Jak prawidłowo wybrać orzechy? Grizly doradzi
Są z nami w kuchni, w plecaku i na stole. Orzechy należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych i dlatego nie powinno ic...
Orzeszki ziemne są bogate w białko roślinne, błonnik i zdrowe tłuszcze. Są świetne do słodkich i słonych deserów lub samy w sobie.
Orzeszki ziemne są bogate w białko roślinne, błonnik i zdrowe tłuszcze. Są świetne do słodkich i słonych deserów lub samy w sobie.
| Informacje żywieniowe w 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 2 498 kJ/599 kcal |
| Tłuszcz: | 53 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 6,5 g |
| Węglowodany: | 18 g |
| w tym cukry: | 5,4 g |
| Białko: | 28 g |
| Sól: | maksymalnie 1,5 g |
Cechy i zalety: Orzeszki ziemne są w rzeczywistości roślinami strączkowymi, chociaż klasyfikujemy je jako orzechy. Pochodzą z Ameryki Południowej. Oprócz prażonych i solonych przysmakówi z orzeszków ziemnych wyrabia się również masło orzechowe, olej (jest bardzo popularny ze względu na to, że spala się w bardzo wysokich temperaturach), białko roślinne czy mąka. Orzeszki ziemne są bogate w białko, błonnik, zdrowe tłuszcze i ukrywają wiele ważnych składników odżywczych. Mają stosunkowo niski współczynnik węglowodanów, a także niski indeks glikemiczny (GI), który jest miarą szybkości wykorzystania glukozy przez organizm. Jeśli chodzi o witaminy i minerały, orzeszki ziemne są źródłem biotyny (witamina B7), niacyny (B3), tiaminy (B1), kwasu foliowego (B9), witaminy E, magnezu, miedzi, manganu i fosforu.
| Informacje żywieniowe w 100 g | |
|---|---|
| Wartość energetyczna: | 2 498 kJ/599 kcal |
| Tłuszcz: | 53 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 6,5 g |
| Węglowodany: | 18 g |
| w tym cukry: | 5,4 g |
| Białko: | 28 g |
| Sól: | maksymalnie 1,5 g |
Są z nami w kuchni, w plecaku i na stole. Orzechy należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych i dlatego nie powinno ic...