To takie małe kawałki magii prosto z bajki. Lekkie i chrupiące smakołyki rozpływają się w ustach i przypominają ośnieżoną, czarodziejską krainę. Puść wodze fantazji i wraz z dziećmi udekoruj choinki kolorową posypką lub kokosem, który przypomina płatki śniegu. Jeśli masz starsze dzieci, pozwól im samodzielnie wykonać choinki. Z Twoją drobną pomocą na pewno sobie poradzą!
PRZYGOTOWANIE:
- Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
- Białka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie ciepła w dotyku.
- Następnie ubijamy masę mikserem na sztywno przy pełnych obrotach.
- Dodajemy budyń, sok z cytryny, zielony barwnik spożywczy (około 1 łyżeczka) oraz szczyptę soli. Miksujemy.
- Ręcznie dodajemy kokos.
- Z ubitej masy kokosowej odkładamy 2 pełne łyżeczki, do których dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy, aż uzyskamy brązowy kolor.
- Zieloną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy choinki. Następnie myjemy rękaw cukierniczy, osuszamy i napełniamy go brązową masą, której używamy do stworzenia pni choinek.
- Choinki ozdabiamy według własnej fantazji i preferencji.
- Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy około 1 godzinę.
Smacznego!