Kategorie

Blog

Zupa Minestrone - smak według pory roku

Każdy, kto zna tradycyjną włoską zupę minestrone z pewnością wie, że składniki zmieniają się w zależności od pory roku, ale nie ma „właściwego” przepisu na to, jak powinna smakować - jest to zupa według Twojego gustu.

Warzywa do zupy można zmieniać w zależności od pory roku i zamiast boczku dodać np. Ser.

I zaczynamy:

W garnku rozgrzać olej i smażyć w nim pokrojony boczek około 3 minuty. Dodać marchewkę, cebulę, czosnek, seler, liść laurowy, tymianek i dalej smażyć, aż warzywa nabiorą koloru. Wymieszać z puree, zalać bulionem, dodać pomidory i zagotować.

Gdy zupa zacznie się gotować, dodaj makaron (zamiast makaronu możesz dodać ryż, ale potem gotuj przez około 20 minut), wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 8-10 minut, aby makaron był kęsem. Następnie dodaj fasolę i podgrzewaj przez około 1-2 minuty.

Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.

Počet porcí: 5
  • 250 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera, obrane i drobno posiekane
  • 2 łyżki zagęszczonego przecieru pomidorowego
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 150 g makaronu
    Makaron bezglutenowy kukurydziany Cornetti Rigati Makaron bezglutenowy kukurydziany Cornetti Rigati

Líbí se vám tento článek? Řekněte o tom svým známým!