PRZEPIS:
Ciasto drożdżowe
300 ml letniego mleka
20 g cukru
25 g drożdży
80 g masła
500 g mąki
szczypta soli
1. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie orzechowe
60 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego masła
50 g brązowego cukru
80 g orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
2. Orzechy włoskie mielimy, następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy przygotowanym nadzieniem orzechowym. Następnie ciasto składamy na pół i kroimy na paski. Każdy pasek zwijamy i formujemy w okrągłe bułeczki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Kruszynka
70 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Składniki wyrabiamy, aż powstanie kruszynka.
4. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszynką. Następnie pieczemy 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego!