Pakowanie
Dostępne
dostarczymy 12. 2.
#
Dostawa od 16,99 zł
Jest doskonałym naturalnym słodzikiem, który dzięki swojej miękkiej i gładkiej teksturze nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków, słodyczy bez pieczenia lub dżemów. Nasza pasta daktylowa jest ponadto w jakości BIO, pochodzi z Tunezji i jest produkowana bezpośrednio z odmiany Deglet Nour, która należy do najbardziej cenionych odmian daktyli na świecie.
Popis
GRIZLY Pasta daktylowa BIO 1000 g
To właściwie skoncentrowana forma przetworzonych daktyli, która jest używana jako naturalny słodzik i ma swoje niezastąpione miejsce w wielu kuchniach świata przy przygotowywaniu różnych potraw. Szczególnie popularna jest w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Pasta daktylowa powstaje poprzez zmiksowanie suszonych daktyli na gładką, gęstą masę, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze samych daktyli. Nasza pochodzi bezpośrednio z Tunezji i jest produkowana z odmiany Deglet Nour, która należy do najbardziej cenionych odmian daktyli na świecie. Zaskoczy Cię gładką i łatwo rozsmarowującą się strukturą oraz słodkim smakiem z nutami karmelu. Nie zawiera żadnych dodatków cukru, konserwantów ani chemikaliów, a dzięki wysokiej zawartości naturalnych cukrów jest doskonałym źródłem energii.
Dlaczego warto wybrać pastę daktylową GRIZLY:
✅ produkowana z cenionej odmiany daktyli Deglet Nour
✅ bezpośrednio z Tunezji
✅ BIO jakość
✅ miękka i gładka tekstura, która łatwo się rozsmarowuje
✅ bogaty i słodki smak
Czy wiesz, że...?
...odmiana daktyli Deglet Nour, z której produkowana jest ta pasta daktylowa, pochodzi z Tunezji, Libii i Algierii, gdzie jest uprawiana do dziś? Pierwsze wzmianki o jej uprawie sięgają przełomu XIII i XIV wieku. Daktyle są uprawiane w tunezyjskich oazach, które oferują zdrowy i ekologiczny system upraw, dzięki czemu każde drzewo produkuje bardzo smaczne i wartościowe owoce. Oazy znajdują się w gubernatoratach Tozeur, Kebili, Gabès i Gafsa.
Do czego używać pasty daktylowej?
Praktycznie do wszystkiego, pasta daktylowa znajdzie szerokie zastosowanie w Twojej kuchni. Jako naturalny słodzik nadaje się do słodzenia pieczywa, smoothie lub płatków śniadaniowych. Jeśli jesteś pasjonatem pieczenia i cukiernictwa, możesz wykorzystać pastę daktylową do przygotowania ciast, muffinów czy ciasteczek. Pasta daktylowa może również zastąpić dżem lub inne słodkie smarowidła, użyjesz jej jako składnik w różnych marynatach, sosach lub żywności dla dzieci, gdzie zastąpi rolę zdrowego słodzika. Wreszcie, jest również niezastąpionym pomocnikiem przy produkcji batoników energetycznych i kulek daktylowych.
Klasyfikacja administracyjna: suszone owoce jednorodne
Składniki: suszone daktyle* (Deglet Nour) 100 %
*= produkt rolnictwa ekologicznego
Kraj pochodzenia: Tunezja
Przechowywanie: Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Składniki
Wartości odżywcze / 100 g | |
---|---|
Wartość energetyczna: | 1304 kJ / 308 kcal |
Tłuszcz: | 0,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,3 g |
Węglowodany: | 68 g |
w tym cukry: | 64,4 g |
Błonnik: | 10 g |
Białko: | 2,5 g |
Sól: | 0,02 g |