Marokanki należą do tradycyjnych świątecznych wypieków i na świątecznym stole mają swoje stałe miejsce. W tym roku mogą cieszyć się nimi również ci z Was, którzy przestrzegają diety bezglutenowej lub dbają o zawartość cukru w swoim jadłospisie. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis, który nie zawiera ani glutenu, ani dodanego cukru. Przygotujmy więc razem te pyszne, miękkie i przede wszystkim zdrowe marokanki!
PRZYGOTOWANIE:
- Doprowadzamy mleko z mąką gryczaną do wrzenia.
- Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy syrop z cykorii, posiekane owoce i orzechy.
- Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Następnie formujemy małe kulki na blasze, które spłaszczamy do średnicy około 5 cm.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Gdy brzegi zaczną się rumienić, wyciągamy blachę z piekarnika.
- Pozwalamy marokankom ostygnąć, a następnie smarujemy je roztopioną czekoladą i odstawiamy do stwardnienia.

Smacznego!