Tort Red Velvet z mascarpone i liofilizowanymi owocami
Ciasto Red Velvet to tradycyjne amerykańskie ciasto, które stopniowo pokochał cały świat.
Jego nazwę można swobodnie przetłumaczyć jako czerwony aksamit – i dokładnie takie jest to ciasto. Aksamitne, delikatne, wilgotne, w intensywnym czerwonym kolorze, który natychmiast przyciąga uwagę.
Dzięki kakao, Red Velvet ma delikatny czekoladowy posmak, a maślanka i odrobina octu jabłkowego nadają mu przyjemnie kwaśny smak. Aksamitna konsystencja i delikatny krem z mascarpone sprawiają, że ten deser staje się niezwykłym przeżyciem. Jeśli nie jesteś fanem suchych biszkoptów i ciężkich maślanych kremów, ciasto Red Velvet jest właśnie dla Ciebie.
Zrobi wrażenie przy każdej okazji, niezależnie od tego, czy jest to tort na urodziny, imieniny, czy inną specjalną okazję – ten ognisty czerwony tort jest idealny na przykład na Walentynki.
Czym barwić Red Velvet?
Ikoniczny czerwony kolor, od którego oryginalny Red Velvet wziął swoją nazwę, powstał w wyniku reakcji proszku kakaowego z kwaśnymi składnikami. Dziś jednak kakao przetwarza się inaczej niż na początku XX wieku i aby uzyskać charakterystyczną czerwoną barwę ciasta musimy użyć barwnika – mozna wybrać barwnik w proszku, żelu lub zabarwić ciasto dodając do ciasta gotowane buraki.
Na co należy zwrócić uwagę podczas przygotowania biszkoptu?
Jednym z ważnych, ale często niedocenianych etapów pieczenia ciasta jest przygotowanie formy, a następnie wyjęcie biszkoptu. Aby biszkopt się nie rozpadał i nie był pokruszkony po bokach, foremkę należy dokładnie wysmarować nieroztopionym masłem lub smalcem, a następnie posypać półgrubą mąką. Alternatywnie możesz wyłożyć dno formy papierem do pieczenia i przed wyjęciem ciasta przejechać wokół krawędzi formy cienkim nożem lub silikonową szpatułką, aby powierzchnia była pięknie gładka. Jednak w obu przypadkach ważne jest, aby ciasto ostygło przed wyjęciem go z formy.
Nie musisz ograniczać się do okrągłej formy, możesz upiec ciasto na blasze, a następnie wyciąć z niego inne kształty lub mniejsze koła, które następnie razem z kremem możesz ułożyć w pucharkach. Możesz też wlać ciasto do foremki na muffiny i przygotować słodkie czerwone aksamitne babeczki udekorowane kremem i liofilizowanymi owocami.
Chociaż Red Velvet może wyglądać na skomplikowany do przygotowania, przepis jest w rzeczywistości prosty i podobny do innych biszkoptów. Poprowadzimy Cię krok po kroku.
Przepis na Red Velvet z mascarpone
Składniki
Biszkopt:
- 2 szklanki gładkiej mąki
- pół (125 g) miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka octu jabłkowego lub octu winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- czerwony barwnik
Krem:
- 500 g mascarpone
- 250 g kremowego twarogu
- 100 g cukru pudru
- 1 szklanka śmietanki kremówki (min. 33%, najlepiej 40%)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
Przygotowanie
Biszkopt:
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek. Następnie wmieszaj maślankę, ocet i czerwony barwnik spożywczy.
- Suche składniki (kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę i sól) przesiej do miski i wymieszaj. Następnie stopniowo wmieszaj je do mokrej masy.
- Ciasto podziel na 2 okrągłe formy o średnicy ok. 20 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, możesz też zrobić test wykałaczką - biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w środek ciasta nie będzie miał na sobie mokrego ciasta. Pozwól formie dokładnie ostygnąć. Jeśli nie masz 2 foremek lub nie chcesz powtarzać procesu, wlej całe ciasto prosto do formy (lub na blachę do pieczenia) i piecz przez około 45-60 minut, a następnie przekrój korpus wzdłuż na dwie części.
Krem:
- Dokładnie ubij śmietanę i mascarpone (oba schłodzone). Używając miksera, ten krok zajmie około 3 minut.
- Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez około 2 minuty, aż krem będzie miał sztywną, puszystą konsystencję. Odcedź nadmiar płynu z twarogu i powoli wmieszaj go do kremu. Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, dodaj więcej cukru.
Dekoracja:
- W razie potrzeby wyrównaj korpus (przytnij wypukłą powierzchnię - pokruszone skrawki możesz wykorzystać do dekoracji).
- Nałóż krem na pierwszą warstwę ciasta i przykryj drugim biszkoptem, który następnie także posmaruj kremem.
- Udekoruj ciasto liofilizowanymi truskawkami i pokruszonymi orzechami.