Kategorie

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym

PRZEPIS:


Ciasto drożdżowe


300 ml letniego mleka

20 g cukru

25 g drożdży

80 g masła

500 g mąki

szczypta soli


1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


Nadzienie orzechowe


60 ml ciepłego mleka

50 g rozpuszczonego masła

50 g brązowego cukru

80 g orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu


2. Orzechy włoskie mielimy, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.


3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy przygotowanym nadzieniem orzechowym. Następnie ciasto składamy na pół i kroimy na paski. Każdy pasek zwijamy i formujemy w okrągłe bułeczki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.


Kruszynka


70 g mąki

50 g cukru

50 g masła


Składniki wyrabiamy, aż powstanie kruszynka.


4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszynką. Następnie pieczemy 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.




Smacznego!

Autorka przepisu

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!