Kategorie

Blog

Sałatka z komosy ryżowej z prażonymi migdałami, jagodami i awokado

Owoce w sałatce - jedni kochają, inni nienawidzą. Ale zanim dołączysz do drugiej grupy, zdecydowanie powinieneś dać jej przynajmniej szansę!

Owoce w sałatce - jedni kochają, inni nienawidzą. Ale zanim dołączysz do drugiej grupy, zdecydowanie powinieneś dać jej przynajmniej szansę! Ponieważ dodając owoce, po prostu tworzysz kombinację smakową, której inaczej nie osiągnąłbyś.

I zaczynamy:

Dokładnie wypłucz quineę i zagotuj w lekko osolonej wodzie. Umieść taką ilość wody, aby sięgała tylko około 1 cm powyżej komosy ryżowej. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu, gotować pod przykryciem przez 8 minut, następnie odstawić i odstawić. Tak przygotowana komosa ryżowa będzie pięknie puszysta i nie będzie się sklejać.

Opłucz i pokrój zielone liście. Możesz też zostawić część w całości, aby sałatka miała lepszą strukturę. Dodaj sok z cytryny i wykwintne drożdże i dobrze wymieszaj. Pokrój pomidory koktajlowe na kawałki, awokado na plasterki i skrop cytryną, aby się nie zrumieniły. Migdały posiekaj i usmaż na suchej patelni. Uważaj, aby ich nie przypalić, ale jednocześnie muszą być pięknie chrupiące!

Poczekaj, aż komosa ryżowa ostygnie i możesz zacząć układać w misce.

Najpierw dodaj sałatkę i ułóż na niej komosę ryżową, posiekane pomidory, jagody i awokado. Posyp to wszystko posiekaną świeżą miętą, prażonymi migdałami i mikro ziołami, jeśli masz.

Można też przyprawić cytryną, posolić i w razie potrzeby lekko posypać płatkami chili.

Przepis na GRIZLY.CZ przygotowała Karolina Paterová

Počet porcí: 4
  • Mix zielonych sałatek - idealny szpinak, rukola, mąka kukurydziana, liście buraka
  • Pomidory koktajlowe
  • 1/2 awokado
  • 3 łyżki jagód
  • świeża mięta
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka delikatnych drożdży
  • 1/2 filiżanki komosy ryżowej
  • 2 łyżki migdałów
    Migdały Naturalne Migdały Naturalne

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!