Kategorie

Blog

Orzechy i ich zastosowanie w kuchni

Lubisz orzechy? Przyjdź i przeczytaj ciekawy artykuł o różnorodnym zastosowaniu orzechów.

Orzechy należą do najbardziej odżywczych i najzdrowszych produktów spożywczych. Istnieje wiele rodzajów orzechów, a ich wartość odżywcza i skutki zdrowotne różnią się w zależności od gatunku, ale niektóre mają ze sobą coś wspólnego. Na ogół zawierają dużo (zdrowego) tłuszczu, są bogate w witaminę E i ważne minerały - głównie magnez i selen. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające oraz pomagają obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu. Fakt, że zmniejszają one ryzyko zawału serca czy udaru mózgu, został już potwierdzony w wielu badaniach.

Dlatego warto włączyć orzechy do codziennej diety, prawda? Jak lubisz najczęściej delektować się orzechami? Większość ludzi po prostu je je lub używa do pieczenia różnych deserów lub słodyczy. W dzisiejszym artykule pokażemy, co jeszcze możesz wyczarować z nimi w kuchni.

Mleko orzechowe nie tylko dla wegan

Mleko orzechowe to świetny zamiennik dla klasycznego. Można ich używać w zimnej kuchni lub do gotowania. Wspaniałe w nich jest to, że dzięki niezliczonym rodzajom orzechów można z nimi wygrać, a mleko zawsze może mieć inny smak. Możesz łatwo kupić mleko ziołowe lub jeszcze łatwiej przygotować je w domu. Będziesz potrzebował około 200 g orzechów. Moczysz go na noc lub kilka godzin wcześniej, a następnie mieszasz z litrem wody, odcedzasz i rozkoszujesz się pysznym mlekiem roślinnym. Z pozostałej miazgi możesz zrobić różne krakersy, herbatniki lub wysuszyć jako mąkę orzechową.

Mleko orzechowe docenią nie tylko weganie i alergicy na laktozę, ale wszyscy, którzy chcą nieco uzdrowić swoją dietę lub spróbować nowych składników.

Mąka orzechowa nie tylko na dietę paleo

Mąka orzechowa jest wytwarzana z drobno zmielonych orzechów, w niektórych przypadkach odtłuszczonych. Na rynku jest wiele gatunków, od najsłynniejszego orzecha kokosowego po pistacje . Powstaje też mąka z nasion! Możesz użyć takiej mąki zamiast klasycznej do pieczenia, ale nadaje się również do przygotowania różnych słodkich kaszek czy surowych deserów. Koneserzy diety paleo lub celiakii również nie pozwalają na mąkę orzechową. Możesz go kupić w postaci gotowej, ale możesz też zrobić to sam. Wszystko, co musisz zrobić, to wysuszyć okruchy, które pozostały po przygotowaniu mleka orzechowego i ponownie wymieszać uzyskany proszek z drobinami.

Masło z orzechów nie tylko na łyżce

Gatunków masła orzechowego jest prawdopodobnie tyle, ile jest orzechów na świecie. Jednak najbardziej znanym przedstawicielem jest niewątpliwie masło orzechowe. Masła orzechowe są szeroko stosowane w kuchni. Oprócz tego, że zwykle znikają bardzo szybko po jednej łyżce, więc można się nimi delektować zarówno w słonej, jak i słodkiej kuchni. Świetnie nadają się do porannych owsianek czy smoothie, można je wykorzystać do sosów sałatkowych i zanurzyć w azjatyckich roladkach. Nadaje się do złagodzenia smaku zup lub sosów, można z nich również przygotować polewę lodową. Posłuży również do szybkiej produkcji mleka orzechowego - łyżkę masła orzechowego wymieszać z 200 ml wody i rodzi się szybkie mleko orzechowe :)!

Odblokowywanie nakrętek

W naturze nasiona i orzechy służą do wyhodowania nowej rośliny. Zawierają bardzo dużo substancji aktywnych, które przyszła roślina wykorzysta następnie do swojego wzrostu. Substancje te są tzw. Zamknięte w orzechach i czekają na spełnienie określonych warunków, aby wykorzystać swój potencjał. Głównym warunkiem odblokowania zawartych w nich orzechów i składników odżywczych jest woda. Dlatego najlepiej jest namoczyć nasiona i orzechy przed spożyciem. Do miski wsyp wymaganą ilość orzechów lub nasion, zalej wodą i pozostaw na 6-24 godzin, w zależności od rodzaju. Dzięki namaczaniu pęcznieją, zmiękczają, są bardziej strawne i mają znacznie smaczniejszy smak - równie świeżo smakują. Aktywowane orzechy można od razu zjeść lub dobrze wysuszyć w suszarce i przechowywać do wykorzystania w przyszłości.

Prolinky:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25791863/

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!