Świeże babeczki truskawkowe doskonale spełniają wymóg lekkiego (nie tylko letniego) deseru. Na talerzu wyglądają wspaniale, a smakują jeszcze lepiej. Gwarantujemy, że znikną szybciej, niż powiesz ... truskawki! Babeczki truskawkowe są przygotowywane z bezglutenowej mąki migdałowej, więc mogą się nimi delektować również osoby na diecie bezglutenowej.
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszamy mąkę migdałową, jajko i syrop klonowy, aż powstanie ciasto.
- Przygotowujemy foremki na muffiny i smarujemy je olejem kokosowym.
- Ciasto wciskamy do foremek, formując koszyczki.
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 8 do 10 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krem. Mieszamy ricottę, półtłusty twaróg, mascarpone i syrop z cykorii.
- Upieczone koszyczki kładziemy na talerz i napełniamy je truskawkową marmoladą.
- Następnie dekorujemy kremem i świeżymi truskawkami. Dla bardziej słodkiego smaku, można koszyczek jeszcze polać syropem klonowym.
RADA GRIZLY 👉 Aby maksymalnie cieszyć się smakiem truskawek, polecamy posypać poszczególne truskawkowe koszyczki plasterkami liofilizowanych truskawek. Można od razu sięgnąć po duże opakowanie XXL. Jeśli przypadkiem przygotowujesz babeczki truskawkowe w czasie, gdy nie ma pod ręką świeżych truskawek, spróbuj od razu całych kawałków liofilizowanych truskawek.
Smacznego!