Tort Red Velvet z mascarpone i liofilizowanymi owocami

Ciasto Red Velvet to tradycyjne amerykańskie ciasto, które stopniowo pokochał cały świat.
Jego nazwę można swobodnie przetłumaczyć jako czerwony aksamit –⁠ i dokładnie takie jest to ciasto. Aksamitne, delikatne, wilgotne, w intensywnym czerwonym kolorze, który natychmiast przyciąga uwagę.

Dzięki kakao, Red Velvet ma delikatny czekoladowy posmak, a maślanka i odrobina octu jabłkowego nadają mu przyjemnie kwaśny smak. Aksamitna konsystencja i delikatny krem z mascarpone sprawiają, że ten deser staje się niezwykłym przeżyciem. Jeśli nie jesteś fanem suchych biszkoptów i ciężkich maślanych kremów, ciasto Red Velvet jest właśnie dla Ciebie.

Zrobi wrażenie przy każdej okazji, niezależnie od tego, czy jest to tort na urodziny, imieniny, czy inną specjalną okazję – ten ognisty czerwony tort jest idealny na przykład na Walentynki.

Czym barwić Red Velvet?

Ikoniczny czerwony kolor, od którego oryginalny Red Velvet wziął swoją nazwę, powstał w wyniku reakcji proszku kakaowego z kwaśnymi składnikami. Dziś jednak kakao przetwarza się inaczej niż na początku XX wieku i aby uzyskać charakterystyczną czerwoną barwę ciasta musimy użyć barwnika – mozna wybrać barwnik w proszku, żelu lub zabarwić ciasto dodając do ciasta gotowane buraki.

Na co należy zwrócić uwagę podczas przygotowania biszkoptu?

Jednym z ważnych, ale często niedocenianych etapów pieczenia ciasta jest przygotowanie formy, a następnie wyjęcie biszkoptu. Aby biszkopt się nie rozpadał i nie był pokruszkony po bokach, foremkę należy dokładnie wysmarować nieroztopionym masłem lub smalcem, a następnie posypać półgrubą mąką. Alternatywnie możesz wyłożyć dno formy papierem do pieczenia i przed wyjęciem ciasta przejechać wokół krawędzi formy cienkim nożem lub silikonową szpatułką, aby powierzchnia była pięknie gładka. Jednak w obu przypadkach ważne jest, aby ciasto ostygło przed wyjęciem go z formy.

Nie musisz ograniczać się do okrągłej formy, możesz upiec ciasto na blasze, a następnie wyciąć z niego inne kształty lub mniejsze koła, które następnie razem z kremem możesz ułożyć w pucharkach. Możesz też wlać ciasto do foremki na muffiny i przygotować słodkie czerwone aksamitne babeczki udekorowane kremem i liofilizowanymi owocami.

Chociaż Red Velvet może wyglądać na skomplikowany do przygotowania, przepis jest w rzeczywistości prosty i podobny do innych biszkoptów. Poprowadzimy Cię krok po kroku.

Przepis na Red Velvet z mascarpone

Składniki

Biszkopt:

  • 2 szklanki gładkiej mąki
  • pół (125 g) miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g kremowego twarogu 
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (min. 33%, najlepiej 40%)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

Przygotowanie

Biszkopt:

  1. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i ubijaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek. Następnie wmieszaj maślankę, ocet i czerwony barwnik spożywczy.
  2. Suche składniki (kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę i sól) przesiej do miski i wymieszaj. Następnie stopniowo wmieszaj je do mokrej masy.
  3. Ciasto podziel na 2 okrągłe formy o średnicy ok. 20 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, możesz też zrobić test wykałaczką - biszkopt jest gotowy, gdy patyczek wbity w środek ciasta nie będzie miał na sobie mokrego ciasta. Pozwól formie dokładnie ostygnąć. Jeśli nie masz 2 foremek lub nie chcesz powtarzać procesu, wlej całe ciasto prosto do formy (lub na blachę do pieczenia) i piecz przez około 45-60 minut, a następnie przekrój korpus wzdłuż na dwie części.

Krem:

  1. Dokładnie ubij śmietanę i mascarpone (oba schłodzone). Używając miksera, ten krok zajmie około 3 minut.
  2. Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze przez około 2 minuty, aż krem będzie miał sztywną, puszystą konsystencję. Odcedź nadmiar płynu z twarogu i powoli wmieszaj go do kremu. Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, dodaj więcej cukru.

Dekoracja:

  1. W razie potrzeby wyrównaj korpus (przytnij wypukłą powierzchnię - pokruszone skrawki możesz wykorzystać do dekoracji).
  2. Nałóż krem na pierwszą warstwę ciasta i przykryj drugim biszkoptem, który następnie także posmaruj kremem.
  3. Udekoruj ciasto liofilizowanymi truskawkami i pokruszonymi orzechami.

Twoje komentarze i rekomendacje

Do tego artykułu nie dodano żadnych recenzji

Ładowanie produktów
© 2014–2024 GRIZLY.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone | Polityka Cookie
Stworzone przez

Jestem tu nowy

Z członkostwem premium otrzymujesz:

Ikonka visačky

Korzysntiejsze ceny

Na wybrane TOP produkty

Ikonka náklaďáku

Darmową wysyłkę

juŻ od 150 zł

Ikonka dárku

Korzyści VIP

Gwarancja 100% satysfakcji

Chcę zostać premium członkiem
Adres

Przetwarzamy Wasze dane osobowe w celu dostosowania naszych usług do Waszych indywidualnych potrzeb. Korzystamy przede wszystkim z elektronicznych kanałów marketingowych, gdzie analizujemy dane i oceniamy odpowiednie wyniki. Przekazujemy również dane podmiotom trzecim w celu analizy (np. IBM, Stormware, Acomware, Seznam, Google, Netstep). Są to agencje marketingowe i analityczne. Dane osobowe możemy przetwarzać przez okres 36 miesięcy od daty ich przekazania. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i przysługuje Państwu prawo do sprostowania i usunięcia danych osobowych, jak również do kontroli tych danych przez naszą firmę.         

z Klikając 'Utwórz konto', zgadzasz się na Polityka prywatności a se Regulamin.
Chronione przez Google reCaptcha | Polityka prywatności | Regulamin