🎄 Do świątecznej atmosfery dobre jedzenie pasuje jak ulał
Jedzenie jest nieodłączną częścią świątecznych dni. Wszystko zaczyna się tradycyjną kolacją wigilijną, po której zwykle następuje taca pełna słodkości – a ta zazwyczaj nie jest jedyna. W kolejnych dniach także trudno uniknąć zastawionych stołów. Wizyty przyjaciół i rodziny nie obejdą się bez dobrego jedzenia i picia.
W takiej sytuacji rola gospodarza może rodzić lekki stres, czy wszystko zdążycie przygotować na czas i odpowiednio zadbać o cały poczęstunek. A przecież nie trzeba gotować trzydaniowego menu – wystarczy dobrze przemyślany plan obejmujący szybkie jednohubki, słone przekąski czy słodkości. Kilka pomysłów mamy dla was.
Przekąski na świąteczne spotkania: Pomysły i przepisy dla inspiracji
Jeśli spodziewacie się gości, przygotujcie dla nich różnorodny wybór słonych i słodkich przekąsek oraz coś dobrego do picia. Nie zapomnijcie o odpowiednim połączeniu napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Taca z przekąskami powinna oferować różne smaki i struktury: chrupiące, kremowe i owocowe. Najlepiej podawać je na kilku tackach lub piętrowych etażerkach, aby były łatwo dostępne dla wszystkich.
Jeśli to możliwe, zaangażujcie do przygotowania całą rodzinę, aby wszystko nie zostało tylko na was. Na szczęście nie musicie spędzać w kuchni pół dnia – wystarczy wybrać przepisy, które wyróżniają się szybkim przygotowaniem. Kilka z nich przygotowaliśmy dla was jako inspirację.
Słone (nie)świąteczne przekąski
Zdecydowanie mają swoje miejsce na stole, bo przecież w świątecznym okresie słodkości jest aż nadto. Różne mini kanapeczki, serowe kulki czy chipsy, hummus z warzywnymi słupkami, pasty do pieczywa lub małe wrapy to świetny smakowy kontrast dla tacy ze słodyczami.
1. Serowe chipsy z czosnkowym dipem
Chipsy na spotkanie z bliskimi po prostu muszą być. Ale co powiecie na zdrowszą wersję? Jej przygotowanie jest tak proste, że trudno w to uwierzyć. Zaczynajmy:
- plasterki sera Eidam 20% lub 30%
- przyprawy do smaku
- kwaśna śmietana
- czosnek
- sól
Pokrój plasterki sera na trójkąty i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz, ale nie musisz posypać ich przyprawami według własnego uznania (u nas świetnie sprawdziło się grillowe przyprawy lub przyprawa do pizzy). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez około 12 minut (czas zależy od typu piekarnika). W międzyczasie przygotuj dip: do miski przełóż śmietanę (ilość według potrzeby), dodaj przeciśnięty czosnek, sól i wymieszaj. Gwarantujemy, że po tym już nigdy nie zatęsknisz za kupnymi chipsami.
🐻 GRIZLY TIP: Jeśli nie masz ochoty piec, nic nie szkodzi. Jeszcze szybciej „przygotujesz” mix różnych liofilizowanych serów, czyli serów suszonych mrozem. Nasz GRIZLY Mix chrupiących serów zawiera trzy ulubione rodzaje: ementaler, goudę i cheddar.
2. Rodzinny przepis: pasta „Słoniowe żarcie”
Dla niektórych nazwa może brzmieć dziwnie, ale spokojnie – nie podajemy przepisu na jedzenie dla słoni. Tak nazywa się pasta, którą w naszej rodzinie przygotowuje się między świętami a sylwestrem od niepamiętnych czasów. Chętnie się z wami podzielę – na 1 mniejszą porcję potrzebujecie:
- 100–120 g salami Junior
- 1 i pół cebuli
- 2 większe ogórki kiszone
- 1 łyżkę oleju
- 1 i pół łyżeczki cukru
- 1 łyżkę musztardy
- 1 łyżkę octu
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 120 g jogurtu naturalnego
- szczyptę soli
Pokrój salami na cienkie paseczki, wrzuć do miski i dodaj cebulę oraz ogórki. Na kuchence przygotuj garnek, wlej olej, ocet, dodaj cukier, sól, koncentrat pomidorowy i musztardę i podgrzewaj, mieszając, aż lekko się zagotuje. Powstałą mieszankę wlej do miski z salami, cebulą i ogórkami. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj. Przed podaniem najlepiej odstawić pastę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
3. Słona mieszanka: Gotowa w kilka chwil
Słone przekąski to nie tylko ser czy pasta. Zarówno wy, jak i wasi goście z pewnością zachwycicie się naszą linią zapiekaných mieszanek Salties. Zręcznie łączą w sobie orzechy, nasiona i kompozycje przypraw. Przygotowujemy je wyłącznie z czystych składników, bez dodatku cukru, glutenu i sztucznych aromatów. Możecie wybierać spośród trzech smaków – serowego, prowansalskiego oraz wędzonego.
4. Ślimaczki z ciasta francuskiego
Szybką przekąską są także ślimaczki z ciasta francuskiego. Ich przygotowanie jest ponownie bardzo proste – ciasto francuskie posmarujcie keczupem, doprawcie przyprawami według własnego uznania, dodajcie plasterki szynki i starty ser. Zwińcie ciasto w rulon, pokrójcie na plasterki, upieczcie – i gotowe.
Słodkie (nie)świąteczne smakołyki
Chociaż w okresie świątecznym słodyczy jest naprawdę dużo, wciąż można znaleźć przepisy na pyszności, które do typowych bożonarodzeniowych wypieków nie należą.
1. Zdrowe kokosowe kuleczki à la Raffaello
Kto by nie znał i nie kochał kokosowych kuleczek Raffaello. Zróbmy jednak ich domową, a przy tym zdrowszą wersję. Na próbne 7 kuleczek przygotujcie:
- 3 łyżki wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
- 1 łyżkę syropu z cykorii
- 1 łyżkę mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżkę kremu orzechowego (np. z nerkowców, migdałowego lub kokosowego masła)
- 1 łyżkę mielonych migdałów
Wszystko dobrze wymieszajcie i wstawcie na chwilę do lodówki. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, dodajcie jeszcze trochę mielonych migdałów. Z schłodzonej masy uformujcie kuleczki i obtoczcie je w wiórkach kokosowych. Najlepiej przechowywać je w chłodzie.
TIP! Jeśli chcecie, aby kuleczki wytrzymały dłużej, pomińcie mleko kokosowe i dodajcie większą ilość kremu orzechowego.
2. Orzechowe serduszka z masłem orzechowym
Dla miłośników masła orzechowego – idealne! Dają mnóstwo zdrowej energii i są świetnym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów. Na przygotowanie 12 serduszek potrzebujecie:
- 100 g nieprażonych orzeszków ziemnych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych moreli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczkę miodu
Suszone morele pokrój, zalej gorącą wodą i odstaw, aby zmiękły. W blenderze zmiel drobno orzeszki ziemne i orzechy włoskich. Następnie odlej wodę z moreli i również je zmiksuj na gładko. Powstałe purée wymieszaj z rozdrobnionymi orzechami i miodem, wszystko dokładnie połącz i włóż masę do zamrażarki, aby stężała. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego serduszka, które ponownie włóż na chwilę do zamrażarki – będzie łatwiej je skleić. Do sklejania użyj cienkiej warstwy masła orzechowego.
3. Ekspresowy przysmak z daktyli
Daktyle są nieodłącznym elementem świąt. Czy wiedzieliście jednak, że są bogatym źródłem energii, soli mineralnych i witaminy C? Przydaje się to zwłaszcza w czasie licznych rodzinnych spotkań. Dlatego zajrzyjcie na naszego Niedźwiedziego bloga, gdzie znajdziecie przepis na daktylowe kulki energetyczne z daktyli, migdałów, kakao i cynamonu.
🧀 Jednohubki: szybkie, smaczne, uzależniające
Nasze jednohubki są uzależniające – oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Kiedy goście ich spróbują, możliwe, że wcale nie będą chcieli wychodzić. Zależy więc od was, czy odważycie się wypróbować ten przepis.
Jednohubki z niebieskim serem i orzechami
Proste i szybkie w przygotowaniu. Jakie składniki będą potrzebne?
- 100 g sera typu Niva (ser pleśniowy bleu)
- 1/8 kostki masła
- czosnek
- śmietana
- orzechy włoskie
- pieczywo lub kajzerki
Wszystkie składniki oprócz orzechów wymieszaj razem. Dopraw do smaku i przechowuj w chłodzie, najlepiej w lodówce. Podawać można na wiele sposobów – u nas tradycyjnie kroi się pieczywo na plasterki, smaruje pastą, a na wierzch dokręca się kawałek orzecha włoskiego i tak podaje na stół.
FAQ – Najczęściej zadawane pytania
Co przygotować na świąteczne przekąski?
Idealnym wyborem będzie połączenie słodkich i słonych snacków – na przykład kokosowe kulki, serowe chipsy, ślimaczki z ciasta francuskiego albo orzechowe serduszka. Wszystkie te przysmaki łączy jedno: łatwość i szybkość przygotowania.
Jakie przekąski wybrać na świąteczną imprezę?
Na świąteczną imprezę świetnie nadają się różne jednohubki, mini deserki, wrapy albo słone krakersy. Przekąski powinny być łatwe do podania i szybkie w przygotowaniu. Tego typu drobne dania nazywa się „finger food”, czyli jedzeniem, które można jeść rękami, bez użycia sztućców.
Czy istnieją zdrowe świąteczne przekąski?
Tak, oczywiście. Mogą to być na przykład kulki orzechowe, kokosowe lub daktylowe. Zdrowszą alternatywą dla klasycznych chipsów mogą być chipsy serowe z piekarnika lub nasze wytrawne granole w trzech smakach.
Zdjęcia: Grizly, AI generated











