GRIZLY Mąka żytnia razowa drobno mielona BIO, 1000 g
Mąka żytnia razowa to zdrowa alternatywa dla mąki białej. Ma stosunkowo niższą zawartość glutenu w porównaniu z innymi mąkami bezglutenowymi, dlatego często jest używany do wypieku chleba.
Pakowanie
Mąka żytnia razowa to zdrowa alternatywa dla mąki białej. Ma stosunkowo niższą zawartość glutenu w porównaniu z innymi mąkami bezglutenowymi, dlatego często jest używany do wypieku chleba.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1449 kJ / 342 kcal |
| Tłuszcze: | 1,3 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,13 g |
| Węglowodany: | 72,1 g |
| z których cukrów: | 1,8 g |
| Błonnik: | 9 g |
| Białka: | 6,1 g |
| Sól: | 0 g |
Podobne produkty
Popis
GRIZLY Mąka żytnia razowa drobno mielona BIO 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna: Młyńskie produkty zbożowe - mąka
- Skład: Mąka żytnia razowa * 100%
- * CZ-BIO-003 produkt rolnictwa ekologicznego
- Kraj pochodzenia: Czechy, Litwa, Polska
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie: Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, co nie wpłynie na jakość)
Właściwości i korzyści: Mąka żytnia powstaje w wyniku mielenia całych ziaren żytnich bez usuwania warstw okrywy i kiełków, które zawierają największą ilość składników odżywczych - witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i błonnika. W porównaniu do innych mąk zawierających gluten ma znacznie niższą zawartość glutenu.
Żywność ekologiczna zawsze przechodzi system kontroli i certyfikacji, co zapewnia jej jakość i umożliwia noszenie tego znaku. Ich biologiczną jakość docenią zwłaszcza osoby zainteresowane rolnictwem ekologicznym i zrównoważonym systemem rolniczym.
Zastosowanie: Ze względu na niższy udział glutenu w mące żytniej, a tym samym jej mniejszą zdolność zakwaszania, często stosuje się ją jako podstawę wielu ciast chlebowych. Doskonale nadaje się również do wypieku pierników i wyrobów piernikowych. Podczas pieczenia dobrze jest łączyć go z mąką pszenną lub orkiszową w proporcji 4 sztuki żyta na 1 kawałek innej mąki.
W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły na wypieki.
Składniki
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1449 kJ / 342 kcal |
| Tłuszcze: | 1,3 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,13 g |
| Węglowodany: | 72,1 g |
| z których cukrów: | 1,8 g |
| Błonnik: | 9 g |
| Białka: | 6,1 g |
| Sól: | 0 g |
