Zdrowe świąteczne wypieki bez cukru: Czym słodzić, co piec i jak to zrobić?
Desery bez cukru stają się coraz popularniejsze. I nie jest to przypadek. W smaku są nie do odróżnienia od tradycyjnych ciast, a dzi...
Stanowią one wysokiej jakości źródło szybkiej energii. Nasze daktyle są świeże, bez pestek i przyjemnie słodkie. Jeśli szukasz suszonych owoców, które są słodkie, dodają energii i są w dużym opakowaniu, to dobrze trafiłeś.
Stanowią one wysokiej jakości źródło szybkiej energii. Nasze daktyle są świeże, bez pestek i przyjemnie słodkie. Jeśli szukasz suszonych owoców, które są słodkie, dodają energii i są w dużym opakowaniu, to dobrze trafiłeś.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1181 kJ / 282 kcal |
| Tłuszcz: | 0,4 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,1 g |
| Węglowodany: | 75,3 g |
| w tym cukry: | 64 g |
| Błonnik: | 8 g |
| Białko: | 2,5 g |
| Sól: | 0,05 g |
Daktyle są bogatym i cennym źródłem potasu, chromu, żelaza i witamin z grupy B. Stanowią one bogate i szybkie źródło energii dla organizmu człowieka.
Daktyl jest rodzajem owocu, który rośnie na drzewie daktylowym (Phoenix dactylifera). Jest to ciemnobrązowy, owalny owoc o długości od 3 do 7 cm i szerokości od 2 do 3 cm, charakteryzujący się niską zawartością wody i zawartością węglowodanów do 70 %. W regionach subtropikalnych i pustynnych, takich jak Afryka Północna i Bliski Wschód, jest jednym z podstawowych produktów spożywczych.
Mimo wszelkich starań i wysiłków, jakie wkładamy w odszypułkowanie wszystkich owoców pestkowych (nie tylko daktyli, ale także wiśni, śliwek, czereśni itp.) nie możemy zagwarantować, że w surowcu nie będzie pestek. Technologicznie nie da się tego osiągnąć i niestety nawet po kontroli człowieka dostawca nie może zagwarantować 100% czystości. Dostawcy ciężko pracują nad tym problemem, ale technologia nie jest jeszcze na tyle zaawansowana, aby uzyskać produkt bez pestek lub ich fragmentów.
| Wartości odżywcze / 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 1181 kJ / 282 kcal |
| Tłuszcz: | 0,4 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,1 g |
| Węglowodany: | 75,3 g |
| w tym cukry: | 64 g |
| Błonnik: | 8 g |
| Białko: | 2,5 g |
| Sól: | 0,05 g |
Desery bez cukru stają się coraz popularniejsze. I nie jest to przypadek. W smaku są nie do odróżnienia od tradycyjnych ciast, a dzi...
Mąka pszenna potrafi v niektórych sytuacjach narobić sporo problemów. Co robić, jeśli nie możesz cieszyć się tradycyjnymi świąteczny...
Czeka was między świętami maraton rodzinnych odwiedzin? Z nami z łatwością ugościcie wszystkich krewnych, a przygotowane przekąski s...