Olej kokosowy do kuchni i łazienki: Rodzaje i jak go używać
Olej kokosowy w ostatnich latach coraz częściej trafia na pierwsze miejsce wśród popularnych produktów – i słusznie. Ma doskonały sk...
Olej kokosowy powinien znaleźć się w każdym domu. Ma szerokie zastosowanie – od kuchni po pielęgnację skóry i włosów. A do tego przychodzi w pięknym szklanym słoiku.
Olej kokosowy powinien znaleźć się w każdym domu. Ma szerokie zastosowanie – od kuchni po pielęgnację skóry i włosów. A do tego przychodzi w pięknym szklanym słoiku.
| Wartość energetyczna: | 3700 kJ / 884 kcal |
| Tłuszcz: | 100 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 91 g |
| Węglowodany: | 0 g |
| w tym cukry: | 0 g |
| Błonnik: | 0 g |
| Białko: | 0 g |
| Sól: | 0 g |
| Klasyfikacja administracyjna: | Jednoskładnikowy olej roślinny |
|---|---|
| Skład: | rafinowany olej kokosowy* 100%. *Produkt rolnictwa ekologicznego |
| Kraj pochodzenia: | poza UE |
| Opakowanie: | Szklany słoik z zakrętką |
| Przechowywanie: | Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze do 22 °C |
Ten roślinny tłuszcz możesz wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w łazience. Olej powstaje z miąższu kokosa w jakości BIO i oznaczony jest jako RBD, czyli rafinowany, bielony i dezodoryzowany olej kokosowy. Dzięki temu procesowi ma neutralny smak i zapach. Można z jego pomocą gotować, piec lub poprawiać wygląd włosów i skóry. W kuchni dobrze znosi wysokie temperatury, dlatego nie przypala się. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania czy smażenia. Zalecamy zastępować nim masło lub inne oleje w proporcji 1:1.
💡 Więcej o zastosowaniu oleju kokosowego znajdziesz w artykule Olej kokosowy w kuchni i łazience: rodzaje i sposoby użycia
Jakość BIO
uniwersalne zastosowanie w kuchni
rafinowany, bielony i dezodoryzowany
Trzy litery w nazwie oleju oznaczają sposób jego przetwarzania: rafinacja, bielenie i dezodoryzacja (refined, bleached, deodorized). Proces przebiega bez użycia chemii – wykorzystuje się metody mechaniczne i parowe, które usuwają zanieczyszczenia i zapach. Olej kokosowy RBD ma jasny kolor, neutralny aromat i bardzo delikatny smak.
To prawdziwy wszechstronny pomocnik w kuchni. Można go używać do pieczenia, gotowania i smażenia. Olej kokosowy jest łatwo przyswajalny i nadaje się również podczas diet redukcyjnych.
Najlepiej sprawdza się do smażenia, ponieważ jest odporny na wysokie temperatury i nie przypala się (do ok. 180 °C). Idealny do szybkiego smażenia i podsmażania. Nie zawiera laktozy ani glutenu, dlatego mogą go używać również weganie.
Podobnie jak w kuchni, ma swoje stałe miejsce również w łazience. Jest to naturalny, uniwersalny produkt o pięknym zapachu, odpowiedni dla wszystkich typów skóry, zwłaszcza wrażliwej. Sprawdza się również w pielęgnacji włosów i zębów.
| Wartość energetyczna: | 3700 kJ / 884 kcal |
| Tłuszcz: | 100 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 91 g |
| Węglowodany: | 0 g |
| w tym cukry: | 0 g |
| Błonnik: | 0 g |
| Białko: | 0 g |
| Sól: | 0 g |
| Klasyfikacja administracyjna: | Jednoskładnikowy olej roślinny |
|---|---|
| Skład: | rafinowany olej kokosowy* 100%. *Produkt rolnictwa ekologicznego |
| Kraj pochodzenia: | poza UE |
| Opakowanie: | Szklany słoik z zakrętką |
| Przechowywanie: | Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze do 22 °C |
Olej kokosowy w ostatnich latach coraz częściej trafia na pierwsze miejsce wśród popularnych produktów – i słusznie. Ma doskonały sk...