GRIZLY

Pasta daktylowa BIO 1000 g

Pakowanie

1000 g

14,99 zł

14,99 zł / kg

Dostępne

dostarczymy 12. 2.

#

Dostawa od 16,99 zł

Jest doskonałym naturalnym słodzikiem, który dzięki swojej miękkiej i gładkiej teksturze nadaje się do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków, słodyczy bez pieczenia lub dżemów. Nasza pasta daktylowa jest ponadto w jakości BIO, pochodzi z Tunezji i jest produkowana bezpośrednio z odmiany Deglet Nour, która należy do najbardziej cenionych odmian daktyli na świecie.

Popis

GRIZLY Pasta daktylowa BIO 1000 g

To właściwie skoncentrowana forma przetworzonych daktyli, która jest używana jako naturalny słodzik i ma swoje niezastąpione miejsce w wielu kuchniach świata przy przygotowywaniu różnych potraw. Szczególnie popularna jest w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Pasta daktylowa powstaje poprzez zmiksowanie suszonych daktyli na gładką, gęstą masę, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze samych daktyli. Nasza pochodzi bezpośrednio z Tunezji i jest produkowana z odmiany Deglet Nour, która należy do najbardziej cenionych odmian daktyli na świecie. Zaskoczy Cię gładką i łatwo rozsmarowującą się strukturą oraz słodkim smakiem z nutami karmelu. Nie zawiera żadnych dodatków cukru, konserwantów ani chemikaliów, a dzięki wysokiej zawartości naturalnych cukrów jest doskonałym źródłem energii.

Dlaczego warto wybrać pastę daktylową GRIZLY:

✅ produkowana z cenionej odmiany daktyli Deglet Nour
bezpośrednio z Tunezji
BIO jakość
miękka i gładka tekstura, która łatwo się rozsmarowuje
✅ bogaty i słodki smak 
 

Czy wiesz, że...?

...odmiana daktyli Deglet Nour, z której produkowana jest ta pasta daktylowa, pochodzi z Tunezji, Libii i Algierii, gdzie jest uprawiana do dziś? Pierwsze wzmianki o jej uprawie sięgają przełomu XIII i XIV wieku. Daktyle są uprawiane w tunezyjskich oazach, które oferują zdrowy i ekologiczny system upraw, dzięki czemu każde drzewo produkuje bardzo smaczne i wartościowe owoce. Oazy znajdują się w gubernatoratach Tozeur, Kebili, Gabès i Gafsa.


Do czego używać pasty daktylowej?

Praktycznie do wszystkiego, pasta daktylowa znajdzie szerokie zastosowanie w Twojej kuchni. Jako naturalny słodzik nadaje się do słodzenia pieczywa, smoothie lub płatków śniadaniowych. Jeśli jesteś pasjonatem pieczenia i cukiernictwa, możesz wykorzystać pastę daktylową do przygotowania ciast, muffinów czy ciasteczek. Pasta daktylowa może również zastąpić dżem lub inne słodkie smarowidła, użyjesz jej jako składnik w różnych marynatach, sosach lub żywności dla dzieci, gdzie zastąpi rolę zdrowego słodzika. Wreszcie, jest również niezastąpionym pomocnikiem przy produkcji batoników energetycznych i kulek daktylowych.
 



Klasyfikacja administracyjna: suszone owoce jednorodne

Składniki: suszone daktyle* (Deglet Nour) 100 %
*= produkt rolnictwa ekologicznego

Kraj pochodzenia: Tunezja

Przechowywanie: Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Składniki

Wartości odżywcze / 100 g
Wartość energetyczna: 1304 kJ / 308 kcal
Tłuszcz: 0,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 68 g
w tym cukry: 64,4 g
Błonnik: 10 g
Białko: 2,5 g
Sól: 0,02 g