Czy też czasami zastanawiasz się, co wypić, gdy nie masz ochoty na zwykłą wodę? Czas na zastąpienie napojów gazowanych i słodzonych czymś zdrowszym. Świetną alternatywą może być kombucha, czyli herbata pełna dobroczynnych składników, witamin i przeciwutleniaczy.
Ilu ludzi, tyle definicji kombuchy. Może już ktoś wspomniał, że kombucha to grzyb. Taka opinia nie jest do końca trafna, ponieważ kombucha jest symbiotycznym skupiskiem bakterii i drożdży. Kombucha może przypominać grzyb konsystencją i wyglądem, zależnie od tego, w jakim naczyniu i formie ją „hodujemy”.
Co to jest kombucha?
Naukowo kombucha to SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts), czyli symbiotyczna kultura bakterii i drożdży. Mówiąc prosto, to powłoka na napoju, która zapobiega dostępowi powietrza, wspierając proces fermentacji mlekowej, tworząc w efekcie herbatę pełną zdrowych drożdży i bakterii. Najbardziej znana jest bakteria Lactobacillus.
Dlaczego kombucha zasłużyła na nazwę „herbaciany napój”? Ponieważ niezbędnym składnikiem hodowli kombuchy jest obecność herbaty – najczęściej czarnej lub zielonej.
Skąd pochodzi kombucha?
Pochodzenie kombuchy nie jest dokładnie udokumentowane, ale według źródeł pisemnych można doszukiwać się jej początków około 200 lat p.n.e., kiedy w Chinach panowała dynastia Tsin. Podobno nazwa pochodzi od koreańskiego lekarza Kombu, który miał nią wyleczyć cesarza Inkia w Japonii. Drugi człon -Cha oznacza w japońskim języku herbatę.
Na początku XX wieku kombucha dotarła do Rosji, o której krążyło tam wiele plotek. Mówiono, na przykład, że po spożyciu kombucha rośnie w ciele. Takie przesądy zostały jednak obalone przez naukowców.
Stopniowo napój ten zdobył popularność na całym świecie. Dziś istnieją bary i herbaciarnie serwujące kombuchę, gdzie można jej spróbować bez konieczności domowej produkcji.
TOP 5 korzyści zdrowotnych kombuchy
Uznajemy, że proces fermentacji i tworzenia SCOBY nie wygląda ani nie brzmi zbyt apetycznie. Jednak po przezwyciężeniu początkowego oporu, otrzymujemy bardzo zdrowy napój herbaciany, który może pomóc w wielu obszarach.
1. Wspiera zdrowie flory bakteryjnej jelit
Dzięki bogactwu probiotyków, czyli pożytecznych bakterii, kombucha wspiera zdrowie jelit. Są one kluczowym fundamentem dla prawidłowego funkcjonowania całego układu odpornościowego.
2. Wzmacnia odporność
Połączenie korzystnych probiotyków i antyoksydantów wzmacnia układ odpornościowy, co sprawia, że organizm jest bardziej odporny na infekcje i choroby.
3. Poprawia trawienie
Nie bez powodu mówi się, że zdrowie organizmu zależy od zdrowia przewodu pokarmowego. Kombucha może pomóc w trawieniu dzięki probiotykom, które łagodzą problemy trawienne, takie jak wzdęcia czy zaparcia.
4. Jest naturalnym źródłem antyoksydantów
Pomagają one chronić komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki i wspierają profilaktykę różnych chorób przewlekłych.
5. Detoksykuje organizm
Kombucha może pomóc usuwać szkodliwe substancje z organizmu.
Oprócz tego picie kombuchy dodaje energii (dzięki zawartości kofeiny i witamin z grupy B) i może poprawić zdrowie skóry. Wspiera również leczenie reumatyzmu i stwardnienia rozsianego. Badania sugerują, że regularne picie kombuchy może pozytywnie wpłynąć na cykl menstruacyjny.
Uważaj jednak, aby nie przesadzać z piciem kombuchy. Najlepiej jest robić kombuchę samodzielnie w domu. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie chcesz jej przygotowywać, możesz kupić gotowy produkt. Pamiętaj jednak, że napoje kombuchowe dostępne na rynku często są pasteryzowane, co pozbawia je większości korzystnych bakterii. Tak przetworzona kombucha cieszy przede wszystkim smakiem.