Wyprzedaż magazynowa! Rabat 20 % na produkty z kategorii wyprzedaż magazynowa. Kod: WYPRZEDAZ20
Sałatka z komosy ryżowej z prażonymi migdałami, jagodami i awokado
Owoce w sałatce - jedni kochają, inni nienawidzą. Ale zanim dołączysz do drugiej grupy, zdecydowanie powinieneś dać jej przynajmniej szansę! Ponieważ dodając owoce, po prostu tworzysz kombinację smakową, której inaczej nie osiągnąłbyś.
I zaczynamy:
Dokładnie wypłucz quineę i zagotuj w lekko osolonej wodzie. Umieść taką ilość wody, aby sięgała tylko około 1 cm powyżej komosy ryżowej. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu, gotować pod przykryciem przez 8 minut, następnie odstawić i odstawić. Tak przygotowana komosa ryżowa będzie pięknie puszysta i nie będzie się sklejać.
Opłucz i pokrój zielone liście. Możesz też zostawić część w całości, aby sałatka miała lepszą strukturę. Dodaj sok z cytryny i wykwintne drożdże i dobrze wymieszaj. Pokrój pomidory koktajlowe na kawałki, awokado na plasterki i skrop cytryną, aby się nie zrumieniły. Migdały posiekaj i usmaż na suchej patelni. Uważaj, aby ich nie przypalić, ale jednocześnie muszą być pięknie chrupiące!
Poczekaj, aż komosa ryżowa ostygnie i możesz zacząć układać w misce.
Najpierw dodaj sałatkę i ułóż na niej komosę ryżową, posiekane pomidory, jagody i awokado. Posyp to wszystko posiekaną świeżą miętą, prażonymi migdałami i mikro ziołami, jeśli masz.
Można też przyprawić cytryną, posolić i w razie potrzeby lekko posypać płatkami chili.
Przepis na GRIZLY.CZ przygotowała Karolina Paterová