Psyllium: Co to jest, działanie, prawidłowe stosowanie i przepisy
Spożywasz wystarczającą ilość błonnika? Jeśli należysz do reprezentatywnej grupy społeczeństwa, prawdopodobnie nie. Jego niedobór mo...
Dostępne
dostarczymy 17. 10.
#
Dostawa od 16,99 zł
Nasiona lnu są ważne w diecie głównie ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Są one szczególnie bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Zalecamy ich zmielenie przed spożyciem, aby organizm mógł w pełni przetworzyć cenne substancje zawarte w nasionach.
Nasiona to prawdziwe wartości odżywcze. Spożywamy je najlepiej w stanie surowym, kiedy są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. Len brązowy charakteryzuje się zwykle orzechowym posmakiem, len złocisty jest delikatniejszy w smaku. Oba gatunki mają prawie identyczne składniki odżywcze, różniące się jedynie kolorem nasion.
Z punktu widzenia wartości odżywczych nasiona lnu to tzw. Superfood. Charakteryzują się wysoką zawartością witamin B1, B2, B3, B5, B6, witaminy E. Zawierają również wapń, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, selen i cynk. Nasiona lnu zawierają około 30% tłuszczu, szczególnie kwasy tłuszczowe omega 3, które występują głównie w oleju rybnym, korzystnie wpływają na metabolizm tłuszczów (obniżają poziom cholesterolu LDL). Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega 3, siemię lniane zawiera również koncentrację fitoestrogenów lignanowych, które są estrogenami roślinnymi, które zachowują się podobnie do ludzkich estrogenów w naszym organizmie. Należy unikać spożycia przez kobiety w ciąży i karmiące.
Nasiona lnu są popularnym źródłem błonnika, a zwłaszcza białka (około 20 g / 100 g), dlatego są ulubionym pokarmem wegetarian i wegan. Nasiona lnu należą do twardszych nasion, które są trudne do strawienia dla ludzkiego organizmu. Nasiona lnu należy więc dokładnie przeżuć, w przeciwnym razie nie uzyskamy z nich niezbędnych składników odżywczych. Często lepiej jest przed użyciem zmielić lub zgnieść nasiona lnu w moździerzu. Po takim zaprawieniu nasion najlepiej jest natychmiast spożyć nasiona.
Wartości odżywcze / 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna: |
2234 kJ / 534 kcal |
Tłuszcz: |
42,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
3,7 g |
Węglowodany: |
29 g |
w tym cukry: |
1,5 g |
Błonnik: |
27,3 g |
Białko: |
18,3 g |
Sól: |
0,03 g |
Spożywasz wystarczającą ilość błonnika? Jeśli należysz do reprezentatywnej grupy społeczeństwa, prawdopodobnie nie. Jego niedobór mo...