Z mąkami orzechowymi uda Ci się upiec delikatne ciastka i pyszne ciasto czekoladowe. Kreatywność nie zna granic. Do pieczenia mogą również przystąpić osoby z celiakią, ponieważ mąki orzechowe są bezglutenowe.
Co to jest mąka orzechowa?
Istota mąk orzechowych jest bardzo prosta – to w zasadzie bardzo drobno mielone orzechy. Dzięki temu mąki te zachowują większość dobroczynnych właściwości samych orzechów. Są one dobrą dawką błonnika, witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Na przykład mąka migdałowa jest bogata w białko, aminokwasy i błonnik. Zawiera wiele witamin od A do E oraz korzystne minerały, w tym magnez, cynk, żelazo i sód.
Jak pracować z mąką orzechową?
Mąki orzechowe mają specyficzne właściwości, które wynikają z ich pochodzenia – czyli tego, z jakich orzechów zostały zmielone. Dodatkowo, ich struktura zmienia się podczas procesu przygotowywania. Podczas pieczenia tracą wilgoć i zachodzą w nich procesy chemiczne, tak jakbyśmy piekli całe orzechy.
Ogólnie rzecz biorąc, aby uzyskać podobne efekty jak przy pieczeniu z mąką pszenną, należy używać większej ilości wody, głównie z powodu braku glutenu, który nadaje ciastu spoistości.
Mąka orzechowa jest odpowiednia także dla osób z celiakią
Przede wszystkim dlatego, że każda mąka orzechowa nie zawiera glutenu i dlatego osoby, które muszą przestrzegać diety bezglutenowej, mogą ją spożywać. Mąka orzechowa jest jednak świetnym i zdrowym składnikiem do przygotowywania zwykłych deserów i sosów.
Ale jak mówi przysłowie, co za dużo, to niezdrowo. Dlatego też nie należy przesadzać z mąką orzechową. Jest ona dość tłusta, dlatego warto ją w niektórych przypadkach łączyć z innymi rodzajami mąk, np. z mąką orkiszową lub żytnią.
Główne rodzaje mąk orzechowych
Podobnie jak z czekoladą – niektórzy kochają orzechową, inni nie mogą się nasycić gorzką, a jeszcze inni rozkoszują się delikatnością białej czekolady. Mąki orzechowe także posiadają specyficzny smak i właściwości, które różnią je między sobą.
Mąka migdałowa
Jest jedną z najpopularniejszych mąk orzechowych. Zawiera ponad 65% tłuszczy jednonienasyconych, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu w organizmie. Jest bezglutenowa i niskowęglowodanowa, dlatego znajdzie swoje miejsce również na półce dietetyków i osób prowadzących zdrowy styl życia.
Mąka pistacjowa
Jest świetną alternatywą tradycyjnej mąki pszennej potrzebnej do przygotowania ciast. Wytwarzana jest przez prażenie za pomocą gorącego powietrza. Zachowuje smak i aromat, które są charakterystyczne dla tych zielonych orzechów. Jeśli zdecydujesz się ją wykorzystać, twoje wypieki będą na wyższym poziomie. Możesz spróbować jej użyć do bezglutenowej rolady pistacjowej – przepis znajdziesz tutaj.
Przepisy na dania z mąk orzechowych znajdziesz na naszym blogu. Oprócz wspomnianej rolady pistacjowej, możesz spróbować stworzyć np. ciasteczka truskawkowe z mąką migdałową lub mocno uzależniające i pyszne bezglutenowe ciasto Twix. Do ich przygotowania również potrzebujesz mąki migdałowej.
Mąka z orzechów włoskich
Gdy mówimy o orzechach, wielu osobom od razu kojarzą się one z orzechami włoskimi. Nic dziwnego, ten skarb w skorupce jest najczęściej wykorzystywany w naszych kuchniach. Teraz możesz się nim również cieszyć się w postaci mąki z orzechów włoskich. Jej zaletą jest fakt, że nie musi być poddawana obróbce cieplnej. Doskonale nadaje się nie tylko do przygotowania deserów RAW lub klasycznych, ale także do przyprawiania sałatek warzywnych lub do przygotowania pesto orzechowego.
Mąka z nerkowców
Co by to było za pesto bez charakterystycznego smaku orzechów nerkowca? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – istnieje także mąka z nerkowców. Dobra wiadomość jest szczególnie korzystna dla zdrowia naszej wątroby, o którą dba wysoka zawartość witaminy K zawarta w tym sypkim skarbie.