Kategorie

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Nocna owsianka: 4 szybkie przepisy

Jeśli rano liczy się dla Ciebie każda minuta, na pewno docenisz nasz szybki przepis na prostą i zdrową nocną owsiankę. Przygotujesz ją w mgnieniu oka, a rano wystarczy wyjąć z lodówki. Znakomity pomysł!


Poranek jest cenny a szybki przepis na prostą i zdrową śniadaniową owsiankę to idealne rozwiązanie. Ale czy jeden przepis to nie za mało? Oczywiście, dlatego mamy dla Ciebie aż cztery różne przepisy! Owsiankę możesz przygotować dzień wcześniej i rano po prostu wyjąć z lodówki. Jej baza zawsze jest taka sama, a składniki można zmieniać w zależności od nastroju i smaków. Dzięki temu owsianka nigdy się nie znudzi i może być podawana na śniadanie lub przekąskę niemal codziennie. Przygotowaliśmy cztery różne warianty, ale wyobraźnia nie zna granic, więc wymyśl też własne!

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszamy płatki owsiane z nasionami chia, jogurtem naturalnym, mlekiem i syropem z cykorii.
  2. Gotową mieszankę przelewamy do słoiczka i zostawiamy na noc w lodówce.
  3. Rano dodajemy ulubione składniki do smaku.

GRIZLY RADA 👉 Można dodać 50 g kremu orzechowego, aby wzbogacić owsiankę o smak orzechowy.

Propozycja nr 1: Owsianka malinowa z kokosem

Dodaj świeże lub liofilizowane maliny, krem migdałowy i udekoruj owsiankę wiórkami kokosowymi i migdałami.


Propozycja nr 2: Owsianka kakaowa

Do bazy owsianki dodajemy 1 łyżkę kakao, a następnie owsiankę uzupełniamy kremem z orzechów laskowych, bananem, borówkami i orzechami laskowymi.


     

Propozycja nr 3: Owsianka truskawkowa z kiwi

Do bazy owsianki dodajemy 2 łyżki liofilizowanego proszku truskawkowego i następnie dekorujemy owsiankę świeżymi lub liofilizowanymi truskawkami, kiwi i orzechami laskowymi.


Propozycja nr 4: Owsianka pomarańczowa z mango

Do bazy owsianki dodajemy 1 łyżkę kremu migdałowego i uzupełniamy owsiankę pomarańczą i liofilizowanym mango. Jeśli nie masz pod ręką kremu migdałowego, możesz go zastąpić kremem z orzechów nerkowca, świeżą pomarańczą i liofilizowanym mango.


Smacznego!

Autorka przepisu

Michaela Ryglová alias @fitnessrecepty

Pracuję jako doradczyni żywieniowa, która w wolnym czasie uwielbia gotować i piec. Dowodem na to są dwie wydane drukowane książki kucharskie, a także moje media społecznościowe, gdzie regularnie publikuję mnóstwo zdrowych i smacznych przepisów. Jestem także mamą dwóch dzieci, dlatego znajdziesz u mnie również wiele przepisów dla najmłodszych.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!