Cukry i słodziki: Duży przegląd czym słodzić
Orientowanie się w cukrach i słodzikach może být wyzwaniem. Doradzimy, co sprawdzi się do pieczenia, co ma najniższy indeks glikemic...
Syrop z cykorii to niskokaloryczny naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Jest odpowiedni dla diabetyków, nie zawiera glutenu, laktozy ani aromatów. Ewentualne zmętnienie syropu nie jest wadą.
Syrop z cykorii to niskokaloryczny naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej zawartości błonnika. Jest odpowiedni dla diabetyków, nie zawiera glutenu, laktozy ani aromatów. Ewentualne zmętnienie syropu nie jest wadą.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 709 kJ / 169 kcal |
| Tłuszcz: | 0 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
| Węglowodany: | 9,5 g |
| w tym cukry: | 9,5 g |
| Białko: | 0 g |
| Błonnik: | 65,5 g |
| Sól: | 0,6 g |
Syrop z cykorii, nazywany również "cykoriami płynną", to składnik spożywczy o wysokiej zawartości oligofruktozy, który jest produkowany poprzez częściową hydrolizę inuliny z cykorii. Syrop jest roztworem oligofruktozy, fruktozy, glukozy i sacharozy w wodzie. To niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnego cukru stołowego. Pochodzi on z korzenia cykorii, która ma swoje korzenie w Europie, ale teraz można ją znaleźć prawie wszędzie na świecie, szczególnie w okolicach dróg, łąk i lasów. Wielu z nas zna cykorię jako bezkofeinowy zamiennik kawy, ale powoli zyskuje ona także uznanie w branży spożywczej jako naturalny słodzik. Syrop z cykorii ma taką samą słodkość jak cukier, ale w przeciwieństwie do niego ma dużą zawartość błonnika (prawie 70%) i indeks glikemiczny 55, co kwalifikuje go jako produkt o niskim IG (cukier ma IG 65). Jest odpowiedni dla diabetyków, nie zawiera glutenu, laktozy, konserwantów ani aromatów i nie szkodzi szkliwu zębowemu. Produkt nie zawiera żadnych substytutów słodzików. Ewentualne zmętnienie syropu nie jest wadą.
✅ ma niski indeks glikemiczny – odpowiedni dla diabetyków
✅ charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika
✅nie zawiera glutenu ani laktozy
Syropem z cykorii można całkowicie zastąpić miód lub zwykły cukier. Słodzik można wykorzystać jako polewę na naleśniki lub gofry, do produkcji lodów i słodkich napojów. Nadaje się także do przygotowania wszelkiego rodzaju deserów pieczonych i niesłodzonych, ciasteczek i biszkoptów. Ponadto, syropem można częściowo zastąpić tłuszcze w potrawach, zmniejszając całkowitą wartość kaloryczną dania. Wystarczy zastąpić 4 g tłuszczu zaledwie 1 g syropem.
Administracyjne kategorie: Słodziki
Składniki: Ekstrakt z korzenia cykorii 100% (oligofruktoza i fruktooligosacharydy)
Pochodzenie: Niemcy
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu niedostępnym dla bezpośredniego światła słone
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 709 kJ / 169 kcal |
| Tłuszcz: | 0 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
| Węglowodany: | 9,5 g |
| w tym cukry: | 9,5 g |
| Białko: | 0 g |
| Błonnik: | 65,5 g |
| Sól: | 0,6 g |
Orientowanie się w cukrach i słodzikach może být wyzwaniem. Doradzimy, co sprawdzi się do pieczenia, co ma najniższy indeks glikemic...