Kategorie

[PRZEPIS] Jak przygotować domową granolę

[PRZEPIS] Jak przygotować domową granolę

Mieszanka pieczonych płatków owsianych, orzechów, pestek i suszonych owoców jest powszechnie znana jako granola domowa. To uniwersalna przekąska, świetna baza do zbilansowanego posiłku, którą w łatwy sposób przygotujesz samodzielnie w domu.

Co to jest granola i dlaczego warto zrobić domową granolę

Miska granoli domowej podanej z mlekiem i owocami to szybkie śniadanie lub przekąska. W odróżnieniu od klasycznego musli, które jemy na surowo, granola jest pieczona. Dzięki temu jest chrupiąca i aromatyczna – prawdziwa domowa granola crunchy.


Co najlepsze, przygotowanie jej w domu jest naprawdę proste. Największą zaletą jest możliwość pełnej personalizacji – najlepsza domowa granola powstanie z dokładnie tych składników, które lubisz lub które chcesz wykorzystać. Możesz zrobić wersję domowej granoli fit, domowej granoli dietetycznej, domowej granoli bez cukru czy domowej granoli czekoladowej fit.


Dodatkowym plusem jest to, że możesz kontrolować wielkość porcji i co tydzień piec inną wersję smakową – od granoli orzechowej po granolę proteinową. Znasz dokładnie jej skład, więc unikasz oleju palmowego, konserwantów czy sztucznych barwników.


🔎 Jeżeli chcesz poznać więcej szczegółów o pochodzeniu granoli, zajrzyj do naszego artykułu Jak zrobić zdrową granolę.


Co jest bazą przepisu na domową granolę

→ Podstawą każdej zdrowej granoli domowej są płatki owsiane.

→ Kolejny element to tłuszcz – świetnie sprawdzi się olej kokosowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.

→ Naturalną słodycz nada miód lub syrop klonowy.

→ Chrupkość zapewnią orzechy albo pestki.

→ Aby nadać granoli wyjątkowego aromatu, warto dodać cynamon lub inne przyprawy, a na koniec suszone lub liofilizowane owoce.


PRZEPIS KROK PO KROKU – jak zrobić granola domowa

  1. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 160°C.

  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, orzechy, pestki oraz wybrane przyprawy.

  3. W małej misce połącz składniki płynne – miód (lub syrop klonowy) oraz olej kokosowy (lub inny roślinny). Dokładnie wymieszaj i wlej do dużej miski z suchymi składnikami.

  4. Ponownie wszystko wymieszaj, a następnie równomiernie rozłóż na blasze.

  5. Piecz przez około 20–25 minut w 160°C, mieszając 1–2 razy w trakcie pieczenia.

  6. Po upieczeniu odstaw, aby granola domowa ostygła, a dopiero potem dodaj suszone lub liofilizowane owoce (możesz połączyć oba rodzaje). Możesz także dodać czekoladowe groszki.


Różne warianty smakowe – najlepsza domowa granola

Jedną z największych zalet domowej granoli jest jej różnorodność. Możesz przygotowywać nowe smaki w zależności od tego, na co masz ochotę. Oto kilka inspiracji:

🟢 Domowa granola czekoladowa

Dla miłośników słodkości – do podstawowego przepisu dodaj kilka łyżek kakao, a tuż po upieczeniu wrzuć czekoladowe groszki z gorzkiej czekolady. Granola będzie jeszcze ciepła, więc czekolada pięknie się rozpuści, tworząc wyjątkowy smak. W naszej ofercie znajdziesz także granola czekoladowa z borówkami, którą możesz porównać z własnym wypiekiem.



🟢 Domowa granola z miodem lub jabłkami

Klasyk, który zawsze się sprawdza. Miód idealnie komponuje się z płatkami owsianymi, a chrupiące orzechy, wiórki kokosowe czy suszone jabłka podkreślają jej smak. Możesz też użyć owoców liofilizowanych, które dodajemy dopiero po upieczeniu, aby zachować witaminy i minerały. Tak przygotowana zdrowa granola domowa będzie prawdziwą bombą odżywczą.


Będziemy szczęśliwi, jeśli oprócz własnej wersji spróbujesz również granoli z miodem i orzechami albo granoli z cynamonem, białą czekoladą i jabłkami.




🟢 Fit domowa granola bez cukru

Idealna dla osób aktywnych. Do przepisu możesz dodać proszek białkowy, aby wzbogacić granolę o dodatkowe białko. Warto dorzucić migdały, suszone borówki czy nasiona chia, aby uzyskać więcej energii na cały dzień. Posłodzić możesz ewentualnie niskokalorycznym syropem z cykorii.


Gluten🆓: Granola domowa w wersji bezglutenowej

Granola domowa może być przygotowana także w wersji bezglutenowej – wystarczy użyć bezglutenowych płatków owsianych i upewnić się, że pozostałe składniki nie zawierają glutenu. Wszystkie granole Grizly, które produkujemy, są naturalnie bezglutenowe.


🟢 Domowa granola wytrawna

Do tej pory mówiliśmy tylko o słodkich wersjach granoli, ale oczywiście można zrobić także granola domowa na słono. Do bazy owsianej dodaj oliwę z oliwek, suszone pomidory, różne pestki, szczyptę soli himalajskiej, suszone sery lub orzechy. Warto też dodać mieszanki przypraw, które nadadzą wytrawnej granoli wyjątkowy smak – tak jak w naszej serii pieczonych, słonych miksów Salties.



Jak zrobić domową granolę bez piekarnika

To bardzo proste! Możesz przygotować granola domowa na patelni lub w popularnej ostatnio frytkownicy beztłuszczowej (air fryer granola). Postępuj tak samo, jak w klasycznym przepisie, ale z drobnymi zmianami. W frytkownicy beztłuszczowej (granola w air fryer) piecz przez około 12 minut w temperaturze 170°C.


Na patelni przygotowanie dzielimy na kilka etapów:

  • Na rozgrzanej patelni praż bazę owsianą przez ok. 3 minuty.
  • Dodaj orzechy i pestki, mieszaj przez kolejną minutę.
  • Następnie dodaj olej kokosowy (lub inny), przyprawy i słodzik (np. syrop klonowy).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, podgrzewaj 2–3 minuty i przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
  • Odstaw do ostygnięcia – gotowe!

Przechowywanie domowej granoli


Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku z pokrywka, aby nie miała kontaktu z powietrzem – wtedy pozostanie chrupiąca. Trzymaj ją w suchym, chłodnym miejscu, z dala od słońca. Granola domowa jak długo? I zjedz w ciągu 3–4 tygodni. W lodówce wytrzyma nawet 2 miesiące.


Chcesz przechowywać dłużej? Granola domowa nadaje się do mrożenia – do 3 miesięcy. Ze względu na niską wilgotność zachowa swoją chrupkość i świeżość. Najlepiej podzielić ją na mniejsze porcje i zapakować w woreczki do mrożenia. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej.

Granola orzechowa z miodem Grizly

Jak i z czym jeść granolę

To naprawdę proste! Granola domowa świetnie smakuje z jogurtem naturalnym (najlepiej greckim) lub mlekiem. Możesz dodać dodatkową porcję orzechów, suszonych czy liofilizowanych owoców albo łyżeczkę naszego kremu orzechowego. Rewelacyjnie smakuje też z roślinnym mlekiem czy jogurtem oraz świeżymi owocami.


Jeżeli lubisz smoothie bowl, czyli miseczkę kremowego owocowego smoothie, posyp je granola domowa. To także doskonała przekąska do pracy, szkoły czy na wycieczkę – wsyp porcję do pudełka i masz gotowy, odżywczy posiłek pełen energii.


FAQ – Wszystko o granoli

Co to jest granola?

To mieszanka pieczonych płatków owsianych, pestek, orzechów i słodzidła – najczęściej miodu lub syropu klonowego. Jest to chrupiąca i pożywna alternatywa dla musli (czym się różni granola od musli). Często wzbogacana o suszone lub liofilizowane owoce oraz wysokiej jakości gorzką czekoladę.

Czy domowa granola jest zdrowa?

Tak, pod warunkiem, że do jej przygotowania użyjesz wysokiej jakości składników i unikniesz rafinowanego cukru, nadmiaru słodzików, barwników czy konserwantów.

Czym różni się granola od musli?

Musli zazwyczaj spożywa się w formie surowej, natomiast granola domowa jest poddawana obróbce cieplnej, czyli pieczona. Oba produkty mają wspólną bazę – płatki owsiane (także bezglutenowe).

Jak przygotować domową granolę bez cukru?

Bardzo łatwo – zamiast cukru możesz użyć banana, musu jabłkowego, pasty daktylowej, syropu z cykorii, miodu lub syropu klonowego. My, przygotowując granola domowa Grizly, stosujemy miód nektarowy lub syrop klonowy.

Jak długo można przechowywać domową granolę?

Najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie miała kontaktu z powietrzem – wtedy wytrzyma 2–3 tygodnie. Przechowywana w lodówce zachowa świeżość jeszcze dłużej.


Autor artykułu

Martina Minaříková

Odkąd nauczyłam się pisać, właściwie nic innego nie robię. Najpierw były wypracowania w szkole, potem prace zaliczeniowe na studiach, a teraz mam szczęście, że pisanie stało się częścią mojej pracy. Piszę o wszystkim, ale ostatnio po uszy siedzę w świecie orzechów, suszonych owoców i kremów orzechowych.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!