Jak wybrać odpowiednią mąkę? Poradnik zakupowy Grizly
Bezglutenowe mąki, zdrowe pieczenie i klasyka. Migdałowa, kokosowa, owsiana, gryczana czy z sorgo? Czasem trudno się w tym połapać –...
Mąka ryżowa jest naturalnie bezglutenowa. Wytwarzaną jest z ryżu i nadaje się do zagęszczania zup, domowego wypieku oraz przygotowywania zimnych deserów.
Mąka ryżowa jest naturalnie bezglutenowa. Wytwarzaną jest z ryżu i nadaje się do zagęszczania zup, domowego wypieku oraz przygotowywania zimnych deserów.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1507 kJ / 360 kcal |
| Tłuszcze: | 1,3 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
| Węglowodany: | 80 g |
| z których cukrów: | 0 g |
| Białka: | 6,5 g |
| Sól: | 0,1 g |
Cechy i zalety: Ryż to naturalnie bezglutenowy, bardzo lekkostrawny pokarm, który wywołuje uczucie sytości. Mąka ryżowa zwiększa objętość i wiązanie mieszanek bezglutenowych.
Zastosowanie : Mąka ryżowa ma najszersze zastosowanie ze wszystkich mąk bezglutenowych ze względu na jej bardzo neutralny smak i aromat. Nadaje się do przyrządzania potraw bezglutenowych lub jako zamiennik części mąki pszennej przy gotowaniu zwykłych potraw. Mąką ryżową zagęszczasz zupę lub sos, możesz jej użyć do wypieku słodkich i pikantnych wypieków, do przygotowania naleśników, deserów i owsianek. Idealny do słodkich, niewypieczonych deserów.
W naszym magazynie znajdziesz również ciekawe przepisy i pomysły na wypieki.
| Informacje żywieniowe na 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1507 kJ / 360 kcal |
| Tłuszcze: | 1,3 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
| Węglowodany: | 80 g |
| z których cukrów: | 0 g |
| Białka: | 6,5 g |
| Sól: | 0,1 g |
Bezglutenowe mąki, zdrowe pieczenie i klasyka. Migdałowa, kokosowa, owsiana, gryczana czy z sorgo? Czasem trudno się w tym połapać –...