Kategorie

Chrupiące śnieżne choinki

Chrupiące śnieżne choinki

Mamy pomysł na wspólną świąteczną zabawę w kuchni. Te chrupiące smakołyki, z Twoją niewielką pomocą, mogą przygotować nawet dzieci.


To takie małe kawałki magii prosto z bajki. Lekkie i chrupiące smakołyki rozpływają się w ustach i przypominają ośnieżoną, czarodziejską krainę. Puść wodze fantazji i wraz z dziećmi udekoruj choinki kolorową posypką lub kokosem, który przypomina płatki śniegu. Jeśli masz starsze dzieci, pozwól im samodzielnie wykonać choinki. Z Twoją drobną pomocą na pewno sobie poradzą!

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  2. Białka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści, a masa będzie ciepła w dotyku.
  3. Następnie ubijamy masę mikserem na sztywno przy pełnych obrotach.
  4. Dodajemy budyń, sok z cytryny, zielony barwnik spożywczy (około 1 łyżeczka) oraz szczyptę soli. Miksujemy.
  5. Ręcznie dodajemy kokos.
  6. Z ubitej masy kokosowej odkładamy 2 pełne łyżeczki, do których dodajemy odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy, aż uzyskamy brązowy kolor.
  7. Zieloną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy choinki. Następnie myjemy rękaw cukierniczy, osuszamy i napełniamy go brązową masą, której używamy do stworzenia pni choinek.
  8. Choinki ozdabiamy według własnej fantazji i preferencji.
  9. Pieczemy je w rozgrzanym piekarniku, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i pieczemy około 1 godzinę.

          


Smacznego!

Autorka przepisu

Natália Šťastná alias @peknepapkaj

Uwielbiam gotowanie i pieczenie, a także interesuję się zdrowym stylem życia. Jestem mamą dwójki dzieci i na swoich mediach społecznościowych dzielę się rodzinnymi przepisami – od pierwszych dań dla niemowląt po żywienie całej rodziny. Udało mi się również wydać pierwszą książkę kucharską, która prowadzi rodziców przez etap pierwszych łyżeczek dla ich dzieci aż do zrównoważonej i różnorodnej diety dla całej rodziny.

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!