Dostępne
dostarczymy 5. 8.
#
Dostawa od 16,99 zł
Guma ksantanowa jest proszkiem bez smaku i zapachu. Służy do przygotowywania potraw bezglutenowych, jest naturalnym stabilizatorem i emulgatorem.
Podobne produkty
Popis
GRIZLY Guma ksantanowa 500 g
- Klasyfikacja administracyjna: Przyprawy
- Skład: guma ksantanowa 100%
- Kraj pochodzenia: Chiny
- Przechowywanie: przechowywać w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
- Opakowanie: Opakowanie PP z możliwością ponownego zamykania lub opróżnione w opakowaniu PP (podczas transportu może wystąpić ewakuacja, co nie wpływa na jakość)
Właściwości i korzyści: Guma ksantanowa to bezsmakowy i bezwonny proszek otrzymywany w wyniku fermentacji węglowodanów przy pomocy bakterii Xanthomonas campestris. Doskonale wiąże wodę ze sobą, co można wykorzystać zwłaszcza przy zastępowaniu glutenu. Ciasto kruszy się znacznie mniej dzięki ksantanowi, lepiej zachowuje swój kształt i jest znacznie bardziej miękkie.
Zastosowanie: Xantan można stosować zarówno do tradycyjnego wypieku, jak i do przyrządzania ciast w domowej piekarni. Dodaje się go zmieszany z mąką i można go stosować nie tylko do ciasta na zakwasie, ale także np. W lnie, biszkopcie, wcieraniu, panierce czy cieście francuskim.
Dawkowanie: Przy przygotowywaniu produktów bezglutenowych podaje się 1 do 2 g gumy ksantanowej na 1 kilogram wszystkich suchych materiałów użytych do przygotowania ciasta.
Zdjęcie ma charakter poglądowy, w najbliższym czasie zastąpimy je prawdziwym.
Składniki
Wartości odżywcze na 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 762 kJ / 182 kcal |
Tłuszcze: | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 4,6 g |
z których cukrów: | 0 g |
Białka: | 3,64 g |
Sól: | 0 g |