Dostępne
dostarczymy 17. 12.
#
Dostawa od 12,00 zł
Nasiona lnu są ważne w diecie głównie ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Są one szczególnie bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Zalecamy ich zmielenie przed spożyciem, aby organizm mógł w pełni przetworzyć cenne substancje zawarte w nasionach.
Popis
GRIZLY Siemię lniane brązowe 1000 g
- Klasyfikacja administracyjna : Nasiona oleiste
- Składniki: Siemię lniane brązowe
- Różnorodność: Agram
- Produkt nadaje się do bezpośredniego spożycia (zalecamy jednak najpierw namoczyć nasiona, a następnie zmielić w celu uzyskania jak największej ilości składników odżywczych).
- Ostrzeżenie : może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, innych orzechów, sezamu, SO2.
- Przechowywanie : przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
- Kraj pochodzenia : Czechy, Rosja
- Opakowanie : Opakowanie PP do wielokrotnego zamykania lub próżniowe opakowanie PP (podczas transportu do opakowania może dostać się powietrze, które nie ma wpływu na jakość produktu)
Nasiona to prawdziwe wartości odżywcze. Spożywamy je najlepiej w stanie surowym, kiedy są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. Len brązowy charakteryzuje się zwykle orzechowym posmakiem, len złocisty jest delikatniejszy w smaku. Oba gatunki mają prawie identyczne składniki odżywcze, różniące się jedynie kolorem nasion.
Z punktu widzenia wartości odżywczych nasiona lnu to tzw. Superfood. Charakteryzują się wysoką zawartością witamin B1, B2, B3, B5, B6, witaminy E. Zawierają również wapń, żelazo, mangan, magnez, fosfor, potas, selen i cynk. Nasiona lnu zawierają około 30% tłuszczu, szczególnie kwasy tłuszczowe omega 3, które występują głównie w oleju rybnym, korzystnie wpływają na metabolizm tłuszczów (obniżają poziom cholesterolu LDL). Oprócz dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega 3, siemię lniane zawiera również koncentrację fitoestrogenów lignanowych, które są estrogenami roślinnymi, które zachowują się podobnie do ludzkich estrogenów w naszym organizmie. Należy unikać spożycia przez kobiety w ciąży i karmiące.
Nasiona lnu są popularnym źródłem błonnika, a zwłaszcza białka (około 20 g / 100 g), dlatego są ulubionym pokarmem wegetarian i wegan. Nasiona lnu należą do twardszych nasion, które są trudne do strawienia dla ludzkiego organizmu. Nasiona lnu należy więc dokładnie przeżuć, w przeciwnym razie nie uzyskamy z nich niezbędnych składników odżywczych. Często lepiej jest przed użyciem zmielić lub zgnieść nasiona lnu w moździerzu. Po takim zaprawieniu nasion najlepiej jest natychmiast spożyć nasiona.
Składniki
Wartości odżywcze / 100 g |
|
---|---|
Wartość energetyczna: |
2234 kJ / 534 kcal |
Tłuszcz: |
42,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
3,7 g |
Węglowodany: |
29 g |
w tym cukry: |
1,5 g |
Błonnik: |
27,3 g |
Białko: |
18,3 g |
Sól: |
0,03 g |