Być może kojarzysz pistacje z letnimi wakacjami we Włoszech. Chętnie delektujesz się sycylijską kawą pistacjową, deserami pistacjowymi czy legendarnym gelato. Czy wiesz jednak, że te ulubione smakołyki pełne witamin pochodzą z dużo dalszych zakątków świata?
Pistacje można jeść w naturalnej formie, ale także prażone, słodkie lub słone. Dzięki wysokiej zawartości wartościowych składników należą do najzdrowszych orzechów na świecie.
Czym są pistacje?
A dlaczego „orzechy” w cudzysłowie? Ponieważ pistacje w rzeczywistości orzechami nie są. Należą do rodziny orzechów nerkowca i podobnie jak one rosną na drzewach. W rzeczywistości są to jadalne nasiona drzewa pistacjowego (Pistacia vera), które uznawane jest za drzewo owocowe.
Najczęściej jednak w odniesieniu do pistacji używa się określenia „orzechy”, głównie ze względu na ich twardą skorupkę, z której wyłuskuje się dojrzałe zielone owoce.
Jak rosną pistacje?
Z pewnością widziałeś na półkach sklepowych pistacje kalifornijskie. I rzeczywiście, Stany Zjednoczone należą do największych producentów pistacji na świecie. Ich pierwotne pochodzenie to jednak Bliski Wschód i Azja Środkowa, zwłaszcza Afganistan i Iran. Znane są także pistacje tureckie czy greckie.
Nasze prażone, solone pistacje Jumbo pochodzą właśnie ze Stanów Zjednoczonych. To odmiana znana pod nazwą Kalleh Ghouchi, choć nazywana także Jumbo. Charakterystyczną cechą tej odmiany są większe, zaokrąglone nasiona.
Wysoka cena pistacji wynika także z metody ich zbiorów – dojrzałe owoce są najczęściej zbierane ręcznie.
Najważniejsze korzyści zdrowotne pistacji
Jeśli kupujesz droższe produkty spożywcze, naturalnie interesuje Cię ich wpływ na zdrowie. W przypadku pistacji lista korzyści zdrowotnych jest naprawdę długa. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich:
1. Wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Pistacje są pełne potasu, jednonienasyconych tłuszczów i błonnika. Składniki te pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz zdrowy poziom lipidów. Jedzenie pistacji wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
2. Pomagają w transporcie tlenu
Pistacje są bogate w witaminę B6, która wspiera tworzenie hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu w organizmie.
3. Wspomagają trawienie
Pistacje zawierają zarówno nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny błonnik. Pierwszy wspiera rozwój zdrowych bakterii w jelitach, drugi dba o prawidłową konsystencję stolca.
4. Chronią skórę
Kombinacja witamin B6 i E wspiera regenerację skóry oraz nawilżenie suchej i podrażnionej cery.
5. Zapobiegają wypadaniu włosów
Niedobór biotyny może powodować wypadanie włosów. Pistacje, bogate w biotynę, pomagają temu zapobiegać.
6. Wspierają funkcje kognitywne
Pistacje zawierają antyoksydanty, takie jak antocyjany i flawony, które chronią mózg przed stanami zapalnymi i wspierają funkcje poznawcze.
7. Poprawiają sprawność seksualną u mężczyzn
Wysoka zawartość argininy wspiera przepływ krwi i pomaga w walce z zaburzeniami erekcji.
8. Pomagają w walce z cukrzycą
Pistacje regulują poziom glukozy we krwi, a zawarty w nich fosfor może zapobiegać cukrzycy typu 2.