Dlaczego warto jeść orzechy, część druga: Orzechy brazylijskie dostarczają selenu, a orzechy makadamia zdrowych tłuszczów

W drugiej części naszej serii o korzyściach zdrowotnych orzechów stopniowo przedstawimy pekany, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, orzechy makadamia i orzechy piniowe. Dowiesz się, które z nich są naprawdę hojnym źródłem selenu, a które wyróżniają się wysoką zawartością zdrowych tłuszczów.

Orzechy pekan

Czy to włoski orzech, czy nie? Nie, nie jest! To właśnie orzech pekanowy, zwany również pekanem. Na pierwszy rzut oka może przypominać włoski orzech, ale po dokładnym przyjrzeniu się zobaczysz, że jest dłuższy, delikatniejszy i trochę słodszy niż włoski. W Twojej diecie zamieni się w bogate źródło błonnika i jednonienasyconych tłuszczów, które korzystnie wpływają na pracę serca. Zawierają również magnez, mangan i cynk, które pomagają utrzymać zdrowe kości, włosy, paznokcie i skórę. Orzechy pekan są również ulubionym składnikiem cukierników, ponieważ doskonale nadają się do przygotowywania różnych ciast, ciasteczek czy nawet bułeczek z jabłkami, twarogiem i orzechami pekan. Jeśli chcesz spróbować pekanów w jeszcze innym wydaniu, wypróbuj nasz krem pekanowy GRIZLY.

Orzechy brazylijskie

W porównaniu z innymi orzechami orzechy brazylijskie wyróżniają się jednym istotnym czynnikiem – są naprawdę hojnym źródłem selenu. Ten silny przeciwutleniacz jest ważny dla naszego organizmu, ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i przyczynia się do zachowania właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci. Ma również pozytywny wpływ na mózg, ponieważ chroni komórki mózgowe. Jednak selen nie jest jedynym minerałem występującym w orzechach brazylijskich. Na pewno warto wspomnieć jeszcze o fosforze, magnezie i cynku. Ale uwaga! Przy spożywaniu orzechów brazylijskich nie przesadzaj! Aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na selen, wystarczą Ci dwa do trzech orzechów brazylijskich.

Orzechy makadamia

Zdecydowanie dominują w trzech kategoriach. Są najdroższymi i najtłustszymi orzechami o najtwardszej skorupce. Chociaż są prawdziwą bombą kaloryczną, nie musisz się obawiać przed ich spożyciem. Makadamy czyli orzechy makadamia są przede wszystkim źródłem zdrowych tłuszczów, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i naczyń. Wśród ich innych zalet wymienia się również wysoką zawartość witaminy E i manganu. Ten ostatni na przykład bierze udział w prawidłowym wzroście i rozwoju organizmu oraz w odbudowie kości, tkanki łącznej i chrząstki. Więcej na temat orzechów makadamia przeczytasz w naszym artykule.

orzechy_grizly

Orzechy włoskie

Co przychodzi Ci na myśl, gdy widzisz orzechy włoskie? Nam jednoznacznie święta Bożego Narodzenia i wiele rodzajów ciast bożonarodzeniowych. Jednak nie musisz ich jeść tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, wręcz przeciwnie! Nie bez przyczyny orzechy swoim kształtem przypominają ludzki mózg. Mają bowiem pozytywny wpływ na jego funkcjonowanie, dlatego często są składnikiem różnych mieszanek, takich jak mieszanka studencka czy mieszanki, łączące orzechy i suszone owoce. Są jak stworzone do podjadania podczas nauki lub innej pracy wymagającej skupienia. Poza tym orzechy włoskie są źródłem wysokogatunkowych białek, kwasu foliowego oraz witamin E, B1 i B6.

Orzechy piniowe

Orzechy piniowe są czasami nazywane kawiorem wśród orzechów. I słusznie, ponieważ są to rzadkie jadalne nasiona sosny o specyficznie słodkim lub żywicznym smaku. W porównaniu z innymi orzechami może Cię zaskoczyć wyższa cena, ale ma to uzasadnienie w ich zbiorach. Są one bowiem wymagające pracy i czasu, ponieważ orzechy piniowe zazwyczaj zbiera się ręcznie, a zanim to nastąpi, trzeba poczekać około 15 do 25 lat. Tyle czasu potrzebują drzewa, aby zacząć produkować nasiona. Ale czekanie zdecydowanie się opłaca! Orzechy piniowebogatym źródłem witaminy E, która jest uważana za silny przeciwutleniacz. Chroni nasze ciało przed wolnymi rodnikami i przyczynia się do ochrony mięśnia sercowego przed uszkodzeniami. Dodatkowo orzechy piniowe są źródłem białka, błonnika, miedzi i cynku. 
grizly_orzechy

Uciekł Ci 1. odcinek naszej serii o orzechach? Nie ma problemu, możesz go spokojnie przeczytać tutaj. Dowiesz się z niego, dlaczego warto włączyć do swojego jadłospisu orzechy nerkowca, migdały, pistacje, orzeszki ziemne i orzechy laskowe.

Twoje komentarze i rekomendacje

Do tego artykułu nie dodano żadnych recenzji

Ładowanie produktów
© 2014–2024 GRIZLY.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone | Polityka Cookie
Stworzone przez

Jestem tu nowy

Z członkostwem premium otrzymujesz:

Ikonka visačky

Korzysntiejsze ceny

Na wybrane TOP produkty

Ikonka náklaďáku

Darmową wysyłkę

juŻ od 150 zł

Ikonka dárku

Korzyści VIP

Gwarancja 100% satysfakcji

Chcę zostać premium członkiem
Adres

Przetwarzamy Wasze dane osobowe w celu dostosowania naszych usług do Waszych indywidualnych potrzeb. Korzystamy przede wszystkim z elektronicznych kanałów marketingowych, gdzie analizujemy dane i oceniamy odpowiednie wyniki. Przekazujemy również dane podmiotom trzecim w celu analizy (np. IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Są to agencje marketingowe i analityczne. Dane osobowe możemy przetwarzać przez okres 36 miesięcy od daty ich przekazania. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i przysługuje Państwu prawo do sprostowania i usunięcia danych osobowych, jak również do kontroli tych danych przez naszą firmę.         

z Klikając 'Utwórz konto', zgadzasz się na Polityka prywatności a se Regulamin.
Chronione przez Google reCaptcha | Polityka prywatności | Regulamin