Liofilizowane owoce są, podobnie jak te świeże, aromatyczne, pełne smaku, witamin i minerałów. Wspaniale chrupią i w szczelnie zamkniętym pojemniku zachowują świeżość przez bardzo długi czas.
Suszone owoce na pewno próbował każdy z nas przynajmniej raz w życiu. Ośmielamy się jednak przypuszczać, że w większości przypadków były to owoce suszone ciepłem – na przykład te, które wysuszyliśmy w naszej domowej suszarce. Takie owoce są co prawda smaczne, ale tracą swój pierwotny kształt i kolor. W przeciwieństwie do tego suszenie mrożeniem, czyli liofilizacja, zachowuje kształt, strukturę i kolor poszczególnych kawałków owoców, oraz znacząco przedłuża ich trwałość. Zainteresowało Cię to? Nas również, dlatego stworzyliśmy krótki przewodnik po świecie liofilizowanych owoców.
Proces liofilizacji sprawi, że zmarzniesz
Na samym początku przyjrzyjmy się, jak właściwie przebiega liofilizacja. Wybrany rodzaj owoców jest najpierw zamrażany przy temperaturach znacznie poniżej zera, zazwyczaj w zakresie od -50 do -100 °C. Liofilizacja wymaga czasu, dużo czasu, ponieważ to powolne zamrażanie trwa cały dzień lub nawet dzień i pół. Surowiec musi być całkowicie zamrożony, ponieważ jeśli pozostaną w nim nawet małe cząsteczki wody, zaczną wrzeć przy niskim ciśnieniu, co mogłoby spowodować wytworzenie pary, która rozerwałaby owoce.
Drugim krokiem w tej mroźnej drodze jest paradoksalnie pierwotne suszenie w próżni. W trakcie tego procesu ciśnienie spada, a temperatura rośnie. To również bardzo powolny proces trwający kilka godzin, podczas którego owoce tracą aż do 95% wody.
Trzecim przystankiem w drodze do mroźnie pysznych liofilizowanych owoców jest wtórne suszenie. Jego celem jest usunięcie pozostałych molekuł wody, które mogą pozostawać na powierzchni owoców. Na końcu suszenia owoce zawierają już tylko 1-4% wody i stają się z nich kruche i lekkie przekąski pełne smaku.
Czysty smak natury
Jak już wspomnieliśmy, jednym z głównych atutów liofilizowanych owoców jest to, że zachowują wszystkie witaminy i minerały, takie jak ich świeża wersja. Również nie tracą smaku, zapachu i koloru. To tak, jakbyś podróżował w czasie - owoce smakują jak świeże, nawet jeśli od ich zbioru minął już pewien czas.
Ponieważ liofilizowane owoce praktycznie nie zawierają wody, ich kolejnym atutem jest niska waga. Jednak z brakiem wody wiąże się jeszcze jedna rzecz. Podczas spożywania owoców suszonych mrożeniem zwróć uwagę, ile ich zjesz. Nawet pozornie mała garść liofilizowanych owoców ma takie same wartości odżywcze, jak garść świeżych owoców.
Liofilizowane owoce wymagają odpowiedniego przechowywania – tylko wtedy będą długo zachowywać swoją chrupkość. Najważniejsze jest to, aby nie dostawała się do nich wilgoć. Straciłyby wtedy swoją chrupkość. Dlatego zalecamy przechowywanie ich w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku.
Poniższe owoce liofilizowane musisz koniecznie spróbować
My w GRIZLY uwielbiamy owoce liofilizowane, ale w naszej ofercie znajdziesz wiele różnych rodzajów. Nie możemy oczywiście wybrać za Ciebie, ale mamy kilka wskazówek na hity z liofilizowanego świata:
Liofilizowane truskawki w opakowaniu XXL
Chrupiące liofilizowane truskawki pakujemy w piękne opakowanie, które można wielokrotnie zamykać, dzięki czemu nie tracą one nic ze swojej chrupkości i świeżości. Są bogatym źródłem witaminy C i błonnika, a także mogą jeść je osoby z cukrzycą, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.
Liofilizowane maliny
Są suszone w całości, dzięki czemu oferują Twojemu ciału wiele ważnych składników odżywczych. Mówimy tutaj o cynku, który znajduje się głównie w nasionach malin. Oprócz tego liofilizowane maliny są bogate w wapń, fosfor, żelazo oraz witaminy B i C.
Mango suszone mrożeniem
W GRIZLY mamy również liofilizowane mango w dużych opakowaniach. Zdecydowanie warto dodać je do swojej diety, ponieważ zawiera potas, witaminę E i C oraz witaminy z grupy B. Kawałki liofilizowanego mango są oczywiście doskonałe do jedzenia solo, ale sprawdzają się również jako słodka przekąska do jogurtu lub owsianki.
Liofilizowana mieszanka owoców
Idealny wybór dla wszystkich niezdecydowanych. Nie musisz decydować, które liofilizowane owoce spróbujesz jako pierwsze, możesz spróbować ich od razu sześć naraz! W naszej chrupkiej mieszance znajdziesz kawałki liofilizowanych mango, malin, ananasa, bananów, truskawek i brzoskwiń.
Chrupki smak egzotyki
W liofilizowanej formie możesz również wypróbować bardziej egzotycznych kawałków owoców. Przykładem są na przykład pyszne i zdrowe kawałki liofilizowanych fig. Zawierają nierafinowane cukry, dzięki czemu stają się natychmiastowym źródłem energii. Możesz także spróbować liofilizowanych owoców smoka, które czasem nazywane są truskawkowymi gruszkami. Pod względem smaku najbardziej przypominają agrest i arbuz.