GRIZLY

Płatki owsiane drobne z kiełkami 1000 g

10,49 złz VAT

10,49 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 17. 6.

#

Dostawa od 16,99 zł

Płatki owsiane zdecydowanie warto mieć w spiżarni. To idealny składnik do przygotowania śniadania, a na pewno ucieszy Cię fakt, że nasze płatki są naprawdę drobno mielone, dzięki czemu świetnie nadają się do szybkiego przygotowania owsianki.

Popis

GRIZLY Płatki owsiane drobne z kiełkami 1000 g

Płatki owsiane zdecydowanie warto mieć w spiżarni. To idealny składnik do przygotowania śniadania, a na pewno ucieszy Cię fakt, że nasze płatki są bardzo drobno mielone, dzięki czemu świetnie nadają się do szybkiego przygotowania owsianki.

Pewnie się zgodzimy, że płatki owsiane są najczęściej wykorzystywane do przygotowania owsianki, wystarczy je ugotować z wodą lub mlekiem. Jednak ich zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze. Świetnie smakują w połączeniu z jogurtem, suszonymi lub liofilizowanymi owocami albo orzechami. Możesz dodać do nich również rodzynki lub daktyle, a także wykorzystać je do pieczenia i gotowania. Oprócz klasycznej owsianki na śniadanie możesz przygotować pyszne placuszki z jogurtem greckim i masłem orzechowym, do których także będziesz potrzebować płatków owsianych. Przepis znajdziesz tutaj.

Dlaczego warto wybrać drobne płatki owsiane z kiełkami?

  • szybkie i łatwe przygotowanie
  • ekstra drobno mielone płatki
  • wszechstronne zastosowanie w kuchni
Przepis z nerkowcami
Orzechy nerkowca

Jak wykorzystać drobne płatki owsiane z kiełkami?

Płatki są idealną bazą zdrowego i zbilansowanego śniadania. Charakteryzują się szybkim i łatwym przygotowaniem. Można je dodawać do jogurtu, używać do domowych owsianek, musli lub granoli, a także do deserów i owocowych wypieków.

Jak przebiega proces kiełkowania płatków?

Przemysłowa produkcja kiełkowanych płatków owsianych obejmuje kilka etapów, które zapewniają właściwe kiełkowanie, zachowanie składników odżywczych i stabilność produktu.

  • czyszczenie i selekcja owsa – mechaniczne usuwanie zanieczyszczeń
  • namaczanie i kiełkowanie – kontrolowana wilgotność i temperatura przez 1–3 dni
  • suszenie – w niskiej temperaturze dla zachowania enzymów
  • usuwanie kiełków – dla lepszej trwałości i tekstury
  • wytłaczanie na płatki – prasowanie do pożądanej grubości

Podczas kiełkowania zachodzą procesy enzymatyczne, które poprawiają przyswajalność i biodostępność składników odżywczych. Skrobie przekształcają się w cukry, białka w aminokwasy, a tłuszcze w łatwo przyswajalne kwasy tłuszczowe. Zwiększa się także zawartość witamin C, E i z grupy B, a jednocześnie rozkładają się substancje, które mogą spowalniać trawienie. Dzięki tym zmianom kiełkowane płatki są lekkostrawne, pożywne i wspierają zdrowe trawienie.

Składniki

Wartości odżywcze na 100 g

Wartość energetyczna: 1543 kJ / 367 kcal
Tłuszcze: 8,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,3 g
Węglowodany: 56 g
w tym cukry: 1 g
Białko: 12 g
Sól: 0,003 g

Klasyfikacja

Skład: Płatki owsiane pełnoziarniste 100 %
Alergeny: Zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, orzechów i sezamu.
Kraj pochodzenia: Czechy
Opakowanie: Hermetycznie zamknięte opakowanie PP (podczas transportu może dojść do poluzowania opakowania, co nie wpływa na jakość produktu).
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.