Kategorie

Bezglutenowe marokanki

Bezglutenowe marokanki

Lubicie marokanki? My też! Dlatego postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na ich może nietypową wersję – bez glutenu i bez dodatku cukru.


Marokanki należą do tradycyjnych świątecznych wypieków i na świątecznym stole mają swoje stałe miejsce. W tym roku mogą cieszyć się nimi również ci z Was, którzy przestrzegają diety bezglutenowej lub dbają o zawartość cukru w swoim jadłospisie. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który nie zawiera ani glutenu, ani dodanego cukru. Przygotujmy więc razem te pyszne, miękkie i przede wszystkim zdrowe marokanki!

PRZYGOTOWANIE:

  1. Doprowadzamy mleko z mąką gryczaną do wrzenia.
  2. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy syrop z cykorii, posiekane owoce i orzechy.
  3. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Następnie formujemy małe kulki na blasze, które spłaszczamy do średnicy około 5 cm.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Gdy brzegi zaczną się rumienić, wyciągamy blachę z piekarnika.
  6. Pozwalamy marokankom ostygnąć, a następnie smarujemy je roztopioną czekoladą i odstawiamy do stwardnienia.


Smacznego!

Autorka przepisu

Michaela Brennová alias @varimapecuslaskou

Zdecydowanie uważam, że miłość przechodzi przez żołądek. Moja dewiza brzmi jednak trochę inaczej – jedz wszystko, ale z umiarem. Dlatego na moim profilu znajdziesz szybkie, fit przepisy i pomysły na różne aktywności. Sport bowiem uzdrawia nie tylko ciało, ale i umysł. Z przymrużeniem oka mówię wszystkim: „Nie bądźcie leniwi, ruszcie trochę kośćmi. Zaraz świat stanie się piękniejszy.”

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!