mokro lub szybkiego suszenia, a następnie mechanicznego prasowania.

Metody te nie wymagają stosowania żadnych środków chemicznych ani wysokich temperatur, dzięki czemu olej kokosowy zachowuje swoje charakterystyczne właściwości i jest znany jako virgin lub pure. Wartość fitoskładników, które działają jako przeciwutleniacze, pozostaje niezmieniona.

Metoda produkcji oleju kokosowego zasadniczo wpływa na jego jakość, ale także na jego klasyfikację. W dalszym ciągu będziemy zajmować się wyłącznie oliwą z pierwszego tłoczenia, gdyż jest ona najbardziej polecana nie tylko do gotowania i pieczenia, ale również jako naturalny kosmetyk.

Składniki

Olej kokosowy składa się z tłuszczów, głównie z tłuszczów nasyconych. Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem naszej diety i ważnym źródłem energii, dlatego powinien stanowić około 30% naszego dziennego spożycia. Składają się one z nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się spożywanie 1/3 tłuszczów nasyconych w stosunku do 2/3 tłuszczów nienasyconych. Szczegółowy skład nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym znajduje się w poniższej tabelce.

Wartości odżywcze / 100 g  
Wartość energetyczna: 3684 kJ / 896 kcal
Tłuszcz: 99,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 90,2 g
Rozkład nasyconych kwasów tłuszczowych / 90,2 g
Kwas laurynowy 55%
Kwas mirystynowy 18%
Kwas palmitynowy 9%
Kwas kaprylowy 8%
Kwas kaprynowy 7%
Kwas stearynowy 3%

Cechy i zalety

Średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe, z których najobficiej występuje kwas laurynowy, ale także kwas kaprylowy i kaprynowy, są przekształcane w organizmie w efektywne monoglicerydy, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka:

  • Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo
  • Stopniowe dostarczanie energii czynnej
  • Wysoka zawartość naturalnych substancji - przeciwutleniaczy
  • Wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu i układ odpornościowy

Inne właściwości dziewiczego oleju kokosowego:

  • Temperatura topnienia - olej kokosowy zwykle występuje w stałej, białej postaci. Wygląda trochę jak smalec, ale można go rozpoznać po niepowtarzalnym zapachu kokosa. Przyczyną stanu stałego jest temperatura topnienia. Olej kokosowy topi się w temperaturze powyżej 23 ° C.

  • Wartość zadymienia - Wartość zadymienia oznacza punkt przegrzania oleju, gdy nie nadaje się on już do spożycia. Olej kokosowy ma wartość dymienia w przedziale 177-200 ° C i dlatego świetnie nadaje się do wypieku słodkich przysmaków, pieczenia warzyw, ale także do przygotowania naleśników.
  • Niska szybkość utleniania

Sposoby użytkowania

Dzięki swoim właściwościom i składowi olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Doskonale nadaje się zarówno do użytku zewnętrznego, jak i wewnętrznego.

Nowoczesna medycyna:

  • Ułatwia gojenie się ran i blizn
  • Pomocnik w leczeniu trądziku, wysypki i egzemy
  • Radzi sobie z grzybami, wirusami i bakteriami

Zabawna gastronomia:

  • egzotyczne potrawy
  • słodkie przysmaki

Kosmetyki naturalne:

  • Ciało i twarz - odżywia suchą skórę ciała, twarzy i ust, przeciwdziała zmarszczkom wokół oczu. Świetnie sprawdza się podczas masażu relaksacyjnego, pachnącego peelingu, jako balsam po goleniu, nawilżacz, naturalny środek do demakijażu, ale także do codziennego nawilżania skóry. W celu lepszego wchłaniania składników odżywczych zaleca się nakładać na wilgotną skórę.
  • Włosy - maska kokosowa dodaje blasku włosom po umyciu. Można go wcierać w rozdwojone końcówki włosów o każdej porze dnia.
  • Zęby - olej kokosowy działa jak naturalna pasta do zębów. Pomaga wybielić zęby, łagodzi dziąsła, chroni zęby przed próchnicą.
  • Paznokcie i dłonie - Wmasowując olej kokosowy w łożysko paznokcia i naskórek, zwiększysz elastyczność i wytrzymałość paznokci, jednocześnie zmiękczając skórę dłoni.

Podsumowanie

Zalecamy, aby olej kokosowy był spożywany w rozsądnych ilościach przez wszystkich kucharzy i piekarzy jako kolejna alternatywa dla oleju roślinnego. Nie tylko świetnie smakuje, ale wzbogaci Twoją kuchnię o cudowny aromat.

Jako naturalny kosmetyk ma wszechstronne zastosowanie i nie powinno go zabraknąć w żadnym domu. Gorąco polecamy kobietom w ciąży, dzieciom i zwierzętom domowym.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!