Dowiesz się, które z nich są naprawdę hojnym źródłem selenu, a które wyróżniają się wysoką zawartością zdrowych tłuszczów.
Dlaczego warto jeść orzechy? Bo wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i innych składników korzystnych dla zdrowia. Krótko mówiąc, są nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia i warto je od czasu do czasu włączyć do swojej diety.
Czy to włoski orzech, czy nie? Nie, nie jest! To właśnie orzech pekanowy, zwany również pekanem. Na pierwszy rzut oka może przypominać włoski orzech, ale po dokładnym przyjrzeniu się zobaczysz, że jest dłuższy, delikatniejszy i trochę słodszy niż włoski. W Twojej diecie zamieni się w bogate źródło błonnika i jednonienasyconych tłuszczów, które korzystnie wpływają na pracę serca. Zawierają również magnez, mangan i cynk, które pomagają utrzymać zdrowe kości, włosy, paznokcie i skórę. Orzechy pekan są również ulubionym składnikiem cukierników, ponieważ doskonale nadają się do przygotowywania różnych ciast czy ciasteczek. Jeśli chcesz spróbować pekanów w jeszcze innym wydaniu, wypróbuj nasz krem pekanowy.
W porównaniu z innymi orzechami orzechy brazylijskie wyróżniają się jednym istotnym czynnikiem – są naprawdę hojnym źródłem selenu. Ten silny przeciwutleniacz jest ważny dla naszego organizmu, ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i przyczynia się do zachowania właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci. Ma również pozytywny wpływ na mózg, ponieważ chroni komórki mózgowe. Jednak selen nie jest jedynym minerałem występującym w orzechach brazylijskich. Na pewno warto wspomnieć jeszcze o fosforze, magnezie i cynku. Ale uwaga! Przy spożywaniu orzechów brazylijskich nie przesadzaj! Aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na selen, wystarczą Ci dwa do trzech orzechów brazylijskich.
Zdecydowanie dominują w trzech kategoriach. Są najdroższymi i najtłustszymi orzechami o najtwardszej skorupce. Chociaż są prawdziwą bombą kaloryczną, nie musisz się obawiać przed ich spożyciem. Makadamy czyli orzechy makadamia są przede wszystkim źródłem zdrowych tłuszczów, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i naczyń. Wśród ich innych zalet wymienia się również wysoką zawartość witaminy E i manganu. Ten ostatni na przykład bierze udział w prawidłowym wzroście i rozwoju organizmu oraz w odbudowie kości, tkanki łącznej i chrząstki. Więcej na temat orzechów makadamia przeczytasz w naszym artykule.
Co przychodzi Ci na myśl, gdy widzisz orzechy włoskie? Nam jednoznacznie święta Bożego Narodzenia i wiele rodzajów ciast bożonarodzeniowych. Jednak nie musisz ich jeść tylko podczas świąt Bożego Narodzenia, wręcz przeciwnie! Nie bez przyczyny orzechy swoim kształtem przypominają ludzki mózg. Mają bowiem pozytywny wpływ na jego funkcjonowanie, dlatego często są składnikiem różnych mieszanek, takich jak mieszanka studencka czy mieszanki, łączące orzechy i suszone owoce. Są jak stworzone do podjadania podczas nauki lub innej pracy wymagającej skupienia. Poza tym orzechy włoskie są źródłem wysokogatunkowych białek, kwasu foliowego oraz witamin E, B1 i B6.
Orzechy piniowe są czasami nazywane kawiorem wśród orzechów. I słusznie, ponieważ są to rzadkie jadalne nasiona sosny o specyficznie słodkim lub żywicznym smaku. W porównaniu z innymi orzechami może Cię zaskoczyć wyższa cena, ale ma to uzasadnienie w ich zbiorach. Są one bowiem wymagające pracy i czasu, ponieważ orzechy piniowe zazwyczaj zbiera się ręcznie, a zanim to nastąpi, trzeba poczekać około 15 do 25 lat. Tyle czasu potrzebują drzewa, aby zacząć produkować nasiona. Ale czekanie zdecydowanie się opłaca! Orzechy piniowe są bogatym źródłem witaminy E, która jest uważana za silny przeciwutleniacz. Chroni nasze ciało przed wolnymi rodnikami i przyczynia się do ochrony mięśnia sercowego przed uszkodzeniami. Dodatkowo orzechy piniowe są źródłem białka, błonnika, miedzi i cynku.
Uciekł Ci 1. odcinek naszej serii o orzechach? Nie ma problemu, możesz go spokojnie przeczytać tutaj. Dowiesz się z niego, dlaczego warto włączyć do swojego jadłospisu orzechy nerkowca, migdały, pistacje, orzeszki ziemne i orzechy laskowe.