GRIZLY

Mąka żytnia razowa drobno mielona BIO 1000 g

10,49 zł

8,39 zł z kodem WYPRZEDAZ20

10,49 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 31. 3.

#

Dostawa od 16,99 zł

Mąka żytnia razowa to zdrowa alternatywa dla mąki białej. Ma stosunkowo niższą zawartość glutenu w porównaniu z innymi mąkami bezglutenowymi, dlatego często jest używany do wypieku chleba.

Popis

GRIZLY Mąka żytnia razowa drobno mielona BIO 1000 g

  • Klasyfikacja administracyjna: Młyńskie produkty zbożowe - mąka
  • Skład: Mąka żytnia razowa * 100%
  • * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
  • Kraj pochodzenia: Czechy, Litwa, Polska
  • Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
  • Opakowanie: Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)   

Właściwości i korzyści: Mąka żytnia powstaje w wyniku mielenia całych ziaren żytnich bez usuwania warstw okrywy i kiełków, które zawierają największą ilość składników odżywczych - witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i błonnika. W porównaniu do innych mąk zawierających gluten ma znacznie niższą zawartość glutenu.

Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.

Zastosowanie: Ze względu na niższy udział glutenu w mące żytniej, a tym samym jej mniejszą zdolność zakwaszania, często stosuje się ją jako podstawę wielu ciast chlebowych. Doskonale nadaje się również do wypieku pierników i wyrobów piernikowych. Podczas pieczenia dobrze jest łączyć go z mąką pszenną lub orkiszową w proporcji 4 sztuki żyta na 1 kawałek innej mąki.

W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły na wypieki.

Składniki

Informacje żywieniowe na 100 g
Wartość energetyczna: 1449 kJ / 342 kcal
Tłuszcze: 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,13 g
Węglowodany: 72,1 g
z których cukrów: 1,8 g
Błonnik: 9 g
Białka: 6,1 g
Sól: 0 g